BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,60
ALTIN 2.961,90
HABER /  GÜNCEL

THY Şarm El Şeyh'e direk uçacak!

Türkiye ve Mısır arasında hızla artan siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkiler turizmde de yaşanıyor.

Abone ol

Türk Hava Yolları Ekim ayından itibaren Mısır'daki destinasyon sayısını 4'e çıkarıyor.

THY, bundan sonra Kahire ve İskenderiye'den sonra Mısır'ın dünyaca ünlü turizm merkezleri Şarm el Şeyh ve Hurgada'ya da uçacak. Şarm'a 4 ve Hurgada'ya da haftada 3 sefer düzenleyecek olan THY'nin Mısır'a toplam uçuş sayısı da haftalık 29'a ulaşacak.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı hafta içinde Mısır Başbakanı Hişam Kandil ile gerçekleştirdiği görüşme konusunda açıklama yaptı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede iki ülke ilişkilerini bütün yönleri ile ele aldıklarını ifade eden Botsalı, iki ülke siyasi ilişkilerinin mükemmel düzeyde gelişmeye devam ettiğini, ticaret hacminin Mısır ekonomisinin içinde bulunduğu darboğaza rağmen artış trendini koruduğunu açıkladı.

Türkiye'nin Mısır'a ihracatının bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 700 milyon dolara yakın net artışla 1,9 milyar dolara ulaştığını ifade eden Botsalı, Mısır'dan Türkiye'ye ihracatın da gerilemediğini söyledi. Botsalı trendin sürmesi durumunda iki ülke arasındaki ticaret rakamının 5 milyar dolara ulaşacağını vurguladı.

Botsalı Nisan ayında Mersin ve Port Said limanları arasında başlayan Ro-Ro taşımacılığının Türkiye ve Mısır üzerinden Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki ticari emtia taşımacılığında önemli bir boşluğu giderdiğinin de altını çizdi.

TURİZME KATKI SAĞLAYACAK

Büyükelçi Botsalı, İstanbul'dan Şarm el Şeyh ve Hurghada turizm merkezlerine yapılacak uçuşların iki ülke arasındaki turizm potansiyelinin artmasına büyük bir katkı sağlayacağını anlattı.

İki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı olarak birbirlerini davet ettiklerini, Başbakan Kandil'in de Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin bir an evvel toplanmasını arzu ettiğini belirten Botsalı, Mısır Hükümetinin öncelikleri ve vizyonunu Ankara'ya aktaracağını ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar Tahrir Devrimi'nden sonra dahi durmamış, Dünya Bankası finansmanlı 400 milyon dolar tutarındaki Kahire Havaalanı İkinci Terminal Projesi ihalesini Türk Konsorsiyumu LİMAK kazanmıştı.

Aynı şekilde devrimden sonra faaliyete geçmesi beklenen ilk büyük sanayi tesisinin de bir Türk işletmesi tarafından yapımı tamamlanan 150 milyon dolar tutarındaki büyük bir entegre tekstil yatırımı olduğu bildirildi.

Devrimden dolayı pek çok ülkenin Mısır'daki yatırımlarını durdurduğunu veya personel azalttığını anlatan Botsalı, işçi grevlerine, asayiş sorunlarına ve maliyet artışlarına göğüs geren Türk firmalarının Mısır'ı terk etmediğini, bunun da ülke ekonomisi yeniden istikrara kavuştuğunda Türk şirketlerini Batılı yatırım şirketlerine nazaran avantajlı konuma getireceğini ifade ediyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin seçim kampanyaları sırasında halka söz verdiği çok sayıda MEGA projenin El Nahda (Rönesans) vizyonu kapsamında önümüzdeki haftalarda kamuoyuna açıklanacağını da ifade eden Botsalı, Kandil hükümetinin yabancı sermaye yatırımlarına teşvikleri arttırmasının beklendiğini belirtiyor.

Botsalı'ya göre yeni dönemde Türkiye'nin Mısır makamlarıyla toplu taşımacılık, nehir ulaştırması, katı atık yönetimi, trafik sinyalizasyonu, kara nakil taşıtları üretimi, ulaştırma ve enerji altyapılarının geliştirilmesi, bankacılık, sanayi bölgeleri kurulması, ihracata yönelik tarımsal gıda endüstrilerinde teknoloji paylaşımı, toplu konut yapımı alanlarında ikili ve bölgesel planda işbirliği ve ortaklık projelerine yönelmesi bekleniyor.