BIST 9.388
DOLAR 34,56
EURO 36,30
ALTIN 2.999,21
HABER /  GÜNCEL

Toplumun tüm kesimi yakından ilgilendiren düzenleme

Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yeni dönemde aile kurumunun korunması için polis, asker ve öğrencilere yönelik evlilik eğitimi verileceğini açıkladı. Projelerde çocukların korunmasına öncelik tanınacak.

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadınlardan, engelli vatandaşlara; çocuklardan gençlere; dar gelirli vatandaşlardan yaşlılara kadar toplumun tüm kesimini yakından ilgilendiren ve kucaklayan yeni dönemin sosyal reformlarını Sabah gazetesine açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı 6 aylık yol haritasında öne çıkan başlıklar şöyle:

AİLE OLMA EĞİTİMİ: İletişim ve yaşam becerileri, aile hukuku, evlilik ve sağlık konularını kapsayan "evlilik öncesi eğitim programı" yaygınlaştırılacak. Bu eğitimden evlenecek çiftlerin yanı sıra silah altındaki er ve erbaşlar, polis okulları ve üniversite son sınıf öğrencileri de yararlanacak. Eğitime, boşanma oranının en fazla olduğu 21 ilde daha fazla ağırlık verilecek.

BOŞANMA DANIŞMANLIĞI: Evli çiftlerden iletişim, ilişki ve benzeri sorunları nedeniyle boşanma düşüncesinde ya da sürecinde olanlar için verilen ücretsiz "Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı" Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak. Danışmanlar ailelerin güçlü ve zayıf yanlarını belirleyip, sorun alanlarını tespit ederek kapsayıcı politikalar oluşturacak ve boşanmaların önüne geçecek. Türkiye Aile Yapısı Araştırmalarının ileri istatistik analizi yapılarak, danışma hizmetlerinin etkinliği artırılacak.

KORUYUCU AİLE: Koruyucu aile ve evlat edinme başvuru sistemini kolaylaştırmak için web tabanlı eşleştirme sistemi kurulacak. Böylece 515'ten 5 bin 304'e çıkan koruyucu aile sayısı artırılarak, yardıma muhtaç çocukların yurtlar yerine çocukların ev ortamında yetiştirilmesi sağlanacak.

PROFESYONEL BAKICI: Profesyonel bakıcı aile modelinin ilk uygulamaları hayata geçirilecek. Devlet koruması altında olan 0-6 yaş grubu çocuklara da yurtlar yerine aile içinde bakım hizmeti sunulacak. Yine, devlet koruması altındaki çocukların kendilerini bir aile ortamında hissederek yaşayacakları "ev modeli" projesi bu yıl sonunda tamamlanacak.

ÖNCELİK ÇOCUKLARIN: Çocukların televizyonun, teknolojinin olumsuz etkilerinden korunması ve madde kullanımının engellenmesine yönelik yeni projeler geliştirilip hızla hayata geçirilecek. Hükümetin hazırladığı Eylem Planı çerçevesinde Aile Bakanlığı tarafından pilot olarak belirlenen dört merkezde uyuşturucu bağımlılığıyla savaş için kurulan Sosyal Uyum Birimlerinin sayısı artırılacak.

KADIN VE ENGELLİLERİN İSTİHDAMI ARTIRILACAK: İşyerlerinde kreş hizmetini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar başlatılarak kadınların çalışma hayatına katılımı kolaylaştırılarak kadın istihdamı artırılacak. 6 bin civarında olan engelli istihdamı 15 yıl içinde 50 bini aştı. Bu sayının daha da artırılması için korumalı iş yerleri' projesine destek artırılacak. Bunun yanı sıra engelli vatandaşlar için gündüz hizmet veren merkezler de devreye giriyor. Böylece engelli vatandaşların sosyal hayata aktif katılımı sağlanacak.

YARDIMA MUHTAÇ OLANLAR BÜROKRASİYE TAKILMAYACAK
Sosyal yardımlarda daha verimli bir yaklaşım ortaya konacak. Bunun için Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ndeki verilerin, öncelikle sosyal belediyecilik uygulamalarını önem veren büyükşehir belediyeleriyle paylaşılması uygulaması başlatılacak. Böylelikle sosyal yardımlarda tekrarların önüne geçilerek sosyal yardım başvuru ve değerlendirmelerindeki bürokrasi ortadan kaldırılacak. Dezavantajlı vatandaşların ihtiyaçlarını tespit edip onlara yardım ulaştırmak amacıyla kurulan Sosyal Hizmet Merkezleri'nin (SHM) sayısı 40'tan 250'ye çıkartılacak. Bakanlık bünyesinde çalışan personel sayısı iki katı artışla 3 bine çıkarılacak. Dar gelirli olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan aileleri, kendi kendilerine yeterli hale gelinceye kadar, ekonomik ve sosyal yönden desteklenecek. Çocukların ailelerinin yanında bakımını sağlamak amacıyla uygulanan Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti'nin (SED) kapsamı genişletilecek.

'BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya şunları söyledi: Dünyanın neresinde olursa olsun zora düşen, darda kalan her insana el uzatmayı insani bir görev addeden bir hükümetiz. Sosyal devlet olma niteliğimizi güçlendirdik. 6 aylık yol haritası için öngördüğümüz başlıklar için biz şimdiden harekete geçtik. Önümüzdeki dönem için başarmamız gerektiğini düşündüğüm diğer bir unsur "sosyal yardım - istihdam bağlantısının" kurulmasıdır. Yani, "balık vermekten; balık tutmayı öğretme" yönündeki çalışmalara önem vermek durumundayız. Bakanlığımızın mottosu 'Biz büyük bir aileyiz.' Kim zorda kalmış, dara düşmüşse biz onun da ailesi olmayı şiar edinen bir yaklaşım ve özveriyle hareket ediyoruz."