TBMM Genel Kurulunda Terörle Mücadele Yasa Tasarısına ilk tepki AK Partili Yarbay'dan geldi
Abone olAdalet Bakanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, Terörle Mücadele Yasa Tasarısında basın özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler bulunduğuna yönelik eleştirileri, ''Basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlama içinde olmadık. Mukayeseli hukukta ve çerçeve kararlarındaki metinleri buraya aktarmaya çalıştık'' diye yanıtladı.
Terörle Mücadele Yasasında değişiklik yapan tasarının TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında partisi adına konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tasarıda, anayasal özgürlükleri kısıtlayıcı yaklaşımların yer aldığını söyledi. Kart, basın-yayınla ilgili düzenlemelerin, ifade, düşünce ve toplumu bilgilendirme hakkının ihlalini doğuracak nitelikte olduğunu belirtti.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun, inisiyatif kullanamadığını, olayların gerisinde kaldığını savunan Kart, ''Hükümet bir yerlerden başlamalı; o da İçişleri Bakanı'nın istifasıdır. Ayrıca varlığı yokluğu belli olmayan, görevini hangi yasal dayanakla sürdürdüğü belirsiz İçişleri Bakanlığı Müsteşarı da görevden alınmalı'' diye konuştu.
-''DÜZENLEMELER TÜRKİYE'YE MAHSUS DEĞİL''-
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de basın-yayın kuruluşlarına yönelik düzenlemelerde, özellikle AB ülkelerindeki uygulamaları incelediklerini anlatarak, yaptıkları düzenlemelerin Türkiye'ye mahsus olmadığını söyledi. Düzenlemeleri yaparken basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlama içinde olmadıklarını tam tersine bu konuda önemli adımlar attıklarını belirten Çiçek, ''Mukayeseli hukukta ve çerçeve kararlarındaki metinleri buraya aktarmaya çalıştık'' dedi. Soru-cevap bölümünde Çiçek, Cüneyd Zapsu ile Yasin El Kadı'ya yönelik iddiaların anımsatılması üzerine, yargı makamlarının, suç teşkil etmesi halinde, basında çıkan bu tip iddialarla ilgili gereğini yaptığını, yapmaları gerektiğini kaydetti.
-''KALIBIMI BASARIM, TERÖR AZALMAZ''-
AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da şahsı adına yaptığı konuşmada, ''Önce güvenlik mi, özgürlük mü önemlidir? Özgürlük olmadan güvenlik olmaz. Kalıbımı basarım, bu kanunla terör azalmaz'' dedi. Yarbay, TMY'nin, çıktığı 1991'den bugüne kadar 14 kez değiştirildiğini, ancak terörün azalmadığını, aksine arttığını ifade etti.
Dönemin Batman Valisinin, dönemin başbakanı ve içişleri bakanının da bilgisiyle terörle mücadele etmek için ordunun dışında yurtdışından silah getirterek özel bir ordu kurduğunu kaydeden Yarbay, ''Vali sonra suçlu bulundu, ancak kimse sahip çıkmadı. Vali, (Arkamızda kimse durmadı) dedi. Şemdinli'de de durum aynı olmuştur'' dedi.
-''KANUNUN UYGULANMASINI ARZU ETMEYİZ''-
Bakan Çiçek, tasarının yasalaşmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında da kanunun uygulanmasını arzu etmediklerini söyledi. ''İnsanların kılına zarar gelsin, özgürlükler kısıtlansın, hak kısıtlamalarına maruz kalınsın'' istemediklerini belirten Çiçek, uygulama yapılırken, uygulayıcıların, Meclis iradesini ve kanun gerekçesini çok iyi özümsemeleri, içlerine sindirmeleri gerektiğini söyledi.
Çiçek, aksine bir durumun devlet ile milletin arasını açacağını, bu durumun da terörün beslenmesine neden olacağını kaydetti.