BIST 9.481
DOLAR 34,58
EURO 35,95
ALTIN 2.996,37
HABER /  EKONOMİ

TMSF Bank Asya'nın yönetimine el koydu!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bank Asya'nın yüzde 63'yük bölümünün TMSF tarafın kullanılmasına karar verdi.

Abone ol
TMSF, Bank Asya'nın yönetimine el koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, (BDDK] Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Bank Asya, geçtiğimiz yıl 281 şubeden 80 tanesini kapatmış, personel sayısını ise bin 708 kişi azalmıştı.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar vermesi üzerine, bankanın genel müdürlüğünde inceleme yapılıyor. 

BANK ASYA ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ- TIKLA 
 
BANK ASYA'DAN BEKLENEN AÇIKLAMA- TIKLA

BDDK'nın kararının ardından Bank Asya'nın Ümraniye'deki genel müdürlüğüne gelen TMSF yetkilileri, polis nezaretinde binaya girdi. Banka görevlileri ve bazı avukatlar da polis ekiplerinin kontrolünün ardından binaya alındı. 

POLİS BARİYERLERİ ÇEKİLDİ 
 
Çevik kuvvet ekiplerinin önlem aldığı genel müdürlük binası önündeki cadde, polis bariyerleri çekilerek trafiğe kapatıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizler bulunan bazı kişiler ve banka çalışanları, genel müdürlük binası önünde toplandı. 

İNCELEME DEVAM EDİYOR 
 
TMSF yetkililerinin bankanın yarın sabahtan itibaren rutin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla yaptığı öğrenilen inceleme, devam ediyor. 

41.20150203223534.jpg

BDDK'NIN KARARI TWITTER'I KARIŞTIRDI- TIKLA

BDDK'DAN AÇIKLAMA GELDİ


Kararla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından açıklama geldi. BDDK, bazı belgelerin kuruma intikal ettirilmediği ve şeffat ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulmadığı gerekçesiyle el konulduğu açıklandı. BDDK'dan yapılan açıklama şöyle;
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile;

5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 
 


TMSF'NİN SİTESİ KİTLENDİ


Bu arada Bank Asya kararıyla ilgili olarak TMSF'den de açıklama yapılmadı. TMSF'nin resmi web sitesine ise uzun süre ulaşılamadı.

TMSF'DEN BANK ASYA AÇIKLAMASI

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin, "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" açıklamasını yaptı.
 
TMSF yetkililerince yapılan açıklamada, fonun sadece yönetime el koyduğu vurgulanarak, "Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti.
 
BANKAYA GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar vermesinin ardından Çanakkale'deki şubeye giriş çıkışlar yasaklandı.
 
Çanakkale'de sivil polis ekipleri, BDDK'nın kararının ardından Bank Asya'ya ait şube binası önüne geldi.
 
Şubeye giriş ve çıkışların yasaklandığı, banka önünde konuyla ilgili olarak önlem alındığı öğrenildi.

80 ŞUBESİNİ KAPATMIŞTI


Bank Asya'dan 80 şubesinin kapatılması ve personel sayısının azaltılmasıyla ilgili Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklama şöyle:
 
"Bankamız finansal büyüklerinde meydana gelen değişim doğrultusunda, bankamızın 80 adet şubesi diğer şubelerimiz ile birleştirilerek kapatılırken, personel sayımız 2013 yılı sonuna göre 1.708 kişi azalmıştır. Bankamız ölçeğinde meydana gelen söz konusu değişim faaliyet giderlerimizi azaltarak 2015 yılı kârlılığımıza katkı sağlayacaktır."

249 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ

Geçen yıl üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde eden Bank Asya, bu yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklarken; bu yılın ilk dokuz ayında da 249.6 milyon lira zarar yazdı.