TOKİ başarısının sırrı
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 4.5 yıllık icraatları bir kitapta anlattı...
Abone olToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, ikinci kitabını da yazarak, 4,5 yıllık dönemde TOKİ uygulamaları hakkında bilgi verdi, deneyimlerini ve konut üretiminde karşılaştıkları sorunları anlattı.
''Bir İnsanlık Hakkı: Konut-TOKİ'nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği'' adıyla Boyut Yayın Grubu tarafından basılan kitap, 19,9 YTL'den piyasaya çıktı.
Atatürk'ün ''Millete efendilik yoktur, hizmetkarlık vardır, bu millete hizmet eden onun efendisi olur'' sözü ile girilen kitaba yazdığı önsözde ''sosyal konut politikaları üretmenin, sosyal devlet olmanın bir gereği'' olduğuna işaret eden Bayraktar, ''TOKİ'de 4,5 yılı geride bırakırken, 81 ilde her türlü sosyal tesis ve çevre düzenlemeleriyle birlikte 280 bin konutun inşaatının başlatılmış, bunların 150 bininin tamamlanmış olduğunu söylemenin mutluluğunu duyduğunu'' belirtti.
Bunun DPT ve TÜİK'in tahminlerine göre 2-2,5 milyon dolayında acil konut ihtiyacı olan ve yoksul kesimin ev sahibi olamadığı Türkiye için önemli bir açılım olduğuna işaret eden Bayraktar, TOKİ'de yaşanan deneyimi kamuoyunun bilgisine sunmak amacıyla kitabı yazdığını kaydetti.
''Modern yerleşim alanlarında, sağlam ve kaliteli evlerde yaşamanın bir insanlık hakkı'' olduğu inancı ile çıktıkları yolda, ''bu zor ve kutsal görevi'' yürüten TOKİ personeline teşekkür eden Erdoğan Bayraktar, olağanüstü gayret ve özveri ile çalışan bu personel sayesinde TOKİ'nin marka haline geldiğini belirtirken, ''TOKİ konutlarına duyulan ilgi ve güven, bizim için en büyük ödüldür'' ifadesine yer verdi.
Kitabında Türkiye'de toplu konut uygulamalarının tarihçesi, yasal çerçeve hakkında bilgi veren Bayraktan, 2003 yılından itibaren gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin sektörde büyük açılımlar yarattığına, ''Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar büyük çapta planlı kentleşme ve konut atağı başlatıldığına'' dikkati çekti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN MODELİ
Bayraktar, kitabında, ''TOKİ'nin bugünkü uygulamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde başlattığı modelin Türkiye geneline yayılmasıdır. Projenin ana hedefi, alt gelir grubu ve yoksulların ev sahibi olması ile kentsel yenilemedir'' ifadesine yer verdi.
TOKİ'nin çalışma ilkelerini, ''bürokrasiyi azaltmak, kurumlar arası taassubu kaldırmak, şeffaf, basit, pratik çözümler üretmek, kaynak yaratmak ve kaynakları uygun kullanmak, siyasi empozelerden kaçınmak, başarının rehavetine kapılmamak...'' olarak sıralayan Bayraktar, TOKİ uygulama sonuçları hakkında da kitabında ayrıntılı bilgi verdi.
BÜROKRATİK ENGELLER
Dünyada ve Türkiye'de inşaat sektörü, Türkiye'de inşaat sektöründe TOKİ'nin yeri hakkında da değerlendirmelerde bulunan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ''konut üretimini zorlaştıran süreçler'' hakkında da özetle şunları kaydetti:
''Yapı denetim sisteminde eksiklikler var. Yapı malzemelerinde kalite ve standart sorunu yaşanıyor. Konut üretiminde işbirliği yapmakla birlikte, bürokratik engellerle de sıklıkla karşılaşıyoruz. Ruhsat ve iskan alımında, belediyeler, değişken ve aşırı harçlar talep ediyor. Ruhsat almak zor, denetim ise zayıftır. Belediyelerin altyapı hizmetlerini sağlamasında gecikmeler yaşanıyor. Kat irtifakı, kat mülkiyetine geçiş ve site yönetimi oluşturmakta sıkıntılar yaşanıyor. Arsa bedellerinin yüksekliği ve inşaat malzemelerinin fiyatının enflasyonunu üzerinde artması maliyetleri yükseltiyor. SSK primi yüksek. Damga vergisi ve harçlar, stopaj ve KDV konusunda TOKİ aleyhine uygulamalar var. Kamu İhale Kanunu'ndan kaynaklanan sorunlar var. Ara teknik eleman yetersiz. Müteahhitlik mesleğinin formasyonunun olmaması, kaliteli üretimi engelliyor. Müteahhitliğin çok iyi tanımı yapılmalı, mesleğe bir disiplin getirilmeli. TOKİ, müteahhitler, müşavirler, teknik elemanlar ve inşaat malzemesi üreticileri ile birlikte bir okul konumundadır.''
TOKİ Başkanı Bayraktar, geçen yıl da ''Gecekondu ve Kentsel Yenileme'' adlı kitabını yayınlamıştı.