BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,76
ALTIN 2.964,81
HABER /  GÜNCEL

TOKİ askeri bölgelere de el atıyor

Şehirlerdeki son yeşil alanlar arasında olan yasak askeri bölgeler ile güvenlik bölgelerinin TOKİ ile belediyelere devrinin önü açıldı.

Abone ol

Afet riski altındaki alanların dönüşümüne ilişkin' kanun tasarısında, şehirlerdeki son yeşil alanlar arasında olan yasak askeri bölgeler ile güvenlik bölgelerinin TOKİ ile belediyelere devrinin önünü açtı.

Hükümet tarafından hazırlanan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı', Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Tasarının 'tespit, taşınmaz devri ve tescil'i düzenleyen 3. maddesi askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile askerin atıl durumdaki gayrimenkullerinin belli şartlar altında TOKİ ve belediyelere devrine olanak sağlıyor.

Akşam gazetesinin aktardığına göre, tasarı sadece 'afet riski' ile sınırlı tutulmadı, yeni yerleşim bölgesi olarak kullanılmaya uygun alanlar da 'rezerv alan' kavramıyla yer buldu. Afet riski taşımayan alanların da 'rezerv alan' kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tahsisinin önü açıldı. Bakanlık, 'Milli Savunma Bakanlığı İskan İhtiyaçları İçin Sarfiyat İcrası ve Bakanlıkça Kullanılan Gayrimenkullerden Lüzumu Kalmayanların Satılmasına Selahiyet Verilmesi Hakkındaki Kanun' ile 'Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu' kapsamındaki yerlerle ilgili talepte de bulunabilecek.

'OLUR' VARSA TAMAM

Milli Savunma ve Maliye bakanlıklarının 'olur'u halinde, Genelkurmay'dan kuvvet komutanlıklarına varana kadar şehir içinde bulunan askeri alanlar da Çevre Bakanlığı'na tahsis edilebilecek. Bu yerlerden yeni yerleşim, afet riski taşıyan alanlar bakanlığın talebi üzerine TOKİ'ye ve belediyelere bedelsiz olarak devredilecek.

AKM için yetki Çevre Bakanlığı'nda

Tasarının 21. maddesi Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi arazisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tasarrufuna veriyor. Bu alanla ilgili karar alan Milli Komiteyi de işlevsiz hale getiriyor. Maddede yer alan 'Atatürk'ün doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi Hakkındaki kanunun 3. maddesi' yürürlükten kaldırılıyor. Maddede, 'Alan içerisinde Milli Mücadele tarihini, Türk Halk Kültürünü ve sanatlarını tanıtan yerler ve müzeler, sahneler ve toplantı salonları, sergi alanları, arşiv ve kitaplıklar, atölyeler, Atatürk Kültür Merkezi ile Milli Komite'ce saptanacak tesis ve alanlar bulunur. Bunların dışında Atatürk Kültür Merkezi alanına hiçbir yapı yapılamaz' hükmü yer alıyor.

Tasarıyla 12 Eylül'ün izlerinden biri daha siliniyor. AKM ile ilgili karar almak üzere oluşturulan Milli Komite kadük hale geliyor. Bugüne kadar 20 kez toplanan Milli Komiteye Evren'den Abdullah Gül'e kadar tüm cumhurbaşkanları başkanlık etmişti. Komite en son 2008'de toplanmıştı.