BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,17
ALTIN 2.972,60
HABER /  DÜNYA

Tırnak mantarı deyip geçmeyin

Podomonia Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Podiatrist Nazlı Ekici, ülkemizde 4 milyondan fazla tırnak mantarı hastası olduğunu ve hastalığın ar...

Abone ol

Podomonia Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Podiatrist Nazlı Ekici, ülkemizde 4 milyondan fazla tırnak mantarı hastası olduğunu ve hastalığın artış gösterdiği yaz aylarında vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Ekici, yaptığı açıklamada, sıcakların yoğun bir şekilde kendini hissettirdiği bu günlerde, açılan deniz sezonu ve günlük hayatta kullanımı artan açık ayakkabıların taşıdığı gizli tehlikeye dikkat çekerek, "Mantar ayaklarda da oluşabilen ve ayakta şekil bozuklukları, tırnakta kalınlaşma ve sertleşme ile kendini gösteren bir enfeksiyondur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturur. Özel cihazlarla mantarlı tırnak kalınlığı azaltılabilir. Böylece harici uygulanacak özel krem ve solüsyonların daha iyi etki etmesi sağlanır. Belirli bir düzenle yapılacak bakım ile tırnak sağlığına kavuşur" diye konuştu.
Tırnak mantarının doğrudan insan teması olmadan da ortak kullanım alanlarından da bulaşabileceğinin altını çizen Ekici, "Sıcak ve nemli alanlarda gelişen mantarlar havuzlardaki dezenfekte edilmiş ayak banyolarında bile yaşayabiliyor. Bu nedenle özellikle tatil yaparken havuz başında geçirilen uzun zamanlarda çok dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
Ekici, el ve ayak tırnaklarının iyi kurulanması, pamuklu çorap giyilmesi, ayakkabıların hijyenik olması, herkese açık yerlerde (havuz, spor salonu, hamam vs.) kişinin kendi terliklerini kullanması, tırnakların derin kesilmemesi, yüzeyinin zedelenmemesi gerektiğini ve manikür-pedikür yapanların kendilerine özel malzeme kullanması gerektiğini vurguladı.
Tırnak mantarı bakımının deri mantarının bakımına göre daha zor olduğunu belirten Ekici, şöyle devam etti:
“Hem tırnaktaki mantar daha dirençli olabilir, hem de düzenli ve sürekli uygulanmadığında hastalık sürekli hale gelebilir. Bu nedenle kesintisiz 6-8 aylık bakımı düzenli uygulamak gerekir. Bakım sırasında herhangi bir nedenle ara vermeler söz konusu olmuşsa kesintisiz dönemin altı aya tamamlanması mecburidir. Mantar sporlar halinde üremektedir. Sporlar kısa zaman içerisinde tamamen ölmediği için oluşan düzelmeler mantarın geçtiği anlamına gelmez.”
Podiatrist Nazlı Ekici tırnak mantarı deyip geçilmemesi gerektiğini ve tedavi için mutlaka profesyonel bir uzmandan destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)