BIST 9.923
DOLAR 35,36
EURO 36,52
ALTIN 3.029,70
HABER /  GÜNCEL

Tohumlar biyolojik silah haline geldi

Prof. Saraçoğlu, tohumun öneminin giderek arttığını söyleyerek silah haline geldiğini iddia etti!

Abone ol
Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bugün dünyada tohumun ekonomik silaha döndüğünü ileri sürdü. 
Saraçoğlu, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda tohum çeşitlerine ilişkin bir seminer verdi.
2. Dünya Savaşı'nın ardından 1998'e kadar tüm insanlığın teknolojiye koştuğunu kaydeden Saraçoğlu, ''Ne hikmetse 2000 yılından sonra insanlar teknolojiden kaçmaya başladı'' dedi.

Gıda sektörünün dünya ekonomisi adına sessiz ve sinsi bir şekilde ilerleyen bir sektör olduğunu belirten Saraçoğlu, ''Gıda sektörü bütün insanlığı kontrol altına almaya başladı. 2009 yılında 'Tohum biyolojik silahtır' dedim. Bugün ekonomik silaha da dönüşmüş durumda. Ama insanlar bunun farkında değil. Ama Allah'a şükür, Anadolu topraklarında yaşıyor olmamız bu kadar tabiat olaylarının içinde bizim için çok büyük bir şans'' diye konuştu.

Saraçoğlu, bugün Amerika'ya girerken insanlara ''Silah getirdiniz mi, eroin getirdiniz mi, uyuşturucu getirdiniz mi?'' diye sorulmadığını, ''Tohum getirdiniz mi?'' diye sorulduğunu ileri sürerek, ''Çünkü tohumun genetik yapısını öyle değiştirirsiniz ki o her türlü hastalıklara neden olabilir'' ifadesini kullandı.

Son 8 yıldır Türkiye'nin kendi kültürüne sahip çıktığını aktaran Saraçoğlu, bu durumun da insanların kendi kültürünü yaşamasını sağladığını belirtti.

Geleneksel tohumun hibrit ve genetik yapısı değiştirilmiş tohumlara göre daha az verim vermesine karşılık mahsul aldıktan sonra da tohum olarak kullanılabildiğini kaydeden Saraçoğlu, şunları aktardı:

''Geleneksel tohum Anadolu'nun yüzyıllardır kullandığı tohum. Bu tohumda mineraller, vitaminler ve primerler yeterli derecedir. İthal hibrit tohumun verimliliği yüzde 75'tir. Köylümüzü böyle kandırdılar. Bu ithal tohumun mineralleri, vitaminleri ve primerleri eksiktir.''

''MALATYALILAR BÖLGENİZİN DIŞINDAN AĞAÇ GETİRİP DİKMEYİN''

Hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohumda çiftçinin yurt dışına bağımlı hale geldiğini anlatan Saraçoğlu, ''Bir kilo altından bir kilo hibrit tohum daha pahalı'' dedi.
Genetiği değiştirilmiş tohumlarda polenlerin de çevredeki bitkilere konuyor olmasına dikkati çeken Saraçoğlu, ''Diğer bitkilere konan polenler onlarda tür değişmelerine neden oluyor. Malatyalılar olarak lütfen çevrenizdeki ağaçlarınızı, bitkilerinizi iyi koruyun. Onları değiştirmeyin. Aksi taktirde 10-15 yıl sonra Malatya kayısısı da karakteristik özelliğini değiştirir. Ağaçlandırmaya mı geçiyorsunuz? Sakın bölgenizin dışından başka ağaç getirip bu memlekete dikmeyin. En büyük fenalığı yaparsınız'' diye konuştu.