BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Times okuruna hesap verecek

New York Times gazetesi, “yalancı gazeteci Jayson Blair” skandalından sonra, okuyucu güvenini kazanmak için “güvenirlik raporu” hazırladı.

Abone ol

Buna göre gazete, hataların azaltılması için azami hassasiyet gösterecek.

Haberlerin hazırlanmasında kullanılan röportajların dökümü internette yayınlanacak. Haberde adı geçen kişilere nasıl ulaşıldığı detaylı olarak aktarılacak.

Okuyucular, gazeteden başta dinî konuları inceleyen haberler olmak üzere ülkenin kırsal kesimleri ve orta bölgesi ile ilgili haberlerin artırılmasını istedi. Gazete, okuyucuların bu taleplerine de karşılık verecek. Aynı zamanda gazete, okuyucu ile irtibata geçmek için “blog” imkanı sağlayacak. Okuyucular, muhabirler ve editörlere daha kolay ulaşabilecek. Bir komite tarafından hazırlanan paketi açıklayan gazete editörlerinden Bill Keller, çalışmayı gazetenin titizlik, doğruluk ve güvenirlik yolunda aldığı tedbirlerin bir önayağı olarak niteledi.

Hazırlanan plan doğrultusunda üst düzey editörler, düzenli olarak gazetenin içişleri ve işlerin yürütülüşü hakkında okuyucuya bilgi veren köşeler kaleme alacaklar. Yine benzer şekilde gazetede tamamen bağımsız bir “halk editörü” köşesi açılacak. Haberlerin hazırlanmasında kullanılan dokümanlar ve röportajlarda kullanılan kaset çözümleri, internette yayınlanarak kaynaklarının gerçekliği ortaya konacak. “İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak” ifadesi mümkün mertebe azaltılacak. Önemli konularda “arka plan bilgisini basın toplantısı ile veren resmî görevliler” bu tanımın dışında tutulacak.

Komite, okuyuculardan gelen istek doğrultusunda ülkede dinî hayatı takip eden haberlerin sayısını artıracak. Ülkenin kırsal kesimleri ve orta bölgelerini ilgilendiren haberlere daha fazla yer verilecek. Farklı kültür ve yaşam şekilleri de gazete sayfalarında yer bulacak.

Gazete, okurlardan gelen eleştirileri de hızla cevaplandıracak. Cevap verilmeyen tenkitlerin, soru işaretlerini artırdığı vurgulanan raporda eleştirilere refleksif cevaplar verilmemesine vurgu yapılıyor. 12 editör, 6 muhabir ve bir foto muhabirinden oluşan komite, geçen yıl gazetenin 3200 düzeltme yayınladığını duyurdu.

Haber: Emrah Ülker
Kaynak: