BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,29
ALTIN 3.064,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tiyatronun değiştirdiği hayatlar

Bulancak Sanat Tiyatrosu 30 yıldır perdelerini açık tutan tek ilçe tiyatrosu olarak pek çok insanın hayatını değiştirdi.

Abone ol

Giresun'un Bulancak ilçesinde pazarcılık yaparak geçimini sağlayan Mürsel Gülmez tarafından kurulan Bulancak Sanat Tiyatrosu, Anadolu'da 30 yıldır her hafta perde diyen tek ilçe tiyatro topluluğu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Bulancak Sanat Tiyatrosu, resmi olarak 23. sanat yılının içinde, ancak kuruluşu 30 yıl öncesine dayanıyor. Geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Mürsel Gülmez tarafından kurulan tiyatro, şu anda nüfusu 37 bin olan ilçede her hafta perde diyor.

"Güneşte 10 Kişi" isimli oyun ile yolculuğuna başlayan Bulancak Sanat Tiyatrosu, aradan geçen zaman içinde Bir Ceza Avukatının Anıları, Rumuz Goncagül, Özgürlüğün Bedeli, Misafir, Kuzguncuklu Fazilet gibi pek çok oyunu sahneledikten sonra İki Kalas Bir Heves ile 72. Koğuş'u sahneye taşıdı. Terme'nin yanısıra Ünye, Fatsa, Ordu, Piraziz ve Giresun'dan seyirci çeken Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun oyuncular da Bulancaklılardan oluşuyor.

Bulancak'ta pazarcı, fındık müstahsili, öğretmen, beyaz eşya satıcısı sahnede profesyonelleri aratmıyor.

Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun Genel sanat yönetmenliğini Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Şahin Ergüney yapıyor. Ergüney, Ankara-Bulancak arasında mekik dokuyarak çalışmaları yürütüyor.

OYUNCULARIN TİYATROYLA BULUŞMA HİKAYELERİ
Bulancak Sanat Tiyatrosu kadar hikayeleri bir birinden ilginç isimleri de bünyesinde barındırıyor. O isimlerden biri de Harun Gündoğdu. O tiyatronun hem müdürü hem de kimi zaman berbat ağa kimi zaman da bir ihtilalci subayı oynuyor. Gerçek hayatta ise o bir beyaz eşya dükkanında kimi zaman satış elemanı kimli zaman da eşyaların taşıyıcısı olarak çalışıyor.

"Tiyatro bizim için yaşam biçimi" diyen Gündoğdu, "Biz eşimle tiyatroda tanıştık hatta nerede ise çocuğumuz tiyatroda dünyaya gelecekti. Doğumu 20 gün vardı biz Samsun'da turnede idik. Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun kapanması bizim için ölüm demektir." diyor.

Sururi Apaydın da fındık bahçelerinde dal keserken birden bire kendini sahnede rol keserken bulmuş. O hiç aklında yokken Şahin Ergüney'in talebi ile 55 yaşından sonra ilk kez sahneye çıkmış.

Gerçek hayatta ana okulu öğretmeni olan Fatma Gündoğdu da Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun pek çok sıra dışı hikayesi olan isimlerinden biri.
Tiyatroda tanıdığı Harun Gündoğdu ile hayatın birleştiren Fatma Gündoğdu, "İlk başlarda çok heyecanlanıyordum. İnsanların karşısında bir başka insan olmak çok zor geliyordu zamanla tecrübe kazanınca bunu aştım. Tabi benim tiyatroya gelmem çok zordu işte bir hanım olarak burada oynamak zordu. Ama bunlar aşıldı. Tiyatroyu çok seviyorum öyle ki bebeğim karnımda idi ve doğumuna 15 gün vardı ben sahnede idim. Turna bitmeseydi, doğuma bir gün kala bile olda sahnede olurdum. İnanıyorum ki çocuğum da karnımda olsa sahnenin tozun yuttu sanatın bir tarafından tuttu." diye konuştu.

Sezgin Birol Henden, gerçek hayta pazarcılık yaparak daha çok da mantar satarak geçimini sağlıyor. O, İki Kalas Bir Heves'in ise ana karakterlerinden biri olan ve bıçak bilerken birden bire kendini önce sahnede sonra sarayda daha sonra da sokaklarda bulan Abdurrezzak Efendi'yi canlandırıyor.

Henden'in gerçek hayatı da oynadığı karakter ile benzerlik gösteriyor. Henden, pazarcılık yaparken tiyatroya başlamış bir kez de kendisini alan bekçinin ifadesi ile 'haragüre' yani bu faaliyetlerinden ötürü karakola götürülmüş falaka dayağı yemiş. O şimdi İki Kalas Bir Heves'de hem Abdülhamit hem de İttihat ve Terakki zamanında karakolda falakaya yatırılan münevverlerin canlandırıldığı sahneyle oynuyor.

Şahin Ergüney ise Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun sahnede olduğu kadar sahne dışındaki başarısına da dikkat çekiyor, 3 okula 75, 100 ve 150 kişilik tiyatro salonu yaptırdığını bir okula da 3 bin kitaplık kütüphane yaptırdığını ifade ediyor.

Ergüney, "Bir şehrin şehir olma değeri sanata verdiği değerle ölçülür. Bulancak Sanat Tiyatrosu 37 bin kişilik küçük sayılabilecek bir ilçede kurulu ama geçen yıl 7 bin izleyici ile buluştu. Artık daha fazlasını yapmak Türkiye'de ve dünyada sesimizi daha geniş kitlelere duyurmak istiyoruz." dedi.