BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,75
HABER /  EKONOMİ

Topraktan servet fışkırdı!

Türkiye'de ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 3'unu oluşturan ormanlardaki gizli hazine: Trüf mantarı

Abone ol

Farklı iklimlerin aynı anda yaşandığı Türkiye'de ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 3'unu oluşturan ormanlardaki gizli hazine trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Orman Genel Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri, yurt dışında ekonomik değeri büyük olan fakat Türkiye'de pek bilinmeyen trüf mantarı konusunda eylem planı hazırlamak üzere harekete geçti. Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin coğrafyasının çok ilginç olduğunu, üç farklı iklimi aynı anda barındırdığını belirtti.

Trüf mantarının dünyada Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştiğini ifade eden Türkoğlu, 'Her yerde belki bazı türler var ama esas ekonomik türler Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde İspanya'da, İtalya'da, Fransa´da. Türkiye de buna dahil. Üç haftalık gezide Türkiye´nin farklı yerlerinde farklı trüf türleri gördük.

Trakya´dan Marmara´ya, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, farklı yerlerde farklı türlere rastladık. Batı Karadeniz´de daha önce kışlık trüf bulmuştuk, değeri 500 avro civarında, bayağı kıymetli bir trüf, fındıklarla ortak yaşıyor. Bu bölgede şimdi bulunan trüf ise yazlık trüf, onun da değeri ortalama 200 avro' dedi.

'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarında geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan dikimler sonrası ilk mantarlar da elde edilmeye başlandı. Denizli'de başlayan ekimler diğer illere de yayılacak. Trüf mantarı Avrupa'da 1.000 eoruya alıcı buluyor.