BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,46
ALTIN 2.930,14
HABER /  GÜNCEL

TL simgesinin mimarı konuştu

Türk Lirası'nın yeni simgesinin mimarı Tülay Lale, kendisine yöneltilen ilginç soruları ve gelen tepkileri yorumladı..

Abone ol

Türk Lirası'nın yeni simgesinin mimarı Tülay Lale,  "Logo Ermeni para birimi logosunun ters çevrilmişi" şeklindeki yorumlara "Bakmak, görmek ve yorumlamakla ilgili birşey. Ben sizin soyunuzda Ermenilik var mı sorusuyla da karşılaştım." dedi.

Türkiye dünden beri onun para için tasarlıdığı simgeyi konuşuyor. Kimi, simgenin Tayyip Erdoğan'ın isminin baş harflerini söyledi, kimi ise bu simgeyi Ermeni Para Brim'i Dram'ın simgesine benzetti. Tartışmayı başlatan isim olan Tülay Lale ise tüm bu tartışmalara, , "T ile L harfini birleştirdik. Ermeni parasıyla alakası yok. Ermeni logosunu önceden görmüş değilim. Ama görseydim de bunu yapardım. Çünkü alakası yok." diye cevap veriyor

Haberevet.com sitesine konuşan Tülay Lale'nin değerlendirmeleri şöyle:

'Süreç biraz sancılı oldu. Yapacağınız logonun birçok yere çekilmesi sözkonusu. Kolay kullanımı önemliydi. Türk Lirasını dünya piyasalarına soktuğunuzda baba para birimleri dolar ve euro ile yarışmalıydı. Bizden olmalıydı. Bundan sonrası için tanıtım çok önemli. '

ÇIPA SEMBOLÜ

Tülay Lale, 'Sayın Erdoğan çıpadan bahsetti..Siz ne diyorsunuz? 'şeklindeki soruya şu karşılığı verdi: 'Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini takip etme imkanı olmadı. istikrar önemli. Sayın Başbakan doğru söylemiş. '

PRİM YAPMAK İSTEYENLER OLACAKTIR!..

Farklı kesimlerin eleştirileri konusundaki soruya cevap veren Tülay Lale, 'Her düşünceye saygı duyuyoruz. Bunun üzerinden prim yapmak, gündeme gelmek isteyenler de olacaktır. Ne yapmak isteyenler...İzgrup bundan sonra da yoluna devam edecektir. Bu camiada hizmet veriyoruz. ' dedi.

ÖDÜL ÖNEMLİ DEĞİL

Tülay Lale, '25 bin liralık para ödülü hakkında ' şu ifadeleri kullandı: 'Para meselesi hiç önemli değil. Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunacak. Bu önemli. Ben, Ankara'da ismimizi duyaracak çalışmalardan bahsetmiştim. çalışmalarımız bundan sonra da bu hızla devam edecek. '

Simgenin mesajlarını anlatan Tülay Lale, “Köprü, doğu ve batı ve istikrar. Ana mesajlar bunlar. Ana gövde ve sağ tarafa uzanan bacak iki harfi simgeliyor. O iki çizginin anlamı köprüyü ifade ediyor. Doğu ve Batı'yı sembolize ediyor. Yukarıya doğru kıvrım ise istikrarı simgeliyor.” dedi.

EKİP İŞİ
Tülay Lale şöyle devam etti: “Bu bir ekip işi. Biz bir ekibiz. Hiç kimse bu işi tek başına başaramaz. Bunun bilincinde olarak 15 yıllık çalışma hayatında hep onu söyledim. Başkanımızın ifade etmiş olduğu çipa son zamanlada ortaya çıktı. Biz T ve L harflerini birleştirip nasıl modern hale getirebiliriz diye düşündük.'

TÜLAY LALE İLE ALAKASI YOK!

Simge 'nin “Tülay Lale”nin isim ve soyadının ilk harflerinden oluşması gibi bir düşüncesinin olmadığını ifade eden Lale, “Böyle bir değerlendirme yapıldı ama alakası yok.” diye konuştu.

CANLI YAYINDA NELER SÖYLEDİ?

TL'nin simgesini tasarlayan İZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Lale, CNBC-e canlı yayınında ise şunları söyledi:

"Kendi ismimi parayla bağdaştıramadım ama bundan sonra bağdaşacak gibi. DSİ'nin de aralarında bulunduğu birçok devlet kurumuna hizmet veriyoruz.

Selçuk Üniversitesi mezunu bir jeoloji mühendisiyim. 15 yıla yakın bir süredir yayın ve basınla ilgileniyorum. Yayıncı olan ağabeylerimin yanına gidip gelince bu tarafa kayma oldu. Bu alanda jeoloji mühendisleri oldukça fazla. Ben de diğer jeoloji mühendisleri gibi aynı kaderi yaşayanlardan birisiyim.
 

ÇIPA'YA BENZEMESİ TESADÜF

Logonun doğuşunu anlatayım. Logoyu oluşturmadan önce araştırma içine girdik. Para simgelerinin hepsinde çizgilerin olduğunu gördük. Biz bu çizgilere anlam katmak için uğraştık. Yatay çizgiler doğuyla batı arasında köprüyü simgeliyor. Batısını su-okyanus gibi düşünebiliriz, 'l'nin kuyruğunu doğuya uzanan bir kapı olarak düşünebiliriz. Doğu ile batı arasındaki köprü olduğunu ifade etmeye çalıştık. Başbakanımızın söylediği çıpa sembolüyle benzer olması tesadüf ama biz tasarlarken onu düşünmemiştik.

Öyle bir simge yapmalıydık ki, hem elle kullanımda hem de bilgisayar kullanımda çok rahat olmalıydı. 1:6 oranı şartnamelerde isteniyordu.

Klavye ve insanların kullanımı, doğu-batı sentezine kağıt üzerinde karar verdikten sonra çizime geçildi.

Çizgilerin önemi var. İki çizgi olması, köprü anlamına geliyor. 'l'nin yukarıyı göstermesi de ilerlemeyi kaydediyor.

Dünya klavyelerinde bu tuşlar yoksa koymak zorunda kalacaklar. Dünyada da tanıtıma ihtiyaç var. Ajans olarak tanıtımını yapabileceğimizi düşünüyoruz.

'ÖDÜLÜ BİLMİYORUM'

İnanın parasal boyutunu bilmiyorum. Ödülü bilmiyorum, ofise gittikten sonra bakacağım. TL'nin sembolünü bulmak, tarihe geçmek asla parayla ölçülecek bir ödül değil.

Soyadım olan Lale'nin simgesiyle Türkiye'ye gizli de olsa damga vurduk diyordum ama TL'ye damga vurduk.

'ÜÇ TASARIMLA KATILDIK'

Sembolü hazırlarken esinlenme olmadı. Klavyeleri, işaretleri, para birimlerini inceledik. Özgün bir tasarım oldu. Biz yarışmaya üç tasarımla katıldık.

'TELEFONDA ÖĞRENDİM'

Bir televizyon kanalından aranınca şaşırdım. Trafikteydim. Sesimdeki sakinlikten dolayı telefondaki kişi 'Aynı Tülay Lale'yle mi görüşüyorum?' dedi. 'TL yarışmasında birinci olan Tülay Lale'yle arıyorum' dedi. 'İnanın bilmiyorum, ofisi arayayım. Arkadaşlarım baksınlar' dedim. Kazandığımı bile bu şekilde duydum."

PEKİ TÜLAY LALE ASLINDA KİM?


1977 yılında Konya doğmuş olan Tülay Lale , 5 çocuklu bir ailenin 4  çocuğundan biri. Eğitim hayatını Konya 'da tamamlamlayan Tülay Lale S.Ü.Müh.Mim.Fak. Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden 2000 yılının Şubat ayında mezun oldu.

Üniversite yıllarında özel ders vermeye başlamış ve 2002 yılına kadar devam etmiş. Üniversiteden mezun olduğu 2000 yılının Aralık ayında Konya 'nın ilk özel radyosu olan KONYAFM 'de program yapımcısı olarak göreve yapmış.

2007 yılında RTÜK 'ün Türkiye genelinde açmış olduğu “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanma” isimli yarışmada Altın Nağmeler isimli programın yapımcısı olarak Ödüle layık görülmüş.

Tülay Lale bir süreden beri ise Tanıtım&reklam konusunda firmalara çözümler ve yeni fikirler sunuyor..