BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

TOBBdan 7.5 uyarısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu söyledi

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu ifade ederken, "Türkiye eğer yüzde 7,5 büyüme ile devam ederse, ancak 2019 yılında AB üyesi ülkelerin kişi başına düşen GSMH'nin yarısını yakalayabilir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Nejat Koçer ve eski Merkez Bankası Başkanı TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ile çeşitli ziyaretlerde bulunmak için geldiği Kocaeli'nde, sanayicilerle ekonomik değerlendirme toplantısı yaptı.

Büyümenin, tarımda yüzde 2,9'dan eksi 7,8'e, sanayide yüzde 7,5'den yüzde 3,7'ye, ticarette yüzde 6,5'ten yüzde 1,3'e, inşaatta yüzde 16'dan yüzde 5,4'e gerilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Mal ve hizmet ihracatımızda artış yüzde 2,5, ithalatımızda ise yüzde 16,8 olmuştur. Mal ve hizmet ihracatıyla ilgili önceki yıllara baktığımızda ihracat artış hızı ithalatın üzerinde iken, bu tamamen tersine dönüşmüş. Rakamlar artık bizi ikaz ediyor, (Aman dikkat) diyor” dedi.

YÜZDE 7,5'LİK BÜYÜMENİN ÖNEMİ

Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye eğer yüzde 7,5 büyüme ile devam ederse, ancak 2019 yılında AB üyesi ülkelerin kişi başına düşen GSMH'nin yarısını yakalayabilir. Tabii yüzde 7,5 büyürsek. Ama Cumhuriyet tarihinden itibaren sürdürdüğümüz yüzde 4,5'lik büyüme hızı ile devam edersek, ancak 2050'de Avrupa ülkelerinin GSMH'sinin yarısını yakalayacağız.

Tercih bizim, 72 milyonun. Yüzde 7,5'lik büyüme ile devam edersek 2019'da fert başına düşen milli gelir 21 bin dolar olacak, yüzde 4,5 ile büyüme olursa 13 bin dolar. Kaybın ne kadar? Kişi başına 8 bin dolar. Yüzde 4,5'lik büyüme ile devam edersek, 2019 yılındaki GSMH 700 milyar dolar olacak. Bugün GSMH 500 milyar dolar. Haberiniz olsun, karar sizin."

"SİSTEM, KAYIT DIŞI EKONOMİYİ TEŞVİK EDİYOR"

İstihdam maliyetinin yüksek olmasının, ekonomideki en büyük sıkıntılardan biri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, devamla şöyle konuştu:
"Ne yazık ki sistem kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Sakın kendinizi suçlamayın. Sistem size (kayıt dışı çalışın) diyor. Ben de kayıt altına girmek istiyorum. Ama sistem (hayır) diyor.

Bu memlekette SSK'lı olmak bonus olmuş. Gazetelere işçi ilanı veriyorlar ve bu ilanlarda 'SSK'lı yapacağım' diyorlar. Bu kimsenin dikkatini çekmiyor. Bu zaten mecbur. Ama bizde adeta bonus olmuş. Bu sistemi devam ettirdiğimiz sürece kayıt dışı ekonomi devam eder. Kayıt dışı ekonomi devam ettiği sürece de 'benim kaynaklarımı nereye harcadın' diye soramayız. Açık söylüyorum. Çünkü, hesap sormaya kalktığında hemen (getir defterlerini) diyorlar. Getir defterini deyince defterini götürebilecek kimse var mı? Ben dahil hiç kimse defterini götürüp teslim edemez." bulundu.