BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİ 100. yıla 1 milyon konutla girecek

TOKİ Başkanı, Cumhruriyet'in 100. yılını 1 milyon konut ile kutlamak istediklerini açıkladı

Abone ol

TOKİ olarak Türkiye genelinde 2003-2011 yılları arasında 550 bin konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettiklerini söyleyen TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını ise 1 milyon konut hedefiyle kutlamak istiyoruz. Şimdiye kadar 139 Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlarken, bunun 47’sini tamamladık” ifadelerini kullandı.

MERSİN'E BİNLERCE KONUT YAPILACAK

Karabel,Mersin’de Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde Çay, Çilek ve Özgürlük Mahalleleri’nde 4 bin 800 konut, 52 bin 500 metrekare ticari alan, 67 bin 282 metrekare sosyal donatı alanı ve 272 bin metrekare yol çalışması yapılacağını söyledi.

2012 YILI KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) organizasyonunda, Emlak Konut Yatırım Ortaklığı, Stratejik Düşünce Enstitüsü ve çeşitli kentsel dönüşüm şirketlerinin işbirliğinde gerçekleşen ‘2012 Yılı Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’ Mersin’de başladı.

Mersin HiltonSA Otel’de başlayan çalıştaya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Mersin’deki belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

TOKİ DÜNYADA ÖNEMLİ BİR MODEL

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mersin Valisi Güzeloğlu, TOKİ’nin başarılı çalışmaları ile dünyada önemli bir model olduğunu söyledi. Her kentin olduğu gibi Mersin’in de özel dengelerinin ve gerçeklerinin, toplumsal ve sosyal değerlerinin bulunduğa dikkat çeken Güzeloğlu, “Olay sadece ekonomik ve teknik bir konu değildir. Ortaya çıkacak en önemli ve en değerli sonuç doğru yöntemi bulmaktır. Yöntemi doğru bulduğunuz zaman bu yöntem kendi içerisinde süreci taşıyacak ve sizi başarıya ulaştıracaktır” dedi.

Bugün kentsel dönüşümün Türkiye’de bir boyutlu ele alınmaması gerektiğini ifade eden Güzeoğlu, “Çok boyutlu bakıldığında kentsel dönüşüm ilk akla geldiği gibi bir çarpık kentleşmenin, sağlıksız konutlaşmanın ve bunun önlenmesine dönük çalışmaların ötesinde deprem sel ve heyelan gibi doğal afetlerle canımızı yakan, insanımızı kaybettiğimiz doğal felaketlere karşı da bir an önce yapılması gereken bir konudur. Bu kadar boyutlu bir kentsel dönüşümde belki en son ama en gerekli boyutlardan biri de artık Türkiye’nin gelişmesini, güçlü ve güvenli yürüyüşünü kentlerin ve şehirlerin yansıtması, bunun içinde siluetlerini değiştirmesidir. Sizi karşılayan, ilk anda sizde bir fikir ve kanaat uyandıran ve oluşturan o tablolar ve görüntülerdir.

HERKES SORUMLULUK ALMALI

Yeşil alanlarından binaların mimarisine, sosyal donatılardan engellilerin ve hayatı yaşayacak olan kolaylıklarına kadar. Bunun çok daha ötesine varacağınız, hayatı paylaştığınız hayvanların ve canlıların yaşam alanlarına kadar. Bunları her ne kadar sağlıklı bir şekilde bir arada buluşturuyorsanız o düzeyde ve derecede gelişmiş oluyorsunuz. O halde bu iş, ortak bir sorumluluğu ortak bir bakış açısını içermek ve gerektirmek zorundadır. Sadece yerel yönetimleri değil, herkesi ve her kurumu bu sorumluluk paydasında görmek zorundayız”
şeklinde konuştu.

ÇIKACAK SONUÇLAR UYGULAMALARA IŞIK TUTUTACAK

Çalıştayı Mersin’de gerçekleştirdikleri için TOKİ Başkanı Karabel’e teşekkür eden Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu buluşma bizim için bir ışık ve yol göstericidir. Uygulamaya dönük öneriler sunulmalı ve herkes bundan sonraki sürece katkı koymalıdır. Buna ihtiyacımız var. Mersin, şehir içinde birbirinden farlı yaşam alanları ile bugün gerçek noktada baktığımız zaman beklentilerimizi ve kent kimliğini karşılamadan uzak bir şehir. Öte yandan Türkiye’nin uluslararası ilişkiler açısından ve ekonomik anlamda en yoğun ve en önde kentlerinden birisi. İnanıyorum ki, aklı arayan ve akıl temelinde geleceğini planlayan bu çalıştay Mersin’e de Türkiye’ye de önemli kazanımlar sağlayacaktır. Buradan çıkacak sonuçlar bizim uygulamamıza ışık tutacaktır.”

“TOKİ, HALKIN KAZANMASINA YÖNELİK POLİTİKA GERÇEKLEŞTİRMELİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Mersin’in 1980 yılından itibaren hızlı ve aşırı göçün getirdiği olumsuzlukları yaşadığını, özellikle kentin doğu girişinde kuralsız ve kontrolsüz yapılaşmanın oluştuğunu belirtti. Özcan, bu kuralsız yapılaşmanın suçunu tek başına belediyelere yıkmanın insafsızlık olacağının altını çizerek, “Mersin’de TOKİ’nin yapacağı kentsel dönüşüme katkı sunan kurum Büyükşehir Belediyesi’dir. Bizim Mersin’de TOKİ’den en büyük beklentimiz, hak sahiplerini mağdur etmeyecek teklif hazırlamalarıdır. Mersin’in gerek aldığı göç, gerekse kozmopolit yapısı itibariyle bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarından ayrı tutulması gereken bir bölge olduğuna inanıyoruz. TOKİ burada para kazanmaya ve kar marjına yönelik değil, halkın kazanmasına yönelik bir politika gerçekleştirmek zorundadır” diye konuştu.

“HEDEF 1 MİLYON KONUT YAPIP, HAK SAHİPLERİNE VERMEK”

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel de Mersin’de Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde Çay, Çilek ve Özgürlük Mahalleleri’nde 4 bin 800 konut, 52 bin 500 metrekare ticari alan, 67 bin 282 metrekare sosyal donatı alanı ve 272 bin metrekare yol çalışması yapılacağını söyledi. TOKİ olarak Türkiye genelinde 2003-2011 yılları arasında 550 bin konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettiklerini söyleyen Karabel, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını ise 1 milyon konut hedefiyle kutlamak istiyoruz. Şimdiye kadar 139 Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlarken, bunun 47’sini tamamladık” ifadelerini kullandı.