BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.955,66
HABER /  GÜNCEL

Tıp çevreleri ikiye bölündü

Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili bir genelge yayımladı. Genelgede, embriyodan elde edilen kök hücrelerin kullanılmasının hukuki ve etik sorunlar doğurduğu belirtildi.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, Alzheimer, Parkinson, felç ve kan hastalıklarının tedavisinde bir umut ışığı olarak görülen kök hücre araştırmalarını durdurdu.

Bakanlık, bu konuda araştırma yapılmaması konusunda valiliklere genelge gönderdi. Genelgede, embriyodan elde edilen kök hücrelerin kullanılmasının hukuki ve etik sorunlar doğurduğu belirtildi.

Yayımlanan genelgede, bakanlığın çalışmaları sonuçlanıncaya kadar araştırmaların durdurulduğu bildirildi.

Genelge valiliklere gönderildikten bir süre sonra da, İstanbul'da devam eden kök hücre sempozyumu ile ilgili basın toplantısının iptal edildiği açıklandı.

Yeni doğan bebeklerin kordon kanında, omurilikte ve kanda bulunan ve özellikle emriyolardan elde edilen kök hücreler, bilimadamları için çok değerli. Çünkü bu kök hücreler, her türlü dokuya dönüşme kapasitesine sahip.

Felç, diyabet, karaciğer, beyin, kalp-damar ve kan hastalıkları gibi bugüne kadar tedavisi bulunamayan hastalıklar için büyük umut vaat ediyor. Ancak embriyo kopyalamak, tedavi amaçlı da olsa pek çok ülkede yasak.

Tıp çevreleri ikiye bölündü

Embriyonik kök hücre araştırmaları, tüm dünyada tıp çevrelerini ikiye bölüyor. İnsan embriyosunun klonlanarak bu embriyodan kök hücre elde edilmesi ve kök hücre tedavisi, etik tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Klonlamaya kesinlikle karşı çıkanlardan, tedavi amaçlı klonlamayı etik bulanlara kadar pek çok uzmana rastlamak mümkün.

Tıp çevrelerini ikiye bölen tartışmaların tam ortasında, klonlanan insan embriyosunun gerçekten sadece tedavi amaçlı mı kullanılacağı yoksa bir 'klonun' günün birinde doğmasına izin verileceği mi sorusu var.

kaynak: