BIST 9.673
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.957,64
HABER /  GÜNCEL

Times'a konuşan Cemil Bayık: Süreç tıkanırsa Kürtler ayaklanır

The Times gazetesine konuşan Cemil Bayık, hükümetin barış sürecini rafa kaldırması durumunda, 'Kürtlerin Ekim ayındaki gibi ayaklanacağını' söyledi. Bayık, silahlı ayaklanmanın ise yalnızca güvenlik güçlerinin halka saldırması durumunda olacağını söyledi.

Abone ol

İngiliz The Times gazetesi, "Kürtler, Türkiye barış görüşmelerini rafa kaldırırsa ayaklanma tehdidinde bulunuyor" başlıklı haberinde, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'la yaptığı röportajı aktarıyor.

Anthony Loyd imzalı haberde, "Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun başarısı açısından hayati öneme sahip, yıpranmış bu barış süreci, Ekim ayında Kürtler ve Türkler arasında 40'a yakın kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarından sonra çok kritik bir noktada" deniyor.

Gazeteye konuşan Cemil Bayık, hükümetin kendini barış sürecine adamaması durumunda "Ekim'deki gibi yeniden ayaklanırız" uyarısında bulunup şöyle devam ediyor:

"Silahsız bir ayaklanma olur ama eğer devlet, Türk güvenlik güçleri insanlara saldırır, halkı öldürürse o zaman bunun yanıtı silahlı bir ayaklanma olur."

Muhabir, Kandil'de yapılan röportajda Bayık'ın tehdidiyle ilgili "barış sürecinin çürüdüğünün son kanıtı" yorumunu yapıyor ve şöyle devam ediyor:

"Batı, IŞİD'e karşı savaşta Kürtlerin ve Türkiye'nin önemli bir role sahip olduğunun farkında ve İslamcı militanlara karşı bölgedeki müttefikleri arasında uyum sağlanması çabalarına odaklanıyor ama (süreçteki) tıkanıklık, Türkiye ve PKK arasındaki savaşa geri dönüş tehdidi oluşturuyor."

Gazete, Bayık'ın 'öfkeli ve hırçın' olduğunu belirtiyor ve Erdoğan ile AKP hükümetini 'gelecek yaz düzenlenecek seçimlere kadar ve PKK'ya yönelik operasyonlara yeniden başlamak için zaman kazanmaya çalışmakla' suçladığını yazıyor.

'Türkiye PKK'ya savaş açmak istiyor'

Bayık ise bu görüşünü şu sözlerle dile getiriyor:

"Seçimleri kazanmak için gelecek seçim dönemine kadar zaman kazanmak istiyorlar, sonrasında ise Kürt özgürlük hareketine savaş açmak istiyorlar. Biz böyle bir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Türklerin zaman kazanmasını bekleyip izlemeyeceğiz."

The Times, 2009 yılındaki ateşkesin sona ermesinden sonra üç yıl boyunca Türk güvenlik güçleri ve PKK arasında çatışmaların yeniden başladığını hatırlatıyor ve son dönemde de Türiye'nin Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan YPG'lilere askeri destek geçişine izin vermediği için taraflar arasındaki gerginliğin arttığına dikkat çekiyor.

Gazeteye konuşan Bayık, Ankara'nın, Abdullah Öcalan'ın öne sürdüğü dört başlıklı taslağı kabul etmemesi durumunda şiddet olaylarının geri dönebileceğini söylüyor.

Haberde, IŞİD'in bölgedeki tırmanışının Türkiye'yi ve 'PKK'yla bağlantılı YPG'lileri' İslamcı militanlara karşı savaşta merkezi bir konuma sürüklediğinin altı çiziliyor.

Öcalan'ın Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla duyurduğu 'Yöntem', 'Tarihi ve Felsefi Boyut', 'Temel Gündem Maddeleri' ve 'Eylem Planı' başlıklı taslakta, sürecin tüm aşamalarının belgelenmesi, mutabakatların kayıt altına alınması ve eylem planıyla ilgili tarihlerin belirlenmesi gibi maddeler yer alıyordu.

'Asıl terör örgütü IŞİD'

Bu siyasi düzende de, Türkiye'nin İncirlik hava üssünü ABD'nin kullanımına sunma karşılığında sınırın Suriye tarafındaki bölgelerin kontrolünün YPG yerine Özgür Suriye Ordusu'na verilmesini talep ettiği aktarılıyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Irak'ta, IŞİD'in Erbil'e ilerlemesinin önlenmesi için PKK'nın Kürt Peşmerge ile beraber savaşma çabaları onlara yerel halk arasında 'kahraman' statüsü kazandırdı. Fakat PKK'nın ABD ve Nato tarafından terörist örgüt olarak ilan edilmesi onları öfkelendiriyor."

Cemil Bayık gazeteye yaptığı açıklamada IŞİD'le ilgili de şu ifadeleri kullanıyor:

"IŞİD'den daha terörist başka bir örgüt yok. PKK, uluslararası koalisyonun yanında IŞİD'e karşı savaşan tek ana güç. Nasıl olur da koalisyonun parçası olarak savaşan güçler PKK'yı terörist örgütler listesinde tutabilir? Bu bir çelişkidir."