BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,56
ALTIN 3.028,55
HABER /  GÜNCEL

Times: 'Giderek İslamcılaşan hükümet sabır taşırdı'

Times muhabiri Alexander Christie-Miller, eski tarz milliyetçi kuşaklara benzemeyen eylemci gençlerin 'giderek daha açık bir şekilde İslamcı olan hükümetin otoriter tavrı nedeniyle sabırlarının taştığını' söylüyor.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Türkiye'de olanları, ülkedeki medyadan anlamak, kahve falında geleceği görmek kadar zor olduğu için genç, teknolojiden anlayan göstericilerin sosyal medyaya yönelmesinin şaşırtıcı olmadığını yazdı.

Gazetenin İstanbul muhabiri Alexander Christie-Miller, bugünkü yazısında, Türk basınının Gezi Parkı'nda başlayan protesto eylemlerini yansıtma şeklini ele aldı.

Penguenli pankartlara değinen ve Türk medyasının olaylar olduğu sırada penguen belgeselinin yanı sıra, Mars'ta radyasyon ve liposuction ile yağ aldırma gibi konularda programlar yayınladığını belirten Christie-Miller, "Bağımsız olduğu varsayılan medyanın Tayyip Erdoğan hükümetinin esiri olduğu, Türkler için hiç bu kadar saçma bir şekilde açık olmamıştı" diye yazdı.

Türkiye'ye yerleştiğinde medyanın canlı, farklılıklar içeren, çoğu zaman da eleştirel olduğu izlenimini edindiğini ifade eden Times muhabiri, başbakanın Kuzey Afrika ziyaretinin dönüşünde yaptığı konuşmadan sonra ise birçok gazetenin aynı manşetle çıktığına işaret etti.

Dakikada 3 bin tweet

Medya kuruluşlarının başka alanlarda çalışan dev holdinglerin parçası olduğunu kaydeden Miller, analizinde bu holdinglerin alacakları ihaleleri tehlikeye atmamak için hükümeti öfkelendirmemeye çalıştıklarını vurguladı.

Yazıda özetle şöyle denildi:

"Bu yüzden, on yıllık iktidarındaki en ciddi krizle ilgili ifadeleri kontrol etmeye çalışan başbakanın karşısına Twitter 'belasının' çıkması şaşırtıcı değil. Taksim'e akın eden çoğunluğu genç, teknolojiden anlayan göstericiler, büyük bir hızla Twitter'a döndüler. Bir araştırmaya göre, gösterilere başladıkları gün, geceyarısından sonra bile, protestolara dair 'hashtag'lerle (# - etiket) dakikada 3,000 twit atılıyordu.

Hedefte yabancı gazeteciler var

Hükümet de karşılık vermeye çalışıyor. Twitter kullanıcısı 38 kişi tutuklandı ve isyanı körüklemekle suçlanan yabancı gazetecilere odaklanıldı.

Borsalarda son on yılın en büyük düşüşü gerçekleşince, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beni, haksız bir şekilde, bir tweet'imde yalan söylemekle suçladı.

'İğfal edilmiş insanların nesli tüketilmeli'

Gerilimi artıran bir unsur da AKP'nin yerel örgütlerindeki partililerin attıkları tahrik edici tweet'ler oldu. Bunlardan biri, 'Ateistlik taslayan omurgasız psikopatlar dinime küfredince kanım beynime çıkıyor. İğfal edilmiş olan bu insanların nesli tüketilmeli' şeklindeydi.

Taksim'de göstericilerin çoğunluğunu oluşturan bu genç, öğrenci, mimar, doktor, mühendis kuşağı tipik 'ajan provokatörler' değil ve Türkiye'nin milliyetçi, yabancı düşmanı, eski tarz laiklik yanlılarına benzemiyor.

Ancak giderek daha açık bir şekilde İslamcı olan hükümetin otoriter tavrı nedeniyle sabırları taşmış.

Son on gün içinde Twitter internet ağlarrından, sanal dünyadan gerçek dünyaya taştı. Taksim'de Erdoğan'a direnmekle birleşen farklı gruplar, Twitter etrafında toplanarak protestolarına enerji , mizah ve eleştiri kattı."