İstanbul'un yeni çağdaş sanat merkezi Tophane'deki olay ekonomik değişimin sonucu olarak ortaya çıktı.
Abone olİstanbul'un yeni çağdaş sanat merkezi Tophane'deki olay ekonomik değişimin sonucu olarak ortaya çıktı. Dairelerin fiyatı birden artınca mahalleli "Ne olacağız" kaygısına düştü.
Tophane'deki sopalı ve biber gazlı baskının altında, semtin yeni sakinleriyle birlikte artan emlak fiyatları, kiralar; kısacası ekonomik değişim yatıyor. Bunu en iyi gözlemleyenler emlakçılar... Sabah gazetesinin haberine göre, semtin eski sakinlerinin sıkıntısını şöyle özetliyorlar: "Artık kiralar bin 500 liradan başlıyor. Ama eskiler, 600 lira asgari ücretle geçinenler." Sosyologlar da, yaşananları "gelenler" ile "gidenler" arasındaki gerilime bağlıyor ve şu saptamayı yapıyor: "Soylulaştırılan bölgelerin rant getiren yerlere dönüşmesi nedeniyle bunlar yaşanıyor."
TAŞINMAK ZORUNDA KALIR MIYIZ?
İstanbul'un yeni çağdaş sanat merkezi olarak gösterilen Tophane'de, önce İstanbul Modern açıldı. Ardından Hafriyat Karaköy, Rodeo, Outlet, Non, Pi Artworks ve Galerist geldi. İstiklal Caddesi'nden aşağıya doğru yürüme mesafesindeki Tophane, metronun da kolaylığıyla, gözde semtler arasına yerleşti. Semt son 5 yıl içinde kalabalıklaştı, aynı zamanda pahalılaştı.
Galataport projesi, restorasyon süreci derken; bakımsız ama tarihin izlerini taşıyan binalarda ucuza oturan pek çok Tophaneli, "Taşınmak zorunda kalır mıyız acaba?" demeye başladı. Yabancılar, değerinden 2-3 kat yüksek fiyatlar teklif edince, evler 300-400 bin liraya satıldı. Eski Tophaneliler de, başka diyarlara yelken açtı. Bazı ev sahipleri ise eski binalarını restore etti. Ve kiralar 2 katına çıktı.
APARTMAN REZİDANS OLDU
Talep artınca, semtin çehresi değişti. Örneğin Tophane-i Amire'nin karşı köşesindeki 1905 tarihli Yazıcızade Apartmanı rezidans oldu. A-Z'ye Emlak'tan Rengin Mertcan, buradaki 14 dairenin daha çok yabancılar tarafından kiralandığına dikkat çekerek, "Sadece 4 daire boş. Kiralar bin 500 dolardan 3 bin 500 dolara kadar çıkıyor. New York'taki yapı örneğini Tophane'ye oturttuk" diyor.
Aras Emlak'tan Kenan Aras da, Tophane'deki değişime dikkat çekenlerden. 9 yıldır emlakçılık yaptığını söyleyen Aras, "Eski Tophaneliler'in yüzde 50'si gitti. Kira fiyatları yükseldi. Kirayı yüksek bulan gidiyor. Buradaki halk 600 lira asgari ücretle geçiniyor. Bin 500 lira kira istenince ne yapsın? Mahallesini terk ediyor. Göçüp gidiyor" diye konuşuyor.
NE KADAR SÜRER BİLMİYORUM
Kardeşler Emlak'tan Fatma Ayşegül de burada oturmayı daha çok İtalyanlar ve Fransızlar'ın tercih ettiğini söyleyerek, "Kiralar bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Evlere talip artınca, fiyatlar da yükseldi. 300-400 bin liraya evini satan, başka yerlerden 2 ev alıyor. Gitmek istemeyenler kalıyor. Ama ne kadar sürer bilmiyorum" diyor.
Tophane Boğazkesen Caddesi'nde dededen kalma fırıncılık mesleğini sürdüren Aydın Eryılmaz, "Eski komşularımız kalmadı" diyerek ekliyor: "Yabancılar gelip, 2-3 kat fazla fiyatlar teklif ediyor. Tophaneliler de evlerini satıyor. Alan da memnun satan da."
KAPI ÖNÜNE KONULACAĞIZ
Olayların yaşandığı Boğazkezen'de 600 liraya kirada oturan anne kız Elmas ve Fethiye Erkan ise dertli. Yükselen ev kiraları karşısında ev sahibinin kapılarını çalıp, "Kiranız bin 500 lira oldu" demesinden çok korkuyorlar. Anne Fethiye Erkan, "650 lira emekli maaşı alıyorum. 600'ü kiraya gidiyor. Eninde sonunda kapı önüne konulacağız galiba. Burası artık çok pahalı" diyor. Yine aynı caddedeki tarihi ahşap binada oturanlar ise kararlı: "Çok isteyen var ama satmıyoruz."