BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,79
ALTIN 2.961,36
HABER /  GÜNCEL

Toplumumuz kitap okumuyor

Gila Benmayor Hürriyet'teki yazısında, Türkiye'deki kütüphane sayısını diğer ülkelerle karşılaştırıyor. Benmayor, kitap okuma düşüklüğünün olumsuzluklarını analiz ediyor...

Abone ol

Gila Benmayor, Hürriyet'teki "Türk halkına kitap sevdirme konferansı" adlı köşesinde, Türkiye'deki kitap okuma oranının düşüklüğünü diğer gelişmiş ülkelerle şöyle karşılaştırıyor:


Türk halkına kitap sevdirme konferansı


TÜRKİYE’de 65 bin kişiye 1 kütüphane düşüyormuş.

Halk kütüphanelerinin sayısı 1502.

Almanya’daki sayı 11 bin 332.

ABD’deki halk kütüphaneleri 118 bin dolaylarında.

Tam da TÜYAP Fuarı’nın olduğu günlerde bu rakamı vermek biraz can sıkıcı ama Türkiye’de bir kişinin kitaba ayırdığı para 45 sent.

Ekonomik koşullar kitap almayı mümkün kılmıyor diyelim...

Peki sayısı az da olsa halk kütüphanelerinden yararlanmayı biliyor muyuz?

Ne yazık ki hayır...

Hatta insanlar kendi mahallelerindeki kütüphanelerden bile habersizmiş.

Osmanlı Sultanlarının özel kitapları dahil 700-800 yıllık eşsiz eserler barındıran Süleymaniye ve Beyazıt Kütüphaneleri bile ıssız.

Beyazıt Kütüphahesi’ni iyi biliyorum çünkü yıllar önce master tezimi hazırlarken aylar boyunca hemen hemen her gün gitmiştim.

İçerde pek az kişi vardı.

Şimdi de öyleymiş.

Oysa kütüphane bilgi çağında, istediğimiz bilgilere ulaşmak için ne denli önemli..

Hele elektronik ortama taşınmışlarsa...

Geçenlerde İstanbul’da yapılan bir toplantı kitap ve kütüphane konusunda bazı şeylerin değişeceğinin işaretlerini veriyor.

Toplantıyı düzenleyen Amerikan Bilgi Belge Merkezi (eski adıyla Amerikan Kütüphanesi) oldukça önemli bir ismi de davet etmiş:

EHLİYET KADAR ÖNEMLİ

Amerikan Kütüphaneciler Derneği’nin eski başkanı Ann Symons.

İstanbul’da tanışma fırsatını bulduğum Ann Symons, ABD’de okul yaşındaki çocukların yüzde 65’inin bir kütüphaneye üyelik kartı taşıdığını söylüyor.

Üyelik kartı en az ehliyet kadar önemliymiş.

Symons, İstanbul’daki toplantıda, halkın kütüphanelere ilgisini çekmek için neler yapılacağını, kütüphanelerin elektronik ortama geçmelerinin yararlarını anlatıyor.

Kütüphane kültürünün yaygınlaşması için STK’ların, yerel yönetimlerin, üniversitelerin birlikte hareket etmelerinin gerektiğini söylüyor.

Symons’ın İstanbul’da katıldığı toplantı bir ilk.

Esas önümüzdeki yıl yani 2005’te Bilgi Üniversitesi, Türk Kütüphaneciler Derneği’nin öncülüğünde, kütüphanelere ilgili çekmek için iki günlük uluslararası konferans hazırlığında.

Koç Üniversitesi’nden Didar Bayır’ın başkanı olduğu Türk Kütüphaneciler Derneği, ayrıca İstanbul’daki tüm yabancı kültür merkezleri ve üniversiteleriyle bir nevi platform oluşturmuş.

Gördüğünüz gibi, STK’lar kitap ve kütüphane konularında üzerlerine düşeni yapmak için kollarını sıvamış.

Sıra Ankara’da...

YAZI:HÜRRİYET