BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,37
ALTIN 2.941,26
HABER /  GÜNCEL

Times: Halepçe'de birçok Kürt IŞİD'e katıldı

Gazetenin Halepçe'deki muhabiri Anthony Lloyd, Saddam Hüseyin rejiminin 26 yıl önce kimyasal silahla kitlesel katliam yaptığı bölgede, Kürtlerden Irak Şam İslam Devleti'ne ciddi bir katılım olduğunu yazdı.

Abone ol

İngiliz Times gazetesi Irak'ın Halepçe kentinde Kürtlerden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne ciddi katılım olduğunu yazdı. Saddam Hüseyin rejimi 26 yıl önce Kürt kentinde kimyasal silahla kitlesel katliam yapmıştı.

Times'ın tecrübeli muhabiri Anthony Loyd Halepçe'den izlenimlerini yazmış.

"Saddam'ın gaza boğduğu şehir şimdi halkının ihanetine uğruyor" başlıklı haberde Halepçe'deki birçok Kürdün IŞİD saflarına katıldığı kaydediliyor.

Loyd, "Halepçe'de efsaneleşmiş 'Valdez' lakaplı kaleci Goran Muhammed Kazi, deplasman maçı için evinden ayrıldı ama IŞİD'e katıldı. Şengal'deki ABD hava bombardımanı sırasında ise öldürüldü" diyor.

Kaleci Kazi'nin durumunun bir istisna olmadığını vurgulayan Loyd, 85 Halepçelinin şehri terk edip IŞİD saflarına katıldığı yönünde haberler olduğunu aktarıyor.

Times'a bilgi veren uzmanlar, IŞİD bünyesindeki Kürtlerin sayısının görece az olduğunu söyleseler de, örgüte katılan Kürtlerin büyük kısmının Halepçe'den gittiğini kabul ediyor.

Saddam Hüseyin'in binlerce kişinin ölümüne yol açan kimyasal saldırılarının ardından, bölgede dine yaklaşımın da radikalleştiği ifade edilen haberde, Halepçe'deki bir imamın şu sözleri de aktarılmış:

"Özellikle Halepçe'nin genç nüfusu açısından ortada kimyasal silah saldırısı yapmış seküler bir rejim örneği var. Bu, her ne kadar IŞİD'e katılımların ana nedeni olmasa da önemli nedenlerden birisi."

Musul'dan 'çıkış yasağı'

Öte yandan, bir diğer İngiliz gazetesi Daily Telegraph'da yer alan bir habere göre ise IŞİD Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'dan çıkışları yasakladı. Gazete örgütün kentten göçü engellemeye çalıştığını bildirdi.

Gazetenin görüştüğü bir Musullu Bağdat'a gitmesi gerektiğinde, IŞİD üyelerinin kendisine, "10 gün kalıp döneceğin konusunda bir kefil bulup ismini vereceksin. Gelmezsen kefilin cezalandırılacak" dediğini anlattı.

Soyadının gizli tutulması koşuluyla konuşan Gazwan adındaki Musullu, bir arkadaşının, annesini Bağdat'a ameliyata götüremediğini, hastanın bu yüzden öldüğünü de söylüyor.

Daily Telegraph Gazwan'ın şu sözlerini de aktarmış:

"İnsanlar Musul'dan çıkmaya çalışıyor. Elektrik ve su olmadığı için hastaneler kapalı."

IŞİD'in Haziran ayında Musul'a girdiği dönemde, kentteki Sünnilerin gelişmeyi sevinçle karşıladığı ve IŞİD'i, zalim ve mezhepçi gördükleri Şii Nuri El Maliki yönetimine tercih ettikleri vurgulanıyor.

Daily Telegraph'ın Musullularla yaptığı görüşmelere göre, şehrin IŞİD'in eline geçmesi ilk anda cihatçı bombalı saldırıların durması ve yolların yıllardır ilk kez güvenli hale gelmesi sonucunu yaratarak, bu duyguyu güçlendirmiş.

Hıristiyanlar gibi azınlıklar ilk aşamada kaçmış. Kaçamayanlara da Temmuz ayında İslama dönmeleri ya da şehri terketmeleri için iki gün süre tanınmış.

Daily Telegraph, o zamandan bu yana Yunus Peygamber'in mezarının da bulunduğuna inanılan kentin en ünlü camisini "türbede ibadet etmek günah" diyerek havaya uçuran ve çok katı davranış kuralları koyan IŞİD'e desteğin Sünniler arasında dahi azaldığını yazıyor.

Bunun üzerine bir de kentin elektrik ve suyunun kesilmesi ile geçen ay cep telefonu şebekesinin kapanmasının memnuniyetsizliğin iyice artırdığı kaydediliyor.