BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,44
ALTIN 3.033,01
HABER /  POLİTİKA

Toptan Erdoğan için duacı

Üçüncü yolun sahibi Köksal Toptan merak edilenlere cevap verdi. Meclis Başkanı ara rejim formülü için ne dedi?

Abone ol

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yargıtay’ın bildirisi ve üçüncü yolla ilgili soruları yanıtladı. TBMM Başkanı, “AKP kapatılmadı, Başbakan Erdoğan’a yasak geldi. Köksal Toptan, Türkiye’de AKP’nin başında başbakan olur mu?” diye sorulması üzerine, “Ben ara formül yahut ara rejim formülü hiçbir şeyin içinde şimdiye kadar olmadım, bundan sonra da olmam” dedi.

ARA REJİM OLUR MU?

“Peki öyle bir şey ara rejim mi olur?” denilmesi üzerine Toptan, “AK Parti gibi güçlü, çok büyük bir partinin kapatılmasıyla” diye sözlerini sürdürürken, kapatılmadan, lider kadrosuna yasak gelmesi değerlendirmesi yapılması üzerine, “Mevcut anayasal sisteme göre olmaz o” diye konuştu. “Nasıl olur?” diye soran Toptan, “Kapatılma yerine para cezası verilir. Orada da hukukçular arasında tartışma var. O halde siyasi yasaklama olmaz diyenler var” dedi.

DUA EDİYORUM

Köksal Toptan, “Ama Tayyip Erdoğan ile karar verirseniz, bir partinin başında olabilirsiniz. Ben, sizin söylediklerinizden bunu anlıyorum” denilmesi üzerine, “Ben, bu noktalara işin gelmeyeceğini umuyorum, bunun için dua ediyorum” diye konuştu. “Dua etmekle olmuyor ama siyaset biraz da gerçeklik herhalde” denilmesi üzerine Toptan, “Gerçeklik adına yapmam gerekenleri yapıyorum ama onun ötesine geçtiğin zaman dua ediyorum memleketim, ülkem için” dedi.

YARGITAY BİZE SÖYLEYEBİLİRDİ

Danıştay ve Yargıtayın bildirilerine ilişkin bir soru üzerine TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Bildiri sahipleri, birbiriyle konuşmalı. Oturup, bildiriyi kamuoyuna, gazetelere açıklamak yerine, o bildirideki düşüncelerin muhataplarına anlatılması kadar kolay bir şey olamaz. Bize söylenecek lafı olan varsa, yasama organı olarak, benimle Türkiye’de herkes konuşuyor, bana herkes ulaşıyor, gelip benimle konuşmalı. Hükümet ile böyle bir sorunu olan grup, kişi, kurum varsa, hükümet ile konuşmalı. Hükümetin yasamayla veya yargıyla ilgili söylemesi lazım gelen bir takım hususları varsa, bunları gidip ya da çağırıp söylemeli. Anlamakta zorluk çekiyorum” diye konuştu.

SERT TEPKİYİ ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM

Olli Rehn’e verilen yargı reformuna ilişkin taslağın bardağını taşırdığının belirtilmesi üzerine Toptan, şunları kaydetti:

“Keşke öyle olmasaydı. Yargıtayımız çok iyi bilir ki geçen dönemde bütün ceza mevzuatını, Yargıtay üyesi arkadaşlarla yazdık. Bu bildiriyi kaleme alan arkadaşımız, ceza yasası, ceza usul yasası yapımında çok etkin rol oynayan arkadaşımızdır. Parlamento, hükümet bu yolu başkalarına kapatıyor değil ki. Belki Adalet Bakanı’nın çok sponten bir şeyi vardır, kötü niyet de aramamak lazım. Bunu gidip kendisine söylemek mümkünken, böylesine çok sert tepkiyi anlamakta zorluk çekiyorum. Ama hükümet ile ilişkilerine çok fazla girmek istemiyorum.”

YANLIŞ KARAR ANAYASA MAHKEMESİ’NDE DÜZELTİLİR

Toptan, şöyle konuştu:
“Yargı bizim işimize, Anayasaya göre karışır. Bizim, hoşa gitmeyen, yanlış bir kararımız, yasamız çıkarsa, anamuhalefet, belli sayıda milletvekili veya ilerki aşamalarda bir yargı organı, düzenlememizi Anayasa Mahkemesine, ‘Anayasaya aykırıdır’ diyerek götürür. Mahkeme, Anayasadan aldığı kuvvetle, bu tasarrufumuzu ortadan kaldırır, buna herkes saygı gösterir. ‘Anayasa Mahkemesi kararını beğenmedim, uygulamıyorum’ diyen var mı? Bu anayasal yargı denetimidir. Bunun yerine, ilave yargı denetimleri koyarsanız, o zaman olmuyor. Yanlış karar verebiliriz, düzeltileceği yer Anayasa Mahkemesidir.”

YASAMA ORGANINA KARŞI BÖYLE YAPILMAMALIYDI

TBMM Başkanı Toptan, “Yargıtaya, ‘Siz neden karışıyorsunuz?’ söylediğiniz bu” denilmesi üzerine, “Ondan incindim. Başka birileri yapsa bir şey diyemem. Ama Türkiye’nin en yüksek yargı organından, yasamanın yetki kullanış biçimine, böylesine ağır tepki gelince, bu organın başı olarak incindim, üzüldüm, Türkiye demokrasisi açısından doğru bulmadım” dedi.

Bu Parlamentonun, bu kadar ağır ithamları kesinlikle hakketmediğini ifade eden Toptan, bundan fevkalade incindiğini dile getirdi.

YARGITAY'IN TEPKİSİ AĞIR OLDU

Parlamentonun Yargıtayın görüşünü almadan, Yargıtaya rağmen bir şey yapmasının aklından geçmeyeceğini belirten Toptan, “Keşke Adalet Bakanımız, daha önce bu tartışmayı yargıyla yapsaydı. Muhtemel ki yabancı konuğa, sponten olarak bir metin vermiştir. Bu kadar ağır tepkiyle karşılamak, bana göre sert tepki oldu” dedi.