İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 yıllık görev süresini değerlendirdi.
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 yılda yaptıkları hizmetlerle İstanbul'un küresel kentler kulvarına girdiğini ve bu kulvarda emin adımlarla yürüdüklerini söyledi.
Topbaş, ''730 Gündür Hız Kesmeden Devam'' başlığıyla Cemal Reşit Rey konser salonunda düzenlenen toplantıda, 2 yıllık görev süresini değerlendirdi.
Toplantıya eşi Özleyiş Topbaş ile gelen Kadir Topbaş, lalelerle süslenmiş salonda, 2 saat 40 dakika süren bir sunum yaptı. Topbaş, 730 günlük hizmet süresinde her gününün kente bir şeyler katmakla geçtiğini belirterek, ''İş yapmaktan, yaptıklarımızı anlatma imkanı bulamıyoruz'' dedi.
Dünyanın dikkatini çeken bir kenti adım adım ortaya çıkardıklarını, 2 yıl öncesine göre İstanbul'un farklı bir platforma yükseldiğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:
''İstanbul dünya tarafından da artık takip ediliyor. Hız kesmeden kenti çok daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Çünkü kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için daha fazla çalışmamız gerekiyor. İstanbul sadece kendine ve Türkiye'ye değil, dünyaya karşı sorumlulukları olan bir kent. Her yıl nüfusu 300-350 bin büyüyor. Sınırları yeni yasayla 3.5 kat genişledi. Dünyada artık ülkelerin güçlerinden bahsedilmiyor. Dünyayı etkileyen kentlerden bahsediliyor. İstanbul'u bu yarışa soktuk. İstanbul küresel kentler kulvarına girdi. Bu kulvarda çok emin adımlarla yürüyoruz. Estetik ve kimlik ağırlıklı projeler geliştirmeye çalışıyoruz.''
''CİDDİ BOYUTTA KAYNAĞA İHTİYACIMIZ VAR''
Kadir Topbaş, belediye olarak altyapı hizmetlerinin yanı sıra çevre ve sosyal hizmet projelerine de ağırlık verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
''Yeni yerleşim alanları da dikkate alındığında, altyapı sorunlarını birden çözmek mümkün değil. İstanbul'da altyapı boyutunda ciddi mesafeler aldık. Ancak kentin ciddi boyutta kaynağa ihtiyacı var. Kentin bu yılki konsolide bütçesi 10.5 milyar YTL. Başta raylı sistem yatırımları olmak üzere büyük maliyet gerektiren projeleri hayata geçirebilmek için bütçemizin en az bunun iki katı olması gerekiyor. Mevcut kaynağı en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Halkımızdan kaynak talep etmiyoruz. Ancak, vatandaşlarımızla ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte olduğumuz zaman gücümüz var. Yalnız kalırsak, bu eksiklerimizi tamamlayamayız. Başarıya hep birlikte imza atmamız lazım.''
''EN AĞIRLIKLI SORUN, ULAŞIM''
Topbaş, İstanbul'da en ağırlıklı sorunun ulaşım olduğunu ve bu sorunu çözmek için çalıştıklarını ifade ederek, ''Şu anda İstanbul'un her tarafı şantiye. Onlarca, yüzlerce çalışma var. Bu kentin günlük yaşamını etkiliyor, ama buna mecburuz'' dedi.
Kent ulaşımında karayolu taşımacılığının payının yüzde 89, raylı sistem payının yüzde 7, deniz ulaşımının ise yüzde 4 payı olduğunu anlatan Topbaş, bu oranları bozmak istediklerini, deniz ulaşımının payını yüzde 10'a çıkarmayı, raylı sistem taşımacılığındaki payı da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kadir Topbaş, İETT'de de hizmetin özelleştirilmesinden yana olduklarını, bu nedenle yeni otobüs alımına gitmeyeceklerini bildirdi. Kent genelinde trafik sıkıntısını hafifletmek için ilk aşamada problemli olan noktalarda 116 çözüm projesini uygulamaya koyduklarını, ardından 200 projeye daha başlayacaklarını kaydeden Topbaş, ''İstanbul'da kent içi ulaşım problemini çözmede bizim atmamız gereken adımlar var. Bu çerçevede 30 kavşak ve yol bitti. 75 kavşak ve yol çalışması devam ediyor. 26 kavşak ve yol ihale aşamasına geldi'' diye konuştu.
''RAYLI SİSTEM ÇALIŞMALARI''
Topbaş, raylı sistemde de çok ciddi adımlar attıklarını, atmaya da devam ettiklerini belirterek, ''Her şeyi eş adımlarla yürütmeliyiz. İhmalimiz, büyük faturalarla geri dönüyor. Ulaşım kaosunda büyük ölçüde çözülmüş bir İstanbul'u ortaya çıkarmaya çalışıyoruz'' dedi.
Raylı sistem yatırımları hakkında da bilgi veren Topbaş, 4. Levent-Ayazağa hattı, Kadıköy-Kartal hattının temelini attıklarını, Otogar-Bağcılar hattının devam ettiğini hatırlattı.
İstanbul'un ulaşımında en önemli konunun, raylı sistem olduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Topbaş, Tokyo ve New York'da raylı sistem uzunluğunun 800 kilometre, Londra ve Paris'te 450 kilometre, İstanbul'da ise 47 kilometre olduğunu bildirdi. Topbaş, ''56 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. 105 kilometre ihale aşamasına geldi'' diye konuştu.
Metro inşaatlarının kolay olmadığına, çok ağır maddi yük getirdiğine işaret eden Topbaş, ''Atina metrosunu AB yaptı. Bizim iyi kaynağımız olsa bir güzergahta birkaç noktadan başlayıp çok daha kısa sürede bitirebiliriz. Bu dönemde Bakırköy-Beylikdüzü raylı sistem hattının temelini atma çalışmamız var'' dedi.
Topbaş, Beşiktaş-Levent, Beşiktaş-Sarıyer ve Üsküdar-Beykoz
arasına da raylı sistem yapacaklarını kaydederek, Marmaray'ın 100 yılın projesi olduğunu, İkitelli-Olimpiyat Stadı'na kadar metroyu götüreceklerini bildirdi.