BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  MAGAZİN

Töre dizileri çileden çıkardı

Ekranlardaki "töre" dizilerinde onlarca tecavüz ve saçma sapan töreler icat edilmesi, Güneydoğulu'ları harekete geçirdi

Abone ol

Şanlıurfa Kültür Müdürü'nün yazısına göre, töre cinayetinin resmi tanımı şöyle: "Hiçbir ağa tecavüz ettiği kızı, oğlu dahil yakını ile evlendirmez. Töre, aileden habersiz kaçan, eşini aldatan kişiler için geçerlidir, masumlar için değil."

'Resmi ağızdan' töre cinayeti tanımı

Yaralı Yürek dizi setine yapılan saldırıdan önce yollanan resmi yazıyla, töre cinayeti 'resmi tanım' kazandı: Evden kaçanlar veya eşini aldatanlar için geçerlidir. Masumlar ya da haksızlığa uğrayanlar içinse söz konusu değildir.

Şanlıurfa Valiliği'nin, ilde çekilen dizilere "töre cinayetinin tanımı ve sınırları" konusunda resmi bir "bilgilendirme" yazısı gönderdiği ortaya çıktı. Yeni Aktüel'in yayınladığı yazı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kaleme alınıp, çekimler sırasında saldırıya uğrayan Yaralı Yürek dizisi yapımcılarına 12 Şubat'ta gönderilmiş. Bu, saldırıdan 12 gün öncesine denk geliyor. Müdür Selami Yıldız'ın imzasını taşıyan ve "kamuoyuna yansıyan toplumsal tepkilerin" maddeler halinde sıralandığı belgede, dizideki olayların 'abartılmış' olduğu belirtiliyor. Töre cinayetinin hangi durumlarda işlenebileceği konusunda da bazı "aydınlatıcı" bilgiler veriliyor. Dizide işlenen konunun Şanlıurfa'yı karaladığı ve olduğundan çok farklı tanıttığı, içki sahnelerinin azaltılması gerektiği, dizide hiç namaz kılan olmadığı gibi saptamaların bulunduğu yazıdaki 7'nci maddede ise, "Töre veya namus cinayeti aileden habersiz evden kaçan, eşini aldatan veya biri ile beraber olan kişiler için geçerlidir. Masum ve haksızlığa uğramış birisi için öldürmek söz konusu değildir" gibi çok tartışılacak ifadeler kullanılıyor.

Ağa tecavüz etmez ederse evlendirmez

Yazıda sıralanan maddelerden bazıları şöyle:

* Hiç yaşanmayan veya marjinal olarak yaşanan olayları, bir ilin tamamının potansiyel suçlu ve kötü karakterli olarak algılanabileceği tarzda gösteremezsiniz.

* Hiçbir ağa tecavüz ettiği kızı, ki böyle bir olayın olması mümkün değildir, ölümü pahasına da olsa değil oğluyla hiçbir yakını ile evlendirmez. Töre veya namus cinayeti aileden habersiz evden kaçan, eşini aldatan veya başka biri ile beraber olan kişiler için geçerlidir. Masum ve haksızlığı uğramış birisi için öldürmek söz konusu değildir.

* Dizide içki sahneleri aşırı kullanılmakta, asgari düzeye indirilmeli.

* Kumar oynatma sahnesinin ille alakası yok, illa verilecekse bir kumar kulübü kullanılmalıdır