Şanlıurfa Müftülüğü ve gönüllü kuruluşlar aşevi tarafından düzenlenen tirit ziyafetine 120 binden fazla katılım oldu.
Abone olPeygamber Efendimiz'in (sas) dünyayı şereflendirdiği Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Şanlıurfa'da düzenlenen, 'birlik, beraberlik' ve 'kardeşlik' temalarını ihtiva eden programlara Şanlıurfalı vatandaşlar çok büyük ilgi gösteriyor.
İzdihamı engellemek için şehrin 3 noktasında verilen tirit ziyafetine katılan vatandaşlar saatlerce kuyrukta bekledi, Peygaber Efendimiz'e sık sık salavat getirdi.
Şanlıurfa’da Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle şehirde birçok esnaf ikramlarda bulundu, dün cuma hutbesinde, bugün sabah namazının ardından tirit dağıtılacağı duyuruldu. Hutbede, 'peygamber sofrasıdır niyeti ile tirit ziyafetine gidin' denildi. Bugün ise sabah namazını binlerce vatandaş Dergah Camii'nde kıldı. Namazın hemen ardından Peygamber Efendimiz'in en çok sevdiği yemek olduğu iddia edilen tirit yemeğini yemek için kuyruğa girildi. Şafak vakti başlayan kuyruk saat 09.30’a kadar sürdü.
ŞANLIURFALILAR PEYGAMBER EFENDİMİZ'E (SAS) SIK SIK SALAVAT GETİRDİ
Balıklıgöl yerleşkesinde uzayan kuyruklarda bekleyen vatandaş sık sık salavat getirdi. ‘Gaye tirit yemek’ değil diyen vatandaşlar, sevap için geldiklerini, hayır işlemek istediklerini belirtirken burada verilen birlik mesajına dikkat çektiler. Tirit ziyafeti Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl Dergah Camii, Hz. İbrahim Camii ve Hacı Bekir Sofrası'nda olmak üzere 3 noktada verildi. Gönüllü kuruluşlar aşevi tarafından organize edilen tirit ziyafetine, Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de katıldı.
Kutlu Doğum Haftası'nı kutlayarak sözlerine Başlayan Vali Celalettin Güvenç, tirit ziyafetinin tamamen sivil bir organizasyon olduğunu belirtti. Organizasyona katkı sağlayan hayırseverlere ve Urfalılara minnet ve şükranlarını sunduğunu kaydeden Güvenç, Urfalıların kutlu doğuma gösterdiği alakanın sözcüklerle anlatılamayacağının altını çizdi.
Vali Celalettin Güvenç’in ardından açıklama yapan Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, “Burada çok güzel bir etkinliğe şahit olduk. İlk defa böyle bir etkinliğe katıldım ve böyle gönülden katılımın olduğunu da görünce gerçekten çok mutlu oldum. Bu güzel etkinlik umuyorum ki yıllar boyu devam etsin.” şeklinde konuştu.
300 KURBAN KESİLDİ
Hz. İbrahim’in misafirperverlik geleneğini yaşatmaya çalışan gönüllü kuruluşlar aşevi, her yıl giderek artan bir kitleye tirit ziyafeti veriyor. 13 yıl önce düzenli olarak 5 bin kişiye ikram edilen ziyafetle başlayan etkinliğe her geçen yıl ilgi arttı. Geçen yıl yaklaşık 30’u büyük baş olmak üzere 280 kurban keserek yaklaşık 100 bin kişiye tirit ikram edilen organizasyonda bu yıl, 36’sı büyük 300’den fazla kurban kesilerek yaklaşık 120 bin kişiye tirit ikram edildi.
Vali Celalettin Güvenç, “Şu anda 260 koyun, 36 adet sığır kesilmiş. 41 bin ekmek, 4 ton yoğurt, 2,5 ton limon ve 1,5 ton sarımsağın harcandığı bir ziyafetteyiz. Bütün sokaklar şu anda tirit için kuyrukta. Gerçekten kelimelerle ifade etmek çok zor. Allah, Peygamber Efendimiz'in (sas) merhametini, şefkatini bütün milletimiz üzerine yaysın.” şeklinde konuştu.
500 GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI
Birkaç gündür aşevinde tirit ziyafeti için hazırlık yapıldı. 120 bin kişiye tirit verebilmek için yoğun bir çalışma içinde bulunduğunu belirten gönüllü kuruluşlar aşevi idarecilerinden Aziz Kutluay, organizasyon için büyük bir performans sergilediklerini söyledi. Aşevinin, yılın yaklaşık 10 ayı faaliyet gösterdiğini anımsatan Kutluay, buradan yardım alan birçok bayanın bu organizasyonda gönüllü görev aldığını ifade etti. Kutluay, yaklaşık 500 kişinin bu organizasyonda görev aldığını dile getirdi. Kutluay, bunun ileriki yıllarda, daha düzenli ve daha fazla kitleye hitap etmek istediklerini anlattı.
BİRLİK MESAJI VERİLDİ
Saatlerce kuyruğa giren vatandaşların, burada birlik mesajı vermek istediklerini söyleyen Kutluay, Peygamber Efendimiz (sas) adına verilen bir ziyafet olduğu için, programa bu kadar yüksek bir katılım olduğunu dile getirdi. Organizatör Aziz Kutluay, burada verilen birlik mesajının önemli olduğunu kaydetti. Ümmetin öncelikli ihtiyacının eğitim olduğunu belirten Kutluay, ancak birlikteliğin de o kadar önemli olduğunu vurguladı.
Şanlıurfa’daki birlikteliğe işaret eden Kutluay, “Birileri karıştırmak istese de Şanlıurfa’ya güçleri yetmiyor. Ne adına olursa olsun, çünkü Urfa’nın temelinde sahabe İyad Bin Galen’in damgası var. Arap kökenlidir, İmameddin Zengin’in damgası var, Türk kökenlidir. Selahaddin’i Eyyubi’nin damgası var, Kürt kökenlidir. Zaten bizim aklımıza ayrımcılık gibi bir şey gelmiyor. Biz burada İslam çamuru ile öyle güzel dizilmişiz ki bizim setimizi hiç kimse yıkamaz. Organizasyonlar devam etsin istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
İNSANLARIN AMACI EFENDİMİZ (SAS) ADINA VERİLEN ZİYAFETE KATILMAK
Bu yıl Diyanet'in sloganının kardeşlik olduğunu sözlerine ekleyen Kutluay, “İnsanlar yemek için gelmiyor, içeriği için geliyor. Bu tirit, bu ziyafet, bu sofra bir araya geliş içindir, Peygamber Efendimiz'in (sas) adına verilen bir ziyafete katılmaktır. Bir kaşık da olsa tatmak, bir fatiha ve salavat getirmek için geliyorlar. Burada binlerce fatiha okundu.” diye konuştu.
Bu arada, benzer bir organizasyon da bu akşam GAP Arena Stadı'nda gerçekleşecek. Yaklaşık 60 bin kişinin katılması beklenen program, akşam saat 20.00'de gerçekleşecek.