BIST 9.722
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.977,79
HABER /  DÜNYA

Tır kuyruklarına ‘SMS’li çözüm

Kafkaslar ve Orta Asya transit ulaşımında güzergah ve sınır kapılarında yaşanan sorunlar Türkiye ile Gürcistan makamlarınca masaya yatılırke...

Abone ol

Kafkaslar ve Orta Asya transit ulaşımında güzergah ve sınır kapılarında yaşanan sorunlar Türkiye ile Gürcistan makamlarınca masaya yatılırken, Türk TIR’larının Sarp Sınır Kapısı’ndaki uzun süreli bekleyişlerinin ve uzun TIR kuyruklarının önüne geçmek için Gürcistan makamları SMS’li çözüm üzerine çalışıyor.
Geçtiğimiz günlerde Tiflis’te bir araya gelen her iki ülke yetkilileri başta Sarp Sınır Kapısı’nın genişlemesi olmak üzere devamında Gürcistan karayolu ile Gürcistan-Azerbaycan Kırmızı Köprü Sınır Kapısı’ndaki sorunları görüştüler. Türk nakliyecilerinin sorunlarına çare aranırken, uygulamalar gözden geçirildi. Yeni çözüm yolları üzerinde karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit’in başkanlığındaki Türk heyette Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Önder Reis ile Oda Ticaret Müdürü Sabri Küçük’ün yanı sıra Ekonomi Bakanlığı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkililer de katıldı.
Heyet, Tiflis’te Gürcistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Natia Mikhaladze başkanlığındaki yetkililer ile 3 gün süren görüşme ve incelemelerde bulundu. Ziyaretin ilk günü Tiflis Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği yetkilileri Gürcistan- Azerbaycan Kırmızı Köprü Sınır Kapısı incelendi..Sınır gümrüğünde, ihraç ve ithal taşıması yapan Türk araçlarına verilen hizmetin iş süreçleriyle ilgili Gürcü yetkililerden bilgi edinildi. Gürcistan’dan geçen uluslararası karayolu güzergahında seyreden Türk araçlara karşı takınılan olumsuzlar, sınır kapılarında aşırı bekletilmeler, araçların yakıt depolarının uygunsuz olduğu gerekçesi ile aşırı cezalar başlıca sorunlar olarak dile getirildi.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit’in yaşanmakta olan sorunlara çözüm arayışında bulunduklarını kaydederek Gürcistan transit karayolunun Türkiye’deki gibi yap-işlet-devret modeliyle yenileyebileceklerini ifade etti. Transit yol geçiş bedelleri konusunda da açıklamada bulunan Ecevit, karşılıklılık esasına göre UBAK belgesi ibraz edenlerden ücret alınmaması gerektiğine dikkat çekti.
Gürcistan heyeti, yap-işlet-devret modelini örnek alacaklarını, Türk müteahhitlerden faydalanmayı düşündüklerini, Tiflis’in dışından geçen çevre yolunun yakın bir zamanda ıslah edileceğini belirtti. Ülkelerini transit geçen araçlardan yalnızca transit yol geçiş bedeli aldıklarını, bu bedeli kaldıramayacaklarını ifade eden Gürcü heyeti yetkilileri, araçların yakıt depolarıyla alakalı “Gürcistan vergi kanunlarına göre Gürcistan’a giriş yapan araçların sadece motor besleme sistemi ile mimari ve teknolojik olarak bağlı olan standart yakıt deposunda bulunan yakıt vergiden muaf tutulmuştur. Diğer durumlarda, aracın deposunda bulunan yakıt beyan edilmemiş mal olarak değerlendirilmekte ve transit geçiş durumunda Gürcistan vergi kanunun 289. Maddesi 25. Paragrafı ve tekrarlandığı takdirde 289. Maddesi 26. Paragrafı gereği cezaya tabii tutulduğu belirtilmiştir” bilgisini paylaştı.
İstatistik verileri de paylaşan Gürci yetkilileri, 2013 yılı 1 Ocak-13 Ağustos tarihlerinde Azerbaycan tarafından gelen 27 bin 335 adet Türk plakalı aracın 650’sine beyan edilmemiş akaryakıt cezası uygulandığını, aynı dönemde, aynı hat üzerinden Gürcistan’a giriş yapan 18 bin 567 Gürcü plakalı aracın 677’sine de ceza uygulandığını hatırlattı.
Toplantıda konuşan Gürcü Polis Departmanı Başkan Yardımcısı Levan Machavariani ise sınır beklemelerinin tamamı ile turist geçişlerine bağlı olduğunu, TIR parklarına yönlendirmelerindeki nedenin araçları dağıtmak olduğunu, yakın bir zamanda araç sürücülerine SMS ile gümrük kapılarına yönelme hizmeti sunacaklarını ve bunun çok düşük bir bedelle uygulanacağını sözlerine ekledi.
(İHA)