Çin'in başkenti Pekin'de Tiananmen Meydanı'nda 1989'da öldürülen kişilerin aileleri, Devlet Başkanı Şi Cinping'i ülkede siyasî reformlara öncülük etmemekle eleştirdi.
Abone olÇin'in başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 1989'da öldürülen kişilerin aileleri, Devlet Başkanı Şi Cinping'i ülkede siyasî reformlara öncülük etmemekle eleştirdi.
Tiananmen Anneleri adlı grup tarafından Şi'ye hitaben yazılan açık mektup, Çin'de demokrasi yanlısı gösterilerin tanklarla bastırıldığı Tiananmen meydanı olaylarının yıldönümü olan 4 Haziran öncesinde yayımlandı.
Latin Amerika ve Karayipler gezisine çıkan Devlet Başkanı Şi, bu turun sonunda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'yla biraraya gelecek.
Tiananmen Anneleri, 2012 yılının Kasım ayında Komünist Parti liderliğine seçilen, Mart ayında da Devlet Başkanı olan Şi Cinping'i, 'Maoculuk yönünde dev geri adımlar' atmakla suçladı.
Adı sıkça duyulan ve eylemleri geniş şekilde ses getiren Tiananmen Anneleri, akrabalarının ölümüyle sonuçlanan olayların yeniden araştırılmasını talep ediyor.
Çin ordusunun Haziran 1989'da, haftalarca demokrasi yanlısı barışçı gösteriler yapan kalabalığa ateş açmış kimi kaynaklara göre yüzlerce, kimilerine göreyse binlerce kişi yaşamını yitirmişti.
'Geçmiş liderlerin günahları'
Tiananmen Anneleri tarafından yayımlanan açık mektupta, Devlet Başkanı Şi Cinping, 'geçmiş liderlerin yönetiminde işlenen günahları incelememek ve sorumluları adalet karşısına çıkarmamakla' suçlandı. Mektupta, "Bunu yapmak yerine, Mao Zedong ve Deng Şiaoping döneminin en istenmeyen ve kesinlikle reddedilmesi gereken uygulamalarını kabullendi. Bu tutum, kendisinden siyasî reform beklentisi içinde olanları hayal kırıklığına ve umutsuzluğa soktu" ifadeleri yer aldı.
Göreve gelmesinin ardından Şi, yolsuzlukla mücadeleyi hedefleyen bir girişim başlattı. Ancak diğer yandan Şi yönetimi, internette sansür uygulamaya devam etmek ve muhaliflere ait sosyal medya hesaplarını kapatmakla eleştiriliyor.
Çin liderinin 7-8 Haziran tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama'yla biraraya geleceği toplantılarda insan hakları konularıyla beraber Kuzey Kore, Suriye ve Güney Çin Denizi'yle ilgili güvenli sorunları, siber casusluk ve ticarî tartışmalar gündemde olacak.