BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,57
ALTIN 2.959,51
HABER /  POLİTİKA

Times'ten Erdoğan için çirkin benzetmeler

İNGİLTERE'nin en çok okunan gazetelerinden Times, bugün sayfalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıdı. Gazete Erdoğan için 'otoriter, kaprisli' benzetmesinde bulundu.

Abone ol

İngiliz Times gazetesi bugünkü editoryal yazısında, Orta Doğu'daki gelişmelerin Batı'yı, Erdoğan'ın 'otoriter ve kaprisli' tutumunu eleştirmekten alıkoymaması gerektiği görüşüne yer verdi.

Editoryal yazının başlığı 'Ankara'da bir otokrat.' *

Yazıda, "Türkiye'nin istikrarsız bir bölgede hayati önemde bir Nato müttefiki olduğu ancak Batı'nın, Erdoğan'ın artan otoriter politikalarını ve kaprisli tavrını açıktan eleştirmesi gerektiği" belirtiliyor.

Otokrat sözlük anlamıyla buyurgan demektir. Rejimlerin temel özelliği, yönetimlerin halk adına karar vermesi, iyi, doğru ve güzel olanları dayatması, buna karşın halkın sorunlarını çözümlemeyi de üstlenmesidir.

Yazının en başında bugün AB ve Türkiye arasında bir göçmen krizi zirvesi gerçekleştirileceği hatırlatılıyor. Times, "AB'nin Türkiye'ye, kaçak göçmen akışını durdurması için 3 milyar euro vermeyi kabul ettiğini ancak karşılığında bir şey görmediğini, Türkiye'nin daha fazla para istediğini" belirtiyor.

Gazete, "eli zayıf ve kilit bir stratejik NATO müttefikini kızdırmaktan korkan Avrupalıların, bu nedenle Türk hükümetinin son dönemdeki korkunç tavrını önemsemediğini" belirtiyor.

Gazete, "normal zamanlarda bu tavır çabuk ve açık bir kınamayı hak eder" diye yazıyor.

ERDOĞAN OTORİTER VE KAPRİSLİ

Times, Türk hükümetinin, eleştirdiği söz konusu tutumuna örnek olarak iki olaydan bahsediyor:

Zaman gazetesinin kayyuma atanıp gazete önünde protesto gösterisi yapanlara polisin müdahale etmesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanması ile ilgili kararına saygı göstermediğini ve kabul etmediğini açıklaması.

BRÜKSEL'E ÇAĞRI

Gazete bu olayları özetle şöyle yorumluyor:

Bunların her ikisi de Erdoğan'ın eleştiriye karşı artan tahammülsüzlüğünün, muhalif görüşleri susturma kararlılığının ve git gide artan otoriter tutumunun belirtileridir. İkisi de, Türkiye'nin hâlâ resmi olarak katılmaya çalıştığı, Avrupa Birliği'nin demokratik değerleriyle bağdaşmamaktadır. Şu ana kadar Brüksel bürokrasisi çok az şey söylemiştir."

"Avrupa'nın, Erdoğan'ın keyfi ve öngörülemez davranışlarından git gide daha fazla rahatsız olduğunu" yazan gazete, "Washington'ın da Erdoğan'ın rahatsız olduğunu" belirtiyor.

Gazete bunu, "Türkiye'nin Kürtlere karşı yeni saldırılarına kıyasla IŞİD'le mücadelede gönülsüz olması ve Moskova'yla karşı karşıya gelmesine" bağlamış.

SOĞUK DAVRANILAMAYACAK KADAR...

Yazının sonunda, "Türkiye'nin dünyanın istikrarsız bir bölgesinde, kendisine soğuk davranılamayacak kadar önemli bir müttefik olduğu" belirtiliyor.

Gazete, bununla birlikte, "bölgedeki istikrarın sağlanmasında Türkiye'ye ihtiyacın, Batı'nın, Erdoğan'ın git gide artan çok kötü ve kaprisli tutumunu eleştirmekten alı koymaması, bunun Batı'yı susturmaması gerektiğini" ekliyor.

* OTOKRAT, OTOKRASİ NEDİR?

Peki Times'ın Erdoğan'ı benzettiği 'otokrat' ifadesi ne demektir?

Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış kişi tarafından ele geçirilmiştir.

Otokrat sözlük anlamıyla buyurgan demektir. Rejimlerin temel özelliği, yönetimlerin halk adına karar vermesi, iyi, doğru ve güzel olanları dayatması, buna karşın halkın sorunlarını çözümlemeyi de üstlenmesidir.

Demokrat (katılımcı) rejimlerin temel özelliği ise halkın kendisi için iyi, doğru ve güzel olanlara karar vermesi, sorunlarının çözümlerini kendisinin üretmesi, yönetimlerin de bu çözümlerin hayata geçirilmesi için -varsa- engelleri ortadan kaldırmasıdır. Demokrasilerde, toplumun sorunlarına karşı ürettiği çözümlerin yönetimlere iletilmesi için temsilcilerini kullanması, bu rejimlerin belirgin özelliğidir.