BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Topuz Sezeri muhteşem buldu

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Sezer'in konuşmasını 'muhteşem' buldu.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı George Bush ile yapacağı görüşmelerden sonra, ABD'nin, karşılığı başka bir şekilde ödenmek üzere PKK konusunda Türkiye'ye yardım etmiş gibi görüneceğini belirterek, ''Böyle bir şeye razı olan hükümetin, milli bir hükümet olduğunu söylemek mümkün değil'' dedi.

Topuz, Parlamentoda basınla düzenlediği sohbet toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın, ABD'de bazı temaslarda bulunduğuna işaret ederek, kapalı kapılar ardında neler konuşulduğu konusunda kaygılarının bulunduğunu belirtti. Sorumsuz bazı çevrelerin terör örgütü PKK ile Türkiye Cumhuriyeti'nin karşılıklı ateşkes sağlamasını istediğini kaydeden Topuz, ABD'nin, ''PKK'yı ortadan kaldıralım ama siz de Irak'ın filan bölgesine asker gönderin'' dediği şeklinde haberlerin çıktığını ifade etti. Bütün bunların, kapıların arkasında PKK konusunda birileriyle bazı pazarlıkların yapıldığının işareti olduğunu savunan Ali Topuz, pazarlık ortamı olmasa, bu söylentilerin ortaya çıkmayacağını söyledi.

''PKK'YI BAŞKA BİÇİME DÖNÜŞTÜRME''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı George Bush ile belli ödünler karşılığında PKK'ya karşı tavır alma veya PKK'yı bir başka biçime dönüştürme senaryolarının konuşulacağını belirten öne süren Topuz, şöyle devam etti: ''ABD, PKK'yı, Ortadoğu politikası dolayısıyla uzunca bir zamandan beri Türkiye'ye karşı bir silah olarak kullanma niyetindedir. Kendisinin El Kaide'ye karşı yok edici girişimleri yanında, bizim açımızdan El Kaide'den farklı olmayan PKK'ya karşı kendi egemenliğinin sürdüğü Irak'ta, PKK'ya karşı herhangi önleyici önlem almaması, ABD'nin, PKK'yı bize karşı açıkça koz olarak kullandığı anlamına geliyor. Beyaz Saray'da yapılan görüşmelerden sonra karşılığı başka bir şekilde ödenmek üzere, PKK konusunda ABD bize yardım etmiş gibi gözükecek. Böyle bir şeye razı olan hükümetin, milli bir hükümet olduğunu söylemek mümkün değildir. Başbakan, bunu kabul edecek olursa, milli politikayla bağdaşmaz.''

''PKK'YI SİYASALLAŞTIRAN BİR SÜREÇ''

CHP Grup Başkanvekili Topuz, bir süre sonra terör örgütü PKK hareketini siyasallaştıran bir sürecin Türkiye'nin önüne getirileceğine yönelik kaygılarını dile getirdi. ''Yıpranmakta ve oylarının azalmakta olduğunu gören AK Parti'nin, bazı masa başı önlemlerle kendi varlığını sürdürme ve ABD'nin güçlü desteğini sağlama yoluna gideceğini'' savunan Topuz, AK Parti'nin, Anayasa ve Seçim Yasası değişikliği yapma hazırlığında olduğunu savundu. Topuz, bu konuda AK Parti'den kendilerine ulaşan hiçbir bilginin bulunmadığını vurgulayarak, Anayasa ve Seçim Kanunu değişikliği için yeterli zamanlarının bulunmadığını, bu tekliflere itibar etmeyeceklerini kaydetti. Ali Topuz, ''Vaktiyle Turgut Özal'ın yaptığı gibi seçime gitmeden, masa başında seçim sonuçlarını etkilemeye dönük bir hevesten başka anlam taşımaz'' diye konuştu.

''ÇOK MUHTEŞEM BİR DEĞERLENDİRME''

Topuz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TBMM Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmayı da değerlendirdi. Meclis'in tarihi günlerinden birini yaşadığını ifade eden Topuz, Cumhurbaşkanı Sezer'in, ''tam bir cumhurbaşkanı kimliği içinde, çok muhteşem bir değerlendirme yaptığını'' kaydetti. Ali Topuz, Sezer'in, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu, sorumluluk duygusu içinde hiçbir şeyden çekinmeden, berrak bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın böyle bir konuşma yapmasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceği yönünde değerlendirmeler yapıldığına işaret eden Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ekonomi çok önemlidir, hiç kuşku yok ki dalgalanmaması gerekir. Ama Türkiye'nin sorunları sadece ekonomi değildir. Türkiye'nin asli sorunlarını göz ardı edemeyiz. Türkiye'nin sorunları sadece para kazanmakla ilgili değildir. Ekonomi zarar görecek diye, ortadaki bir felaketi deşifre etmemek, onu açıklamamak ayrıca bir suçtur.

AKP'lilerin de itiraz edemeyeceği, hatta yer yer CHP'lilerin alkışlarına katılma ihtiyacında kalmaları da bu konuşmanın çok ihtiyatlı, dengeli, dikkatli bir açıklama olmasındandır. Sayın Cumhurbaşkanı'nı, CHP adına kutluyorum. Rejim sorunlarımızı, anayasa sorunlarımızı berrak bir şekilde ortaya koymuştur. Hem de Sayın Başbakan'ın 'yok' dediği şeyi, var olduğunu kanıtlayarak ortaya koymuştur.''

''ÇİÇEK'E ÜZÜNTÜLERİMİ İFADE EDİYORUM''

CHP Grup Başkanvekili Topuz, Türkiye'de ciddi bir irtica tehdidi olduğunu, düne göre azalmadığını, yarın daha büyük olacağı endişesi taşıdıklarını ifade etti. Adalet Bakanı Cemil Çicek'in ''irticanın tanımının TCK'da olmadığını'' söylediğini hatırlatan Ali Topuz, ''Bu sözü milleti yanlış yere yönlendirmek için, milletin irtica konusundaki algılamasını perdelemek için kullanmış olmasından dolayı kendisine üzüntülerimi ifade etmek istiyorum'' dedi. İrticanın TCK'da olmadığını kaydeden Topuz, ancak bunun, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel niteliklerini tehdit eden bir gelişme olduğundan Bakan Çiçek'in haberinin bulunduğunu söyledi.