THY Genel Müdürü Temel Kotil, grev kararı alan sendikaya çağrıda bulundu.
Abone olTHY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İŞ) tarafından asılan grev kararı ile ilgili, ''Herkesi sağduyulu olmaya ve bu kuruma sahip çıkmaya çağırıyoruz. Grevin kazananı olmaz'' dedi.
Kotil, THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir ve Genel Müdür Yardımcıları ile birlikte THY Genel Müdürlük binasında Hava-İş ile yürütülen 21. Dönem Toplu İş Sözlemesi görüşmeleri süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Havacılık sektörünün büyüdüğüne, ancak ulusal ve uluslararası rekabetin de arttığına dikkati çeken Kotil, bilet fiyatlarının ucuzlamasına bağlı olarak gelirlerin azaldığını, petrol fiyatlarının ise maliyetleri artırdığını söyledi.
Kotil, kar marjlarının düştüğünü ve verimliliğin daha fazla önem kazandığını belirterek, ''Ya büyüyecek, ya küçüleceksiniz. THY, 2002 yılında temel stratejisini belirlemiş bir dünya şirketi olmayı hedeflemiştir'' dedi. Hava-İş Sendikası ile 16 Mart 2007 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde 40 asıl ve 3 geçici madde üzerinde anlaşma sağlanamadığını hatırlatan Kotil, sendika yönetiminin ilk teklifinde hiçbir değişiklik yapmadığını öne sürdü.
SENDİKANIN İDDİALARI
Temel Kotil, sendika yönetiminin, ''şirket büyürken çalışan sayısının azaldığı'', ''uçuş sürelerinin fazla olduğu'', ''enflasyon karşısında ücretlerin reel kayba uğradığı'' ve ''THY yönetiminin uzlaşıcı davranmadığı'' yönündeki iddialarının doğru olmadığını bildirdi. Havacılık sektöründe ulusal ve uluslararası kurallara uygun olmayan şekilde eleman çalıştırmanın mümkün olmadığını dile getiren Kotil, bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve uluslararası kuruluşlarca sürekli denetlendiklerini söyledi.
SAĞDUYU ÇAĞRISI
THY Genel Müdürü Temel Kotil, sendika yönetiminin tutumunun süreci çıkmaza soktuğunu iddia ederek, şunları kaydetti: ''Gelinen noktada ortaklığımız yönetiminin tekliflerine göre, çalışanların mevcut hakları tamamen korunmakta, ilave olarak yeni hak ve imkanlar sağlanmaktadır. THY çalışanlarına Türkiye ortalamasının çok üzerinde ücret imkanı ve sosyal yardım sağlanmaktadır. Karşılanamayacak taleplere imza atmak, kuruma zarar verir. Yönetimimiz şartları da zorlayarak imkanlarının el verdiği en iyi teklifi yapmıştır.
Amacımız, görüşmelerin hem kurumumuzun, hem çalışanların ortak yararına olacak şekilde bir an önce uzlaşma ile sona erdirilmesidir. Ülkemize, bayrak taşıyıcı kurumumuza ve çalışanlarımıza telafisi zor zararlar verecek bir yola girmeyelim istiyoruz. Herkesi sağduyulu olmaya ve bu kuruma sahip çıkmaya çağırıyoruz. Grevin kazananı olmaz. Temennimiz, aklıselimin ve sağduyunun galip gelmesi.''
Kotil, kendilerinin teklif ettiği yüzde 10,5 ile yüzde 16 arasında ücret artışının genel giderleri yüzde 2 artırdığını, sendikanın ücret teklifinin ise bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 23,9, ikinci altı ay için enflasyon oranı artı yüzde 5 olduğunu, bu teklifin ise genel giderleri yüzde 6 artırdığını ifade etti. Temel Kotil, İtalyan Havayolları Alitalia'nın içinde bulunduğu zor durumun, havacılık sektöründen birisi olarak kendisini üzdüğünü, bu hava yolunun neden bu hale düştüğünün göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
GREV OYLAMASI İÇİN İMZA
Asılanın bir grev kararı olduğunu, ancak uygulanacağı anlamına gelmediğini savunan Kotil, ''Çalışanlar, inisiyatifi ele alarak grev kararının oylanmasını istiyorlar. Bu konuda heyecanlı olduklarını ve imza topladıklarını biliyorum'' diye konuştu Kotil, ayrıca grev kararının asılmasından sonra rezervasyon iptalleri olmadığını sözlerine ekledi. THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir de, THY ile sendika arasında önemli uyuşmazlık konusu olan uçuş emniyeti ve uçuş süreleri ile ilgili maddelerin, THY Teknik A.Ş. için geçerli olmadığını, ancak sendikanın Teknik A.Ş.'de de aynı uzlaşmaz tutumu sergilediğini ileri sürdü. Demir, THY Teknik A.Ş.'de de çalışanların kendi inisiyatifleriyle grev kararının oylanması için imza topladığını, ancak sendika üst yönetiminin çalışanları imza atmamaları konusunda tehdit ettiği duyumlarını aldıklarını söyledi.