BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.820,39
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİ 3 şehri temize çekecek

TOKİ, kentsel dönüşüm ve turizmi canlandırma hedefiyle 3 kentte büyük çaplı bir yeniden yapılanma hareketi başlatıyor.

Abone ol

TOKİ Mardin, Diyarbakır ve Batman’da gecekondu ve yıkım kararı alınan binaların yerlerine tarihi mimariye uygun konut üretecek. Böylece bin 440 Mardin evi yapacak, Hasankeyf’i taşıyacak, Diyarbakır’da Suriçi’ni temizleyecek...

Bugün'den Selma Şenol'un haberine göre Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Güneydoğu’daki 3 tarihi kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak.

İdare, Mardin’de, Mardin taşı kullanarak bin 440 konut yapacak. Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu Köylüleri için 48 konut inşa edilecek. Mardin Evleri’nin ihalesi 14 Ocak’ta yapılacak. Şimdiye kadar tarihi taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılması projesi kapsamında 234 projeye 18 milyon lira kredi desteği sağlayan idare, bu projelerle birlikte üç tarihi kenti de mimari yapısına uygun olarak yenileyecek. TOKİ ayrıca mevcut proje alanına ek olarak Mardin merkez Ensar, Saraçoğlu ve Evren mahallelerinde de kentsel dönüşümünü yapacak.

GECEKONDULARA SON

Diyarbakır Suriçi’nde yapılacak proje nedeniyle bin 276 hak sahibinin yerinden taşınması gerekiyor. Hak sahipleri isterlerse mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların bedelini nakit alabilecek, isterlerse TOKİ’nin Çölgüzeli mevkindeki yaptıracağı konutlardan edinebilecek. Vatandaşlar mülkiyet bedeli peşinata sayılmak ve kalan borcunu 180 ayda taksitle ödemek üzere konut alabilecek.

5 YIL ÖDEMESİZ 596 KONUT

Bu arada Batman’da başta Hasankeyf olmak üzere Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak tüm yerleşim alanları aşama aşama taşınacak. Taşınma çalışmalarını yürütecek olan TOKİ, yeni Hasankeyf için 596 konut inşa edecek. Hasankeyfliler, üzerinde çalışılan 7 ayrı konut tipinden birini seçerek, mevcut evlerini peşinata sayarak, 5 yılı ödemesiz, 20 yıl vade farksız taksitlerle yeni ev alabilecek.

Bunun yanı sıra okul, hükümet konağı, belediye hizmet binası, ilçe emniyet amirliği, ilçe jandarma komutanlığı, PTT, cami, spor salonu vb. bir ilçede bulunması gereken tüm kamu binalarını inşa edecek. Konutların inşaatına 2010 yılında başlanacak.