Türkiye'nin en eski siyasi partisi Türkiye Komünist Partisi'nin kuruluş yıldönümü partinin devamcısı olduğunu ileri süren üç siyasi parti tarafından kutlanıyor.
Abone olBÜLENT TELLAN - ÖZEL HABER
10 Eylül 1920'de, Rusya'daki sosyalist devrimin ardından, Bakü'de Mustafa Suphi ve yoldaşlarınca kurulan Türkiye Komünist Partisi'nin 94'üncü kuruluş yıldönümü, üç farklı parti tarafından, faklı yerlerde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.
Türkiye'nin en eski siyasi partisi olan Türkiye Komünist Partisi, 94 yıl önce bugün Azerbaycan'ın Bakü kentinde kuruldu. Kuruluştan hemen sonra Mustafa Suphi ve yoldaşları, Anadolu'da yürütülmekte olan Kurtuluş Savaşı'na katılmak ve sosyalizm mücadelesini sürdürmek için Anadolu'ya geçtikleri sırada Kazım Karabekir'in direktifi ile önce tutuklandı, ardından da öldürüldü.
İLLEGAL SİYASET, SÜRGÜNDEKİ LİDERLİK...
Türkiye komünist hareketi kuruluşundan itibaren illegal siyasi mücadele yürütmek zorunda kaldı. Kadroları tutulandı, yargılandı, işkence gördü, öldürüldü. Sempatizanlarının "TKP'ye özgürlük" sloganı ile yasal siyesete izin talebi ve özellikle DİSK'e bağlı sendikalar içinde örgütlenmesine rağmen, 1951 yılındaki büyük operasyondan sonra TKP yıllar yılı Almanya ve Rusya'da sürgün hayatı yaşayan önderlerinin direktifleriyle yönetildi.
12 Eylül sonrasında Türkiye İşçi Partisi ile birleşeme kararı alan ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) ismini alan parti yöneticileri Türkiye'ye dönerek legal siyaseti zorladılar ancak başarılı olamadı. 4 Haziran 1990 yılında yasal olarak da kurulan TBKP, Ocak 1991'de Sosyalist Birlik Partisi (SBP) oluşumuna katıldı. 1991'de ise Anayasa Mahkemesi Kararıyla kapatıldı.
LEGAL İLK TKP
2001 yılında Sosyalist İktidar Partisi, ismini Parti Olağanüstü Büyük Kongresi'nde adını Mustafa Suphi'nin partisinden esinlenip Türkiye Komünist Partisi (TKP) olarak değiştirdi. Siyasi partiler kanunundaki yasağı filen delen TKP, 2014 Mayıs sonu itibariyle Parti Merkez Komitesi içinde ortaya çıkan siyasal ve özellikle örgütsel anlaşmazlıkların tüm örgüt içinde tartışılmaya başlanması ile beraber ikiye bölündü.
Parti yönetiminin bir kısmı toplanan Atılım Kongresi ile Komünist Parti'yi, diğer kısmı ise 12. Kongre isimli toplantı sonrasında Halkın Türkiye Komünist Partisi'ni kurdu.
TKP İSMİ BİZİMDİR KAVGASI
2011 yılında Ürün Sosyalist Dergi çevresi ve 12 Eylül öncesinde Türkiye Komünist Partisi saflarında mücadele etmiş bazı bireyler birleşerek Suphi'den Bilen'e Gelenek Yaşıyor Girişimi'ni kurmuş ve partileşme kararını açıklamışlardı. 6 Şubat 2012 Pazartesi, yasal olarak TKP'nin kurulması için dilekçe verildi. Fakat aynı isimde başka bir yasal parti olduğu gerekçesi ile bakanlık dilekçeyi kabul etmedi. Bunun üzerine aynı gün Toplumcu Kurtuluş Partisi adıyla yasal parti başvurusunda bulunuldu. SİP geleneğinden gelen TKP ile yaşanan kavgalı süreçler sonrasında yeni kurulan partinin Türkiye Komünist Partisi ismini TKP1920 olarak kullanma kararını açıkladı.
3 KOMÜNİST PARTİDEN FARKLI KUTLAMALAR
SİP geleneğinden gelen TKP'nin KP ve HTKP olarak ikiye ayrılması sonrasında TKP1920 ile birlikte fiilen Mustafa Suphi'nin çizgisini sürdüren 3 komünist parti ortaya çıkmış oldu.
Türkiye Komünist Partisi’nin 10 Eylül 1920’de kuruluşunun 94’üncü yıldönümü, bugün bu üç parti tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak.
Komünist Parti'nin “94’üncü Yaş Gününde Parti Ayağa Kalkıyor” başlıklı kutlamaları, Ankara, İstanbul ve İzmir il örgütlerince düzenlenen ve 94 yılın mirası üzerinde, partinin önümüzdeki sürece bakışını ve politikalarını kapsayan konuşmaların yanı sıra, video gösterimi, müzik ve şiirle oluşturuldu. Etkinlikler Ankara'da Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, İstanbul'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nda, İzmir'de ise Mimarlar Odasında gerçekleşecek.
"Sosyalist Cumhuriyet için İleri" sloganını kullanan HTKP ise İstanbul'da TKP'nin 94. yılını Beşiktaş Abasağa Parkında bir etkinlikle kutluyor.
TKP1920 ise 94. kuruluş yıldönümü İstanbul’da “TKP 94 Yaşında - Gericilik, Vurgunculuk ve Savaş Rejimini Yıkacağız” başlıklı etkinlikle pazar günü kutladı.