Türkiye'nin tartıştığı tahliyeleri değerlendiren Ergin, yeni düzenlemeyle tahliye olabilecek kişi sayısının 953 olduğunu açıkladı.
Abone olİNTERNETHABER / Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV yayınında Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı. Terör suçlarında tutukluluk sürelerinin 10 yılla sınırlandırılmasının ardından gelen tahliyeleri değerlendiren Ergin, yeni düzenlemeyle tahliye olabilecek kişi sayısının 953 olduğunu açıkladı.
Ergin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle tahliye olabilecek tutuklu sayılarının tarihe göre değişebileceğini belirtti.
Bir davanın ağır ceza mahkemesinde ortalama bin 622 günde bitirildiğini, bu davanın ilk derece mahkemesindeki yargılama ve savcılık soruşturmasının 580 günde bitirildiğini, aynı dosyanın da bin 42 gün yüksek yargıda beklediğini anlatan Bakan Ergin, bir dava dosyasının ortalama 473 gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda beklediğini, dosyanın ilgili ceza dairesinde de 399 gün kaldığını vurguladı.
Bakan Ergin, bu sürenin azaltılması için çalıştıklarını, Adalet Bakanlığı'nın projelerinin ve planlarının bu yönde olduğunu ifade ederek, ''Bugün itibariyle tutuklu toplam 953 kişi civarında bu düzenlemeden istifade edebilecek gibi, ilk derece mahkemelerinden bu düzenlemeden yararlanan kişi sayısı 280 civarındadır. 40 bin rakamı kesinlikle doğru değil. Radikal tedbirler alınmazsa bu rakam 2 bin olur, 3 bin olur, 2014'de daha fazla da artabilir. Burada tıkanıklık yüksek yargımızda'' dedi.
YARGITAY BAŞKANI TAHLİYELER İÇİN NE DEDİ? |
Hizbullah üyelerinin tahliyeleri sürerken Yargıtay Başkanı ve Adalet Bakanı topu birbirine atıyor! Bakan Ergin'in, "Yargıtay dosyaları öne almıyor" yönündeki suçlamalarıyla ilgili 'Mazaret üretilmesin, çözüm üretilsin' diyen Gerçeker, tutukluluğun sınırlanmasına yönelik yasal bir düzenleme yapılmadığı sürece tahliyelerin süreceğini de açıkladı. HABERLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN! |
Bakan Ergin'in konuşmasından satır başları şöyle:
"Tartışmalar serbest bırakılanların kimliğine bakılarak yapılıyor. Türkiye'de yargılamalar ve tutuklu kalınan süreler uzun.
AİHM'de Türkiye aleyhine açılan davaların yüzde 14'ü tutukluluk sürelerinin uzunluğu üzerinedir. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir davanın görülme süresi ortalama 1622 gün, bunun 1042 günü Yargıtay aşaması.
Bugün itibariyle tutuklu toplam 953 kişi civarında bu düzenlemeden istifade edebilecek gibi, ilk derece mahkemelerinden bu düzenlemeden yararlanan kişi sayısı 280 civarındadır. 1000-1200 kişi bu düzenlemeden istifade edecek gibi görülüyor.
Radikal tedbirler alınmazsa önümüzdeki yıllarda artabilir. Tıkanıklık Yüksek Yargı'da. Yargıtay'da işlemler 6 ay geriden geliyor halen bekleyen dosya sayısı 1.5 milyondur.
Ortaya çıkan bu durumla ilgili yeni bir tedbir almayacağız. 5 yıllık stratejik planlamayı yaptık, yargının hızlanması için adımlar atıyoruz.
Biz tartışılan yasayı Ergenekon ve Balyoz davalarından önce yaptık. O zaman bu soruşturmalar yoktu. Önceden tutukluluk üst limiti yoktu, biz bu durum Türkiye'ye yakışmıyor diye düzenleme yaptık. Yargıtay ve Danıştay'daki bekleme süresinin azaltılması gerekiyor.
Yargıtay'da bugün itibariyle 5 yıl önceki davalara bakılıyor. Son 5 yılda gelen dosyaların kapağı açılmamıştır. Her staj yapan için staj dönemi değerlendirmesi yapılıyor, hakim adayları için de 1934'ten bu yana yapılmaktadır.
Sizin davanıza kumar bağımlısı ya da alkol bağımlısı birinin bakmasını ister misiniz?