TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türk-Hindistan İş Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Abone olTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hindistan'ın 2050 yılında dünyanın en büyük 3 ekonomisinden biri olacağını belirterek, ''Bu nedenle Türk işadamları olarak Hindistan'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine özel önem atfediyoruz'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türk-Hindistan İş Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Hindistan arasında coğrafya bakımından büyük mesafeler olsa da sağlam temellere dayalı dostluk bağları bulunduğunu söyledi. Son 3 yılda yüzde 8'e ulaşan ortalama yıllık büyüme hızıyla Hindistan'ın dünyanın sayılı büyük ekonomilerinden biri haline geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu trendin korunması halinde Hindistan 2050 yılında dünyanın en büyük 3 ekonomisinden biri olacak. Bu nedenle Türk işadamları olarak Hindistan'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine özel önem atfediyoruz'' dedi. Hisarcıklıoğlu, Hindistan'ın diğer bir Uzak Doğu Asya ülkesinden farklı olarak emek yoğun ve düşük fiyatlı imalat sanayi ürünlerini satmak yerine ileri teknolojiye ve özel sektör girişimlerine dayalı bir büyüme stratejisini başarıyla uyguladığını söyledi.
2 ülke arasındaki ticaret hacminin 2005 yılında 1,5 milyar doları aştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Ancak bu ticaret hacminin yüzde 85'i Türkiye'nin yaptığı ithalattan kaynaklanmaktadır. Bu dengesiz ticaret yapısının karşılıklı görüşmeler, fuarlar ve çalışmalarla düzeltilmesini bekliyoruz. Mal ticareti alanında ülkemiz aleyhine olan bu yapıyı hizmet sektörüyle giderebiliriz. Özellikle müteahhitlik hizmetleri, Hindistan'la işbirliği yapabileceğimiz alanların başında gelmektedir. Müteahhitlik firmalarımızın, yıllık iş hacmi 47 milyar doları bulan, yılda yüzde 7 oranında büyüyen ve 31 milyon kişinin istihdam edildiği Hindistan inşaat pazarına girmeleri büyük önem taşımaktadır. Orta Doğu, Afrika, Güney Asya'da anahtar teslimi projeler üstlenen Hintli inşaat ve taahhüt firmaları ile Türk firmalarının Rus ve BDT pazarlarında beraber hareket etmeleri de mümkündür.''
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye daha fazla Hintli turist beklediklerini de sözlerine ekledi.
Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI) Başkanı Saroj Kumar Poddar da, Türkiye ve Hindistan'ın büyük bir geleceği olduğunu belirterek, bu geleceğin Asya'da birlikte çalışılarak geliştirilebileceğini söyledi.
Türk ve Hindistan özel sektörünün işbirliği içinde çalışmasının önemine değinen Poddar, her 2 ülkenin tarım, otomotiv, tekstil ve deri gibi sektörlerde rekabet içinde olmalarına rağmen, yeni ilişkiler kurarak ekonomik ilişkilerin güçlendirilebileceğini dile getirdi.
Poddar, Hindistan'ın son yıllarda çok başarılı olduğu bilişim teknolojileri konusunda çok ciddi avantajları bulunduğunu belirterek, bu konuda Türkiye ile işbirliğine gidilebileceğini kaydetti.
Hintli otomotiv şirketi Tata'nın Türkiye'de faaliyetlerini yürüttüğünü hatırlatan Poddar, bir başka Hintli otomotiv şirketinin de başvurularını tamamladığını, onun da yakında Türkiye'ye gireceğini bildirdi.
Poddar, enerji alanında üretim, iletim ve dağıtım konularında rafineri projeleri ve boru hatları alanlarında ortak çalışmalar yürütülebileceğini belirterek, ''Kimliğimizi kaybetmeden hedefimizi tutturabiliriz'' dedi.
Türk-Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi ise bankacılık alanında bazı eksiklikler bulunduğunu, ancak son dönemde bu eksikliklerin giderilerek Türk bankalarının Hindistan'da temsil edileceğini söyledi.
Hindistan'da KOBİ'lerle ilişki kurmanın önemine işaret eden Kamhi, otomotiv ve enerji dışındaki alanlarda da çalışmaların yaygınlaşacağını umduğunu söyledi.