BIST 9.900
DOLAR 34,09
EURO 38,10
ALTIN 2.880,34
HABER /  GÜNCEL

THY uçağı tahliye için yolda

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da, Bingazi ve Derne kentlerindeki birkaç Türk firmasının şantiyelerinde ciddi bir talan ve yağmalamanın gerçekleştiğini bildirdi.

Abone ol

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da, Bingazi ve Derne kentlerindeki birkaç Türk firmasının şantiyelerinde ciddi bir talan ve yağmalamanın gerçekleştiğini bildirdi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için Brüksel'e gelen Bakan Çağlayan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da faaliyet gösteren Özaltın, Mesa, Sistem ve Arsel firmalarının şantiyelerinde yağma olduğunu, bu konuda dünden beri Libya ile yoğun temas içinde bulunduğunu söyledi.

''Oradaki hem Türk çalışanların hem firmalarımızın can ve mal güvenliğinin korunması noktasında Libya'nın Ankara Büyükelçisi ile uzun bir görüşme yaptım'' diyen Çağlayan, şöyle devam etti:

''Trablus'da hiçbir sorun yok, günlük yaşam devam ediyor ancak Bingazi'deki eylemlerde firmalarımızın şantiyelerinde hem yağmalama hem talan olmuş. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı Bingazi'deki Libyalı dostlarının evlerine sığınmış, bir kısmı da güvenlikli alanlara geçmişler. Büyükelçiyle dün akşam yaptığımız görüşmelerde dönmek isteyenlerin bir an önce tahliyesinin yapılması gerektiğini konuştuk. Zaten Bingazi'ye THY'nin tarifeli seferleri var. THY ile Dışişleri mensupları görüşüyorlar. Tahliyeler bugün itibarıyla başlamış olabilir, başlayacak.''

Bu olayların tamamını Libya'ya mal etmenin doğru olmayacağını ifade eden Çağlayan, ''Ümidimiz karmaşanın bir an önce bitip normal yaşama dönülmesi, buradaki firmalarımızın, vatandaşlarımızın, can ve mal güvenliklerinin sağlanmasıdır'' dedi.

Tahliye konusunda aşırı bir panik olmadığını belirten Çağlayan, isteyenlerin Türkiye'ye döneceği şekilde bir çalışmayı arkadaşlarının yürüttüğünü yineledi.

LİBYA'DAKİ TÜRKLER TAHLİYE EDİLECEK
Libya'da yaşanan son gelişmeler çerçevesinde, bu ülkede yaşayan bazı Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca koordinasyon çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Libya'da kamu düzenini ve güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde, bu ülkede yaşayan bazı vatandaşlarımızın tahliye edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca koordinasyon çalışmalarına başlanmıştır'' denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Libya'da bulunan Türk vatandaşlarından 670'inin Türkiye'ye tahliyesinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu amaçla THY'ye ait tarifeli uçak bugün saat 14.00'de hareket etmiş olup, 2 adet özel tahliye uçağı da yine bugün saat 16.00 ve 18.00'de İstanbul'dan kalkacaktır. Özel tahliye uçakları ile 475, tarifeli uçak ile de 195 olmak üzere toplam 670 vatandaşımızın gün içerisinde ülkemize getirilmesi planlanmıştır.

Libya'da havalimanında bekleyen vatandaşlarımız için 600 kişilik kumanya ile diplomatik misyonlarımızda görevli personelimizin acil gıda ihtiyacını karşılamak üzere Kızılay tarafından hazırlanan toplam 1.5 ton gıda malzemesi de özel tahliye uçakları ile Bingazi'ye gönderilecektir.

Libya'da bulunan diğer vatandaşlarımızın ülkemize dönme talepleri doğrultusunda, özel tahliye uçakları gönderilmeye devam edilecektir.''

BİNGAZİ'DE YEREL RADYO BİNASI ATEŞE VERİLDİ
Libya'nın doğusundaki Bingazi'de bir yerel radyo binasının ateşe verildiği bildirildi. Görgü tanıkları, binanın güvenliğini sağlayan güvenlik kuvvetlerinin çekilmesini takiben göstericilerin binayı ateşe verdiğini aktardı.

LİBYA'DA GÖSTERİCİLER 2 POLİSİ ASTI
Libya'nın başkenti Trablus'un doğusundaki El Bayda'da göstericilerin 2 polis memurunu astığı bildirildi. Libya lideri albay Muammer Kaddafi'nin reform yanlısı oğlu Seyfülislam'a yakınlığıyla tanınan Oea gazetesinin internet sitesindeki haberde, göstericilerin 2 polisi yakaladığı ve astığı belirtildi.

DOKTORLARA GÖRE, BİNGAZİ'DE CUMA GÜNÜ 35 KİŞİ ÖLDÜ
Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de Cuma günü göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu ölenlerin sayısının en az 35 olduğu ileri sürüldü. AP'nin, Bingazi'de El Jalaa Hastanesinden telefonla edindiği bilgiye göre, sadece Cuma günü bu hastaneye 35 ceset getirildi.

Kentte Perşembe günkü gösterilerde öldürülen 10'dan fazla kişi için düzenlenen cenaze töreninden sonra halkın, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kente geldiğinde kaldığı rezidansına yürümek istediği, askeri bir bölge olan yerleşkedeki güvenlik güçlerinin de protestocuların üzerlerine ateş açtığı, olayda çok sayıda kişinin de yaralandığı kaydedildi.

LİBYA'DA İNTERNET ERİŞİMİ KESİLDİ
Yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da gece saatlerinde internet erişiminin kesildiği bildirildi.
Merkezi ABD'de bulunan ve internet trafiğinin gözetiminde uzman olan Arbor Networks şirketinin açıklamasında, dün Libya'da internet erişiminde kısıtlamaların olduğunu, geceyarısı da internet erişiminin "aniden kesildiği" belirtildi.

Öte yandan özel güvenlik güçlerinin Bingazi'deki protesto kamplarına baskın yaparak, bölgeyi temizlediği belirtildi. Görgü tanıkları, özel birliklerin sabaha karşı kentteki mahkeme binasının dışında kamp kuran, aralarında avukatlar ve yargıçların da bulunduğu yüzlerce göstericiye baskın düzenlediğini anlattı. Tanıklar, güvenlik güçlerinin çadırlardaki protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktığını söyledi.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü son üç günde ülkenin doğusundaki gösterilerde 84 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Libya'nın doğusundaki en az 5 kentte son günlerde yönetim karşıtı gösteriler düzenleniyor.

"VATANDAŞLARIMIZIN EMNİYETİNİN GÜVENCE ALTINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRMEKTEDİR"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği ve Bingazi Başkonsolosluğunun Libya'da yaşayan vatandaşların emniyetinin güvence altına alınmasını teminen yerel makamlarla eşgüdüm halinde çalışmalar sürdürdüğünü bildirdi.

Ünal bir soruya cevaben yaptığı açıklamada, Libya'da ağırlıklı olarak Bingazi'de ve ülkenin doğu kesimindeki yerleşim birimlerinde cereyan eden olayların kaygı verici boyutlara ulaştığını belirtti.

Ortak tarihin paylaşıldığı kardeş Libya'nın iç barış, huzur ve refahına önem verdiklerini ifade eden Ünal, olaylarda can kayıpları ve yaralanmalar meydana gelmiş olmasından üzüntü duyulduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, "Halihazırda, Trablus Büyükelçiliğimiz ve Bingazi Başkonsolosluğumuz Libya'da yaşayan vatandaşlarımızın emniyetinin güvence altına alınmasını teminen yerel makamlarla eşgüdüm halinde çalışmalar sürdürmektedir. Gelişmeler tarafımızca yakından takip edilmekte ve gerekli olabilecek önlemlerin alınması için hazırlıklar yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

REUTERS: "ZIRHLI ARAÇLAR İNCİ MEYDANI'NDAN ÇEKİLİYOR"
Yönetim karşıtı gösterilerin yapıldığı Bahreyn'in başkenti Manama'da, zırhlı araçların İnci Meydanı'ndan çekilmeye başladığı bildirildi. Reuters ajansı, zırhlı araçlar ve tanklardaki askerlerin meydanı terk etmeye başladığını duyurdu.

Tanklı ve zırhlı araçlı askerler hükümet karşıtı protestoların yapıldığı, 4 kişinin öldüğü 231 kişinin yaralandığı gösteriler üzerine önceki gün meydana konuşlanmıştı.

Yönetim karşıtı gösterilerin bir haftadır sürdüğü Bahreyn'de Kral Hamad Bin İsa El Halife, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den, gösterilerle krallığı sarsan krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istemişti.

Ana muhalefetteki Şii bloku ise Kral'ın diyalog önerisini reddederek, öncelikle askerlerin sokaklardan çekilmesi gerektiğini bildirmişti.