BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SPOR

Topun arkasındaki kirli tezgah!

Futbol topu, arkasında milyonlarca insanı koşturuyor. Peki ya topun arkasında dönen tezgahlar? İşte size şok rapor...

Abone ol

Futbol topunun peşinden sürüklenen milyonlarca insan var bu dünyada. Milyonlarca insanın para akıttığı, milyonlarcasının parasına para kattığı bu sektörde nasıl paralar dönüyor peki hiç düşündünüz mü?

İşte size OECD'den çarpıcı bir o kadar ürkütücü bir rapor...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) biriminin raporuna göre futbol kara para aklamada kullanılıyor. Üstelik aklanan paralar arasında insan ticaretinden kazanılan kirli paralar da var...

Özellikle futbolun globalleşmesi ve kulüplerin artan finansman ihtiyacı sonrası futbolun sınırlararası para transferi için çok cazip hale geldiği belirtildi. "Futbol kulüpleri, suçlular için mükemmel bir para aklama aracı" ifadesi kullanılan raporda kriket, ragbi, at yarışı ve motor sporlarının da tehdit altında olduğu ama futbolun global boyutu nedeniyle birinci sırada yer aldığı savunuldu. İşte rapordan satırbaşları:

GELİR DAĞILIMI ÇOK ADALETSİZ

- Avrupa futbol piyasası 2007 yılında 13.8 milyar Euro'luk bir hacme ulaştı. Bunun % 52'sini beş büyük lig (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa), % 68'ini bu beş büyükteki ligler oluşturdu. Toplam hacmin % 30'u bu beş top-ligdeki futbolcu ücretlerine gittiği için gelir dağılımı son derece adaletsiz.

NAKİT AKIŞI ÇOK, DENETİMİ YOK!

[PAGE]

- Futbol piyasası kolay girilebilir, yönetimi yıllardır profesyonellikten uzak ve ortak bir yasal yapıdan yoksun. Her ülkede farklı kulüp yapıları, farklı muhasebe, vergi sistemlerinin var oluşu nedeniyle kara paraya karşı savunmasız. Sektördeki nakit akışının hacmi çok büyük, boyutu da uluslararası olduğundan denetimi çok zor.

SUÇ ÖRGÜTLERİ YATIRIM YAPIYOR, İTİBAR KAZANIYOR 

- Piyasa giderek büyüdüğü için nakit ihtiyacı da aynı paralelde büyüyor ve kulüplerin finansal yapısı bozuluyor. Bu nedenle futbol kulüpleri gelen paranın kaynağını sorgulamıyor ve hem parayı aklıyor hem de bu kaynağı getiren sosyal bir statü, çevre kazanıyor. Suç örgütleri futbola yatırım yaparak bahis, gayrımenkul gibi sektörlerde hakimiyet elde ettikleri gibi yerel ve ülkesel yönetimlerle de ilişki kuruyorlar.

ÇOĞU YÖNETİCİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN

[PAGE]



- Birçok ülkede kulüp yönetici ve sahiplerinin inşaat sektöründen gelmeleri dikkat çekici. Futbolcuların imaj hakları genelde vatandaşı oldukları ve/veya oynadıkları ülkelerin dışındaki ülkelerden kişi ve/veya kurumlara pazarlanarak hem vergi kaçırma hem para aklama operasyonları yapılıyor.

İNSAN VE İLAÇ TİCARETİ GİBİ SUÇLAR AKLANIYOR

- Futbol sektörü para aklama dışında, insan ticareti, vergi suçları ve ilaç (özellikle doping) ticareti gibi suçları da saklamakta kullanılıyor.