BIST 9.916
DOLAR 35,02
EURO 36,52
ALTIN 2.946,97
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TOBB-ETÜ'de neler oluyor?

TOBB'a bağlı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yaşananlar, başarılı üniversitenin yıldızı sönüyor mu sorusunu akla getiriyor.

Abone ol

NESRİN YILMAZ / İNTERNETHABER- TOBB'a bağlı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) başkent Ankara'nın başarılı vakıf üniversitelerinden biri. Ancak son zamanlarda yaşanılanlar, bu başarılı üniversitenin yıldızı sönüyor mu sorusunu akla getiriyor.

Herşey üniversitenin son rektörü Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın 1.5 yıl önce TÜBİTAK'a başkan olmasıyla başladı. O tarihten bu yana üniversiteye rektör tayin edilemedi. Teklif götürülen isimlerin üniversitedeki çalışma şartlarını bahane ederek reddettikleri söyleniyor. Rektör adaylarının başlıca reddetme sebebinin TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun üniversite işlerine aktif müdahil olması olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, üniversitenin bu kadar uzun süre rektörsüz kalması içeride eğitimi olumsuz etkiliyor. Rektörlük görevini 1.5 yıldır Prof. Dr. Güven Sak vekaleten yürütmekte. Ancak Sak'ın asıl işi olan TEPAV'dan arta kalan zamanlarda üniversite ile ilgilenmesi, üniversitede işlerin aksamasına ve eğitim kalitesinin düşmesine sebep oluyor.

Üniversitede bir başka rahatsızlık ise düşünce özgürlüğünün olmaması. Konuştuğumuz öğrenciler, öğrenci topluluklarında istedikleri isimleri konferansa çağıramamaktan yakındılar. En son skandal 27 Ocak'ta HEPAR Başkanı Osman Pamukoğlu'nun konferansının iptal edilmesi ile yaşanmış. İptal sonrası açıklama yapan Pamukoğlu "Korku dağları sardı. Bedelini ödeyecekler" demişti.

ETÜ'de yaşanılanlarla ilgili bilgi toplamak için üniversiteye gittik. Öğlen yemeğini üniversitenin iki küçük restoranından biri olan Nar Kafe'de yerken hem öğrencilerle hem de üniversite personeli ile konuşma fırsatımız oldu. İsmini açıklamak istemeyen bir üniversite çalışanı hem kendilerinin, hem de hocaların maaşlarının düşük olmasından yakındı.

Kurulduğu ilk zamanlarında hocalarına ve personele verdiği yüksek maaşlarla dikkat çeken ETÜ'de şu an maaşların devlet üniversiteleriyle aynı seviyeye düştüğünü söylüyor. Bu sebeple son aylarda en az 20 hoca ayrılmış. En son bilgi işlem personelinin toplu halde görevden ayrıldığı üniversitede üç gün içinde sistem çökmüş. Kalifiye elemanlarının maddi yetersizlikler nedeniyle üniversiteden ayrılmalarının maliyetinin yüksek olduğu kesin.

Bu durumdan ETÜ çalışanları da huzursuz. "Yıllardır emek verdiğimiz üniversite idari boşluktan dolayı gözlerimizin önünde sönüp gidiyor" diyorlar. Yıllardır üniversite seçme sınavlarında derece yapmış öğrencilerin tercihi olan ETÜ, bu idari boşluk ve karmaşa hali sürdüğü müddetçe bu başarısını korumakta zorlanacak gibi.