İnternette takip gücü yüksek olan TİB, Baykal'a en ağır darbeyi vuran videosunun kaynağını neden bulamadı?
Abone olTelekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Başkanı Osman Nihat Şen bu sorunun yanıtını verdi...
Nihat Şen, Deniz Baykal'ın hayatında deprem etkisi yaratan videonun kaynağının bulunamamasını şöyle açıklıyor:
“Yurtiçinde ’içerik çıkarın’ dediğimiz ama çıkarmayan site olmadı. Yurtdışındakiler de yüzde 90 oranında çıkarıyorlar. Mesela Sayın Deniz Baykal’ın olduğu iddia edilen videoyu çıkarttırmak için çok uğraştık, ama sonunda çıkardılar” diyor. “O videonun izini TİB bulamıyor mu” sorusuna da yanıt veren Şen şunları söyledi: Bütün trafiği gözetleseydik her şeyin kaynağını bulurduk. Türkiye’den bütün çıkışı bu yapıyla kurarsak videoyu kimin yüklediğini kimin aldığını bulabiliriz. Ama böyle bir sistemimiz yok.”
Yurtdışındaki belirlenemez’
Radikal'den Deniz Zeyrek'e açıklamalar yapan Nihat Şen, TİB’in savcıların talimatıyla içerik ve yer sağlayıcıdan bilgi isteyebileceğine işaret ederek şöyle konuşuyor: “Savcılık bizden istemedi, kendisi de istemedi diye biliyorum. Talep edip bulabilir. Yer sağlayıcıdan istenebilir. IP sorulabilir ama sorulamadı. Sayın Baykal’ın görüntüsü konusunda yer sağlayıcıdan trafik alınması konusunda sorun yaşanmış olabilir. Yurtdışından yapılmışsa tespit etmemiz mümkün değil. Türkiye içerisindeki bize kayıtlı 25 bin internet kafeden ya da yasal kayıtlı kullancılardan sonuca gidilebilir.”
TÜRKİYE İLE ABD'NİN İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI YOK!
Şen şöyle devam ediyor:
Baykal videosunun Türkiye’den nasıl çıktığı bilinmiyor. Ancak ilk yayınlayan sitenin ABD kaynaklı olduğu biliniyor. Türkiye ile ABD’nin bu konularda bir işbirliği anlaşması yok. Türkiye, Siber Hukuk sözleşmesini de imzalamadığı için doğrudan işbirliği yapamıyor. ABD’li yer sağlayıcıdan bu bilginin resmi yollardan alınabilmesi için Adalet Bakanlığı üzerinden talep edilmesi gerekiyor. Savcılıktan ABD’den kaynağın bulunması talebi yok. TSK’nın mühimmatını taşıyan bir kamyon bir e-mail ile ihbar edilmiş, polis kamyonu durdurup arama yapmıştı. Savcılık Microsof’ta sordu. Microsoft IP adresi verdi. Telekom’a direkt sordular. Telekom ‘Türkiye değil’ yanıtını verdi. Artık bu bilginin, ABD’den istenmesi gerekiyor...