BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

Tofaş-Renault-Ford son durum işçiler ne istiyor?

Önce Renault sonra sırasıyla Tofaş ve Ford Otosan. Otomotiv sektöründeki eylemlerde son durum ne? Tofaş-Renault ve Ford işçileri ne istiyor?

Abone ol

Tofaş ve Renault'un ardından otomotiv sektöründeki son eylem haberi Ford Otosan'dan geldi. Geçen haftadan bu yana süren eylemler ise Türkiye'nin gündemine oturdu.

Peki Tofaş-Renault ve Ford Otosan'daki eylemlerde son durum ne? Otomotiv işçileri neden eylem kararı aldı ve ne istiyorlar?

İşte otomotiv sektöründe deprem yaratan eylemlerin detayları...

TOFAŞ VE RENAULT'TA EYLEM 6. GÜNÜNDE

Bursa Renault ve Tofaş fabrikalarındaki eylemlerin 6. gününde Ford Otosan'dan üretimi durdurma kararı geldi. Kararda işçi eylemleri nedeniyle yaşanan tedarik sıkıntısının etkili olduğu açıklanırken, işçiler daha yüksek ücret için eylem yaptıklarını açıkladı.

Bir grup işçinin dün yaptığı çağrının ardından Kocaeli-Gölcük’teki Ford Otosan fabrikasının önünde yaklaşık 800 işçi bir araya geldi. İşçiler, dün verdikleri üretimi durdurma kararını devam ettireceklerini duyurdu.

BBC Türkçe'nin eylemin yaptığı fabrikalardan izlenimlerini yayınladığı haberinde şu detaylara yer verildi:

İşçiler asıl olarak üye oldukları sendikaya, Türk Metal'e de tepkili. Bugün sabahın erken saatlerinde bir arayan gelen işçilerin dilinden en çok duyulan sözcük, "İstifa” idi. Attıkları en güçlü sloganlardan biri de, "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!"

Aynı Bursa'daki Renault işçileri gibi onlar da Türk Metal'in işverenle taraf olduğu Bosch fabrikasındaki işçiler için daha iyi koşullarda yapılan sözleşmenin kendileri için de hazırlanmasını istiyor. Bosch sözleşmesini "bardağı taşıran son damla" olarak niteliyorlar.

Sendika ise bu iddiaları reddediyor.

İŞÇİLER ÇADIRLARDA KALIYOR- FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ 

SENDİKA KİMSEYE DANIŞMIYOR

Aylık 1,400-1,500 TL maaş aldıklarını söyleyen işçiler, sendikanın sözleşme sürecinde veya alınan kararlarda kendilerine danışmamasından da şikayetçi.

Yaşar Yeşildağ onlardan biri. Yeşildağ, "Sendikanın en büyük özelliği şu: Kararlar birkaç kişi tarafından alınıyor. İşçiye danışılmıyor, 3 yıllık sözleşme çıkardılar ama kimseye danışılmadı" diyor.

Aynı zamanda yaklaşık bir aydır aralıklarla işten çıkarılan 35 işçinin işe geri alınmasını talep ediyorlar.

35 kişiden biri de, fabrika önündeki eyleme gelen ve 11 Mayıs'ta işine son verilen Fatih Atalar. Atalar neden işten atıldığını sorduğumda, "Biz sadece hakkımızı istedik. Arkadaşlarla konuştuk, örgütlendik, emeğimizin karşılığını alamıyoruz dedik ama işten attılar. Biz koşullarımızın iyileştirilmesini istiyorduk" diyor.

EYLEMLER NE ZAMAN BİTECEK? 

Sabahtan itibaren grup adına konuşan, tartışmaları yönlendiren ve Emniyet yetkilileri ile görüşmeleri yürüten Fikri Möhürler ise eylemin "Türk Metal gidene kadar" süreceğini söylüyor.

Möhürler'e fabrikadan yetkililerle görüşüp görüşmediklerini sorduğumda, "Yetkililerden kimseyle konuşmadık. Ne zaman ki Ford Otosan bizim sesimizi, bizim gücümüzü hisseder, duyarlı olursa o zaman iletişime geçeriz. Onları kesinlikle muhatap almıyoruz. Biz isteklerimizi direne direne, söke söke alacağız" diye yanıtlıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İşçiler Emniyet yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler ve kendi aralarındaki tartışmaların ardından eylemlerine fabrika önünde değil, Sabri Yalın Parkı'nda devam edecekler.

Ford Otosan dün işçilerin üretimi durdurma kararı ardından bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Yaşanan parça tedarik problemi sebebiyle, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda üretim faaliyetlerine 20 Mayıs 2015 Çarşamba gününden itibaren geçici süreyle ara verilmiştir" ifadesi yer alıyordu.

İşçiler, Ford Otosan'ın yeniden üretimi başlatmaya karar vermesi halinde, fabrikanın içine gireceklerini ama talepleri kabul edilinceye kadar üretimi başlatmayacaklarını açıkladı.

İşçiler Türk Metal’den ayrılmaya başladılar ancak bunun yerine yeni bir sendikalaşma sürecini henüz planlamadıklarını söylüyorlar. Konuştuğum işçilerin talebi ise aynı:

"Kendi temsilcilerimizi seçelim. Bundan sonra işçiler muhatap alınsın."

Servisler çalışmadığı için arabalarıyla gelen işçiler, geldikleri gibi coşkulu korna sesleriyle fabrikanın önünden ayrıldı.

TÜRK METAL'DEN AÇIKLAMA

Türk Metal yaptığı yazılı basın açıklamasında, Bosch işçileri için yapılan toplu sözleşmenin, sendikasız ve toplu iş sözleşmesiz çalıştığı iki yılın zararının giderilmesi için, bu dönemi kapsayan ücret zammı ve bundan kaynaklanan mağduriyetin giderilmesi için ücret farkı alındığını belirtti.

Açıklamada 2014-2017 yıllarını kapsayan dönem için ise "Diğer işyerlerinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde alınan ücret artışının aynısı Bosch işçileri için de alınmıştır" ifadesi yer aldı.

Türk Metal'in açıklamasında ayrıca, "Ancak bütün bunlara rağmen, Bosch işçisinin ortalama ücreti, yine de, Renault ve Tofaş işçilerininkilerden geridedir" denildi.

İnternet sitesindeki yatırımcı sunumuna göre Ford Otosan, Mayıs 2015 itibariyle Türkiye'de otomotiv sektöründeki en yüksek istihdam yaratan şirket. Ford Otosan'ın yıllık üretim kapasitesi, çoğu bugün üretimin durduğu Gölcük'teki fabrikasından yapılmak üzere yıllık 415 bin araç.

TOFAŞ VE RENAULT'TA EYLEMİN 6. GÜNÜ 

Bursa'da da otomotiv sektöründe işçiler aynı taleplerle altı gündür süren üretimi durdurma eylemi yapıyorlar.

İngiliz Reuters ajansındaki habere göre, Bursa'da üretimin durduğu Renault ve Tofaş fabrikalarının Türkiye'nin yıllık otomobil üretimindeki payı yüzde 40'tan fazla.

tofas-eylem.jpeg
VALİ ARABULUCU OLDU

Yaklaşık 13 bin işçinin katıldığı eylemin sona erdirilmesi için Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun arabuluculuğunda işçi ve işveren temsilcilerinin görüşmeleri de devam ediyor. Oyak Renault, sorunun aşılması için Fransa'dan 3 yöneticisini Bursa'ya getirdi.

Türkiye 'nin otomotiv ve yan sanayinin kalbinin attığı Bursa'da, işçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası'nda çalışan işçilere uygulanan farklı sözleşmeden kendilerinin de yararlanmaları için başlattıkları 'iş bırakma' ve 'işyerinden ayrılmama' eylemleri sürüyor. Geçen perşembe gecesi Oyak Renault'ta yaklaşık bin 500 işçinin geldiği gece vardiyasında başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere, yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz işçileri geçen pazar günü, Mako işçileri de geçen pazartesi günü katıldı. Bu sabah da yine yan sanayi fabrikalarından 600 çalışanı bulunan Ototrim Panel Ticaret Sanayi fabrikası işçileri de katıldı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesinde cam krikosu, güneşlik, tavan lambası, tavan kaplaması, kapı panosu ve plastik enjeksiyon parçaları üreten bu fabrikanın da katılımı ile Bursa'da eylem yapan işçilerin sayısı yaklaşık 13 bine ulaştı.

24389_oyak-renault-ve-tofas-yonetimlerinden-flas-karar.jpg

VALİ ARABULUCU, GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Bu arada, sorunun çözülmesi için Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun arabuluculuğunda işçi ve işveren temsilcilerinin dünkü görüşmelerinden de bir sonuç alınamaması rağmen, bazı gelişmeler oldu. Oyak Renault'taki işçiler adına görüşmelere katılan avukat Deniz Baykal, görüşmelerde olumlu noktalara gelindiğini belirterek şunları söyledi:

"Vali Karaoğlu, çok iyi niyetle görüşmeleri sağlıyor. İşçiler belirli bir noktaya geldi. İşverenin bir ay içinde ücret artışı değerlendirmesinin rakamlandırılması isteniyor. Bunu kamuoyuna deklare ettikleri taktirde sonuç alınacak. Bu konudaki yazılı metin sorunu da aşıldı. İşveren temsilcileri rakam açıklamak istemeyince, görüşmelerden sonuç alınmadı ve işçiler eyleme devam ediyor. Sonuç alınıncaya kadar da eylemde kararlılar."

Sorunu çözmek için Fransa'dan Renault'un merkezinden 3 yöneticinin de Bursa'ya geldiğini bildiren Baykal, "Toplu görüşmenin ardından Fransa'dan gelen yöneticilerle de görüştük. MESS ile görüşmeden bir karar veremeyeceklerini söylüyorlar. Renault olarak farklı bir uygulama içine girerlerse 110 bin işçinin çalıştığı metal sektöründe kaosa yol açacaklarını söylüyorlar" dedi. Bu sabah yeniden Vali Karaloğlu'nun aradığını ve görüşmelerin devam etmesini beklediklerini söyleyen avukat Baykal, " Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Ekonomi Bakanlarını da arayıp, konuya müdahil olmalarını isteyeceğiz" dedi.

Bu arada bazı yetkililer, yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine işçileri eylemde olan bazı fabrikanın yöneticilerinin, iş mahkemesine başvurarak işyerinde çalışmaların yapılmadığının tespiti için dava açtığını açıkladılar.