BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Torna tazgahından zirveye

Aydın'da bir sanayicinin torna tezgahında başlayan serüveni, yıllık 15 milyon avro ciroya ulaştı.

Abone ol Aydın'da bir sanayicinin torna tezgahında başlayan serüveni, Hakkı Usta markasıyla imal ettiği zeytinyağı üretim sistemleri sayesinde yıllık 15 milyon avro ciroya ulaştı.

Şirketin Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Gözlüklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketlerinin motor ustasılığı yapan dedesi Hakkı Gözlüklü tarafından 1954 yılında ithal makinelerin piyasadaki yaygınlığına tepki olarak kurulduğunu söyledi.

Dedesinin ilk zamanlar torna tezgahında çeşitli tipteki su motoru, zeytinyağı ve pamuk preslerinin tamiratı ve yenilemesiyle uğraştığını belirten Gözlüklü, uzun çalışmaların ardından 1962 yılında dedesinin bölgenin ilk zeytinyağı presinin imal etmeyi başardığını ifade etti.

Dedesinin yaşlanmasının ardından şirketi babası Ömer ve amcası Ahmet Gözlüklü kardeşlerin yönetmeye başladığını kaydeden Gözlüklü, şöyle devam etti:

''Babam ve amcam zeytinyağı üretimindeki makineleşmenin ileri ki zamanlarda daha da yayılacağını öngördüler. Bu doğrultuda çalışarak 1989 yılında Türkiye'de ilk kontinü sistem zeytinyağı tesisini imal ettiler. Dünyada var olan bu sistemin ülkemizde de imal edilmesi zeytinyağı sanayicilerinin üretim biçimlerini hem kolaylaştırdı hem de değiştirdi. Sistemle birlikte birim zeytinden daha fazla ve kaliteli yağ üretilmeye başlandı.''

DIŞ PAZARDA BİZDE VARIZ

Daha önceleri sadece İtalyanların ve Almanların hakim olduğu zeytinyağı üretim sistemleri pazarına 1998 yılında yaptıkları ilk ihracatla kendilerinin de adım attığını bildiren Gözlüklü, şunları anlattı:

''Dünya pazarına adım atmamızla birlikte rakiplerimize karşı rekabet gücümüzü artırmanın yolunu AR-GE çalışmalarında gördük. Yaptığımız bu çalışmaların ardından 2001'de Türkiye'de ilk pirina çekirdek ayırma makinesini, 2002'de de Türkiye'de ilk modüler sistem malaksörü üretmeye başladık. 2003'te bu üretimlerimizi ISO 9001:2000 ve CE belgeleriyle taçlandırmayı başardık. Bugün iki faz ve üç faz kontinü sistem zeytinyağı tesislerini üreterek yılık 15 milyon avro ciroya ulaşan bir şirketiz.''

''YILDA 100 TESİS KURUYORUZ''

ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde 20 bin metrekare alana kurulu fabrikalarında 200 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Gözlüklü, şu bilgileri verdi:

''Hakkı Usta Makine Sanayi 5 ton ile 120 ton arasında ürettiği sekiz çeşit makineyle Türkiye'de zeytinyağı üretim sistemleri pazarının yüzde 60'ına hakim durumda. Yılda 100 tesis üretme ve kurma gücüne sahip şirketimiz, başta TARİŞ olmak üzere bir çok yerli zeytinyağı sanayicisinin tercih ettiği marka oldu.''

''İTALYANLAR YAPTIĞIMIZ ATILIMA ŞAŞIRIYOR''

Zeytinyağı üretim sistemleri konusunda dünyada söz sahibi olan iki ülkeden birisi olan İtalya'ya 2005 yılında 500'üncü dekantörü ihraç ettiklerini bildiren Gözlüklü, ''Bugün aralarında İspanya, Yunanistan, Tunus, Fas, Libya, Suriye, İsrail, Meksika ve Avustralya'nın da bulunduğu ülkelere ihracat yapıyoruz. Önce daha kaliteliyi daha ucuza ve vadeli satmaya başlayarak İtalyanlara kafa tutmaya, ardından da onlara makine ihraç etmeye başladık. İtalyanlar bizim kısa sürede böyle bir atılım yapmamızın şaşkınlığını hala yaşıyorlar'' dedi.

Dünya zeytinyağı üretiminde İspanyol ve İtalyan üreticilerinin ardından Yunanistanlı üreticilerin üçüncü sırada yer aldığını anımsatan Gözlüklü, bundan dolayı Yunanistan pazarını ayrı bir önemsediklerini vurguladı.

Gözlüklü, zeytini Türkiye'ye göre daha erken hasat eden Yunanlı üreticilerin makinelerinden daha fazla kalite ve randıman elde edebilmeleri için onlara özgü parçalar tasarladıklarını kaydederek, sadece Girit Adası'nda 8 komple tesis kurduklarını, amaçlarının Yunanistan'da sektör lideri olmak olduğunu söyledi.

''DÜNYADA ISO 22000 BELGESİNİ ALAN İLK MAKİNE ÜRETİCİSİ''

Tüm dünyada gıda sektörünün organik üretime doğru yönelmeye başladığının altını çizen Gözlüklü, şunları söyledi:

''Zeytinyağında da organik üretimin yapılabilmesinin olmazsa olmazlarından birisi zeytinin doğru işlenmesidir. Buradan hareketle bizde makinelerimizi ürünün organik yapısını koruyacak biçimde ürettik. Bu çalışmamıza Hollanda'nın kalite yönetim sistemleri alanında çalışan RİNA adlı kuruluşu ISO 22000:HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi verdi. Bu belgenin dünyada makine imalatı yapan şirketler arasında ilk olarak bize verilmesi ayrı bir gurur kaynağı.''