Piyasada tombul kedi olarak nitelendirilen büyük bankaların denetimi sıkılaştırılacak.
Abone olBDDK, "tombul kedi" olarak bilinen, sistemik öneme haiz bankaları tespit edip, bunların denetimine ilişkin politika belirlemeyi hedefleri arasına aldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 2007'den bu yana açıkladığı üç yıllık stratejik planlarının sonuncusunu kamuoyu ile paylaştı. 2013-2015 dönemini kapsayan planda, dört temel hedefe ulaşmak için 64 tane strateji sıralanıyor.
Planda yer alan temel hedeflerden biri denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması. Bu hedefi gerçekleştirmek için ortaya konan stratejilerden biri ise "tombul kedi" olarak nitelendirilen ve batması tüm bankacılık sistemine zarar verecek büyük bankalarla ilgili.
BDDK, 2015'e kadar, sistemik öneme haiz bankaların belirlenmesine yönelik yöntem geliştirecek ve bunların denetimine ilişkin politikasını belirleyecek.
STRES TESTLERİ VE YAPTIRIMLAR GELİYOR
BDDK, sistemik risk grubunda belirlenen kriz senaryolarını da stres testlerine tabi tutacak.
Kurumun temel hedefleri arasında finansal ürün ve hizmetlerden yararlanan tüketicilere yönelik uygulamaları güçlendirmek de var.
Halen Meclis gündeminde bulunan "Yeni Tüketici Yasa Tasarısı"nda müşterilerden hangi ücret ve komisyonların alınacağını tespit etmekle görevlendirilen BDDK, bunlara uyumsuz uygulamalarıysa, "caydırıcı yaptırımlara bağlamayı" öngörüyor.
Planda, tüketici şikayetlerinin çözüm etkinliğinin de artırılacağı belirtiliyor.
PLANI BEKLEYEN TEHDİT VE FIRSATLAR
BDDK, üç yıllık planda ortaya konan hedef ve stratejileri hayata geçirmek için karşı karşıya olduğu tehdit ve fırsatları da sıraladı. Buna göre tehditler, küresel krizin yarattığı belirsizlik, yurt içi tasarruf yetersizliği ile küresel ve bölgesel siyasi belirsizlikler.
Fırsatlar arasındaysa, bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, küresel krizden olumlu ayrışma ve küresel sermayenin sektöre olan ilgisi yer alıyor.