BIST 9.640
DOLAR 34,60
EURO 36,62
ALTIN 2.937,14
HABER /  GÜNCEL

TMSF şimdi de köy sahibi oldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, şimdi de 4 köyün sahibi oldu.

Abone ol

El koyduğu şirketler vasıtasıyla araziden bankaya, gazeteden televizyon ve yata kadar çok sayıda malı üzerine alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), şimdi de 4 köyün sahibi oldu.

Sivas Demir Çelik Fabrikası"na haziran ayında el koyan Fon, istimlak edilmesine rağmen halen köylüler tarafından ekilen 4 köyün arazilerini tespit için çalışma başlattı. Tarlaların kendilerinden alınacağını duyan köylüler ise tedirgin. Kayyım tarafından yönetilen fabrikada göreve başlayan ekip, ilk iş olarak fabrikanın faaliyetine devam etmesi ve mal varlığının ortaya çıkarılması için çalışma başlattı. İstanbul"dan uzman ekip getirildi. Bu kapsamda fabrika kurulurken köylülerden istimlak edilen 47 bin dönümlük arazinin eski sahipleri tarafından işletildiği anlaşıldı.

Sivas Demir Çelik Fabrikası (Sidemir) sınırları içinde kalan Budaklı, Körtuzla, Doğanca ve Hasbey köylerinin 30 yıldır ekip biçtikleri araziler bundan sonra TMSF"ye geçecek. Köylüler ise arazilerinin kendilerine yeniden satılmasını istiyor. Geçimini söz konusu arazilerde çiftçilik yaparak sürdüren vatandaşlar, tarlalarının ellerinden alınmasının korkusunu yaşıyor. Konunun gündeme getirilmesini istemeyen köylüler, arazilerin varlıklı kişiler tarafından satın alınmasından endişe ediyor. Bu konuda ellerine resmî bir yazının gelmediğini vurgulayan köylüler arazilerini, "fabrikada iş bulma umuduyla yok pahasına sattıklarını", ancak umduklarını bulamadıklarını söylüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir köylü, “Araziler elimizden alınırsa biz ne yaparız?” diye soruyor. Aynı köylü, "metrekaresini yumurta fiyatına sattıkları arazileri makul bir fiyata geri almaya hazır olduklarını" belirtiyor. Bir köy muhtarı, bu konuda konuşmak istemediğini, ayrıca açıklama yapan köylülere de karşı olduğunu ifade ediyor.

Sidemir Kayyım Ekip Başkanı Tamer Bilen, alanında uzman üç kişilik ekibin fabrikaya ait bölgedeki arazilerin tespiti için çalışma yaptıklarını doğruluyor. Bilen, 4 köyün ahalisi tarafından bedelsiz olarak işletilen arazilerin nasıl kullanılacağı hakkındaki kararın ise tespit çalışmalarının sonuçlanmasından sonra belli olacağını vurguluyor. Şirketin kayyımı avukat Okan Niran da “Fabrika kurulduğu yıl çevredeki 47 bin dönüm arazi istimlak edilerek fabrika sınırları içinde yer aldı. Bugün gelinen noktada ise fabrikanın tüm taşınmazlarına el konulmuştur. Ancak bu durumdan köylerin etkileneceğini sanmıyorum.” diyor.

1987 yılında dönemin hükümeti tarafından açılan fabrika, 1998"de çalıştırılamadığı gerekçesiyle "sosyal satış" statüsünde Sivaslı işadamlarından oluşan bir gruba satılmıştı. Özelleştirilmesinin ardından ise 2005 yılına kadar fabrika bir daha çalıştırılamadı. İşadamlarından oluşan kurulun fabrikayı alırken Kentbank"tan aldıkları 14 milyon dolarlık teminat mektubunu ödememesi ve söz konusu bankanın TMSF"ye geçmesi üzerine fabrika ikinci defa el değiştirerek Fon"un malı oldu. Daha sonra Fon atıl durumda bekleyen fabrikayı çalıştırılması kaydıyla tekrar satışa çıkardı. Fabrika bu kez geçen yıl ihaleyi alan Er-Ege Demir AŞ"nin eline geçti. Fabrikayı işletmeye başlayan şirket de teminatı yerine getiremeyince Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde görülen dava sonucu fabrikanın kayyıma devredilmesine karar verildi.