BIST 10.314
DOLAR 32,69
EURO 35,16
ALTIN 2.450,24
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

TOFAŞtan milyar dolarlık yatırım

TOFAŞ Ürün, modernizasyon ve kapasite artırımına gidiyor. Firmanın CEO'su yeni hedefleri anlattı.

Abone ol

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, ürün, modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik 1 milyar dolara yakın yatırımı bu sene tamamlayacaklarını belirterek, ''Şu andaki 180 binlik üretimimizi, 2 sene içinde yüzde 100'den fazla artırarak fabrika içinde bir fabrika daha kuruyoruz'' dedi.

Pandır, Tofaş'ın 2006 yılı değerlendirmesinin yapıldığı ve 2007 yılı projeksiyonlarının paylaşıldığı basınla sohbet toplantısında, Fiat bünyesindeki 5 markanın, Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Ferrari ve Lancia'nın İtalya dışında ilk defa Türkiye'de tek çatı altıda toplandığını belirtti. Bu yeni yapılanmanın dışında, ''Linea'' ve ''Mini Cargo'' projelerinin çok büyük bir hızla devam ettiğini dile getiren Pandır, bunlarla birlikte 2006-2007 dönemini kapsayan yatırım toplamının sene sonunda 1 milyar doları bulacağını belirtti. Pandır, bunun 3'te 2'sinin ''Mini Cargo'' ve ''Linea''ya yapılan yatırım olduğunu, 3'te 1'ine de fabrikadaki modernizasyon ve kapasite artırma yatırımlarına gideceğini kaydederek, bu yatırımlar tamamlandığında Tofaş'ın, 2008 yılından sonra 400 bine yakın üretim kapasitesi ve bunun tamamını kullanarak üretiminin yüzde 70'inden fazlasını ihraç eden çok büyük bir dev haline geleceğini ifade etti.

TAM KAPASİTE VE 400 BİN ADETLİK ÜRETİM
Bu yatırımların 288 milyon avroluk bölümünün geçen sene tamamlandığını, bu sene 450 milyon avro daha yatırım yapacaklarını belirten Pandır, şöyle konuştu: ''750 milyon avroya yakın, yani ürün, modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik 1 milyar dolara yakın yatırımı bu sene tamamlayacağız. Böylelikle biz bir yerde Tofaş fabrikası içinde ikinci bir fabrika daha kurmuş oluyoruz. Yani şu anda 250 bin kapasitemiz var, fakat bu hiçbir zaman yüzde 100 kullanılamamıştı zaten.

Şu anda yüzde 70 civarında kullanıyoruz. Onu 400 bine çıkarıp, hem de yüzde 100'ünü kullanarak, yani şu andaki 180 binlik üretimimizi, 2 sene içinde yüzde 100'den fazla artırarak fabrika içinde bir fabrika daha kuruyoruz. Bu çok önemli bir olay ve otomotiv tarihinde firmaların böyle 2 sene içinde kapasitelerini 2'ye katladığı ve aynı çatı altında, bir birleşme olmadan bu kadar hızlı büyüdüğü çok görülmüş bir olay değil.''

2006 SATIŞLARI
Pandır, geçen yıl toplam satışlarını yüzde 14 oranında artırdıklarına da değinerek, şunları kaydetti: ''İç pazardaki daralmaya rağmen hem pazar payımızı artırmayı başardık hem de toplam satışlarımızı ihracattaki artışla, iç pazardaki daralmayı kapatarak, toplam satışları 194 bin adede çıkardık. Üretimimizi de yüzde 10,5 artışla 178 bin adede çıkardık. Bu üretimin yaklaşık 123 bin adedi ihraç edildi ve ihraç gelirlerimiz de Tofaş tarihinde yine yeni bir rekor olarak 1,3 milyar doları buldu.'' Bu yıl pazarın biraz daha büyüyeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Pandır, 2007'de pazardaki büyümenin yüzde 10 kadar daha fazla satış adediyle, cirolarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

''MİNİ CARGO'YU AR-GE'MİZ GELİŞTİRİYOR''
Pandır, ürün ve modernizasyon yatırımlarının yanı sıra önemli bir yatırımlarının da Ar-Ge olduğuna dikkati çekerek, ekipman kabiliyetlerini artırmaya çalışırken, aynı zamanda Türk mühendisinin komple bir aracı baştan sona geliştirebileceği bir yapıyı da kurmayı planladıklarını vurguladı. Bu yapının büyük bölümünün tamamlandığını dile getiren Pandır, şöyle devam etti: ''Zaten Linea projesinde yer almıştı bu ekip, şimdi Mini Cargo projesinin büyük bölümü bizim Ar-Ge'miz tarafından geliştiriliyor. Bizim hedefimiz 2010 yılında her iki yılda bir, 1 araç geliştirebilecek, kabiliyet ve kapasitede bir Ar-Ge yaratıp, bunu da Avrupa'nın en önemli Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirmek. Bu bizim stratejik olarak Türkiye'nin ve Tofaş'ın geleceğinde çok önemli olarak gördüğümüz bir konu.'' ''Geliştirme yapmazsak, taleplerimiz artabilir ama bir yerde sadece montajcılık yapmış oluruz'' diyen Pandır, ''Bu sayede biz hem katma değeri artırıyoruz hem de bir yerde sadece bizim yaptığımız geliştirme değil, yan sanayinin de bu çabaya katılmasıyla toplam katma değeri de artırmış oluyoruz. Çünkü yan sanayi bir yerde Ar-Ge'nin olduğu yerde gelişiyor'' görüşünü kaydetti.

2 BİN 700 YENİ İSTİHDAM
Pandır, 250 binlik kapasiteyi 400 binlere çıkarıp, üretimi bir misli artırmanın yeni istihdamı da beraberinde getirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bu sene sonuna kadar 2 bin 500'ü aşkın mavi yakalı, çoğu mühendis 200'den fazla beyaz yakalı çalışan Tofaş'a katılacak. Bu beyaz yakalıların yaklaşık 140 kadarı üretime bağlı birimleri, 70 kadarı da Ar-Ge faaliyetlerini daha da geliştirecek mühendisler. Bildiğiniz gibi bizdeki istihdam, kapasite artışı yan sanayide de bunun 4-5 katı istihdam yaratıyor. Yani bizdeki 2 bin 700 civarındaki istihdam herhalde yan sanayide de 10-12 bin istihdam yaratarak, bunun da çoğu Bursa'da olduğu için herhalde Bursa ekonomisine toplamda 15 bin kişilik bir katkımız olacak.'' Toplantıya, Tofaş Hukuk ve Kurumsal İletişim Direktörü Emre Akın Sait, Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Burhan Çakır ve Tofaş Ar-Ge Direktörü Kemal Yazıcı ve Tofaş Endüstriyel Grup Direktörü Massimo Risi de katıldı.