Tilki boyunda dinazor
Yeni bir dinazor türü keşfedildi. Bu tür, bilinenlerden çok farklı...
Abone olBilimadamları bundan 210 milyon yıl önce yaşamış yeni bir dinozor türü keşfettiklerini açıkladı.
Ancak bu yeni tür, bilinen dev dinozorlardan farklı olarak bir tilkiden daha büyük değil. Eocursor parvus adı verilen dinozorun otobur ve vücut yapısının da hızlı koşmaya elverişli olduğu belirtiliyor.
Dinozorun fosili, Güney Afrika'nın Free State eyaletinde neredeyse tamamen korunmuş halde ortaya çıkarıldı. İskelet ve kafatası, sırt, kol, leğen ve bacak kemiklerinin korunduğu belirtiliyor.
Araştırmaya İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi dergisinde yer verildi.
Güney Afrikalı ve İngiliz bilimadamlarından oluşan ekip, Eocursor'un leğen kemiği kuşlarınkini andıran sürüngen türlerini içinde barındıran Ornithischia takımının erken dönemine ışık tutacağını söylüyor.
Bu grubun içinde en bilinen dinozor türlerinden; adını başındaki üç boynuzdan alan Triceratops ve sırtıyla kuyruğu dikenli olan Stegosaurus da yer alıyor.
Aslında Eocursor ilk kez 1933 yılında keşfedilmiş, ancak niteliklerine ilişkin değerlendirme kısa süre önce tamamlanmış.
Eocursor Yunanca şafak ya da erken anlamına gelen "eos" ve Latince koşucu anlamına gelen "cursor" ile küçük demek olan "parvus" kelimelerine dayanıyor.
Çin'de prehistorik keşif
Öte yandan Çinli bilimadamları da prehistorik dönemde yaşamış canlılara ilişkin teorileri tümden değiştirebilecek dev, kuşa benzeyen bir dinozor türü belirlediklerini açıkladılar.
Fosilin Moğolistan'da bulunduğu açıklandı. Bilimadamları Gigantoraptor erlianensis adı verilen dinozorun bundan 85 milyon yıl önce yaşadığı, gagası ve tüyleri bulunduğu ancak uçamadığını söylüyor.
Ağırlığının bir tondan fazla olduğu ve bugüne dek keşfedilen en büyük tüylü hayvan olduğu belirtiliyor. Bu bulgular, etobur dinozorların küçüldükçe daha çok kuş türlerine benzedikleri yolundaki teoriyle çelişiyor.