BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,73
ALTIN 2.976,73
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

The Great Masters sergisine yoğun ilgi

16. Yüzyıl italyasının en ünlü 3 ustası Michelangelo, Leonardo ve Raphael’in bilim ve sanatta bıraktıkları izleri gözler önüne seren The Great Masters sergisi 27 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Abone ol

Arter Tasarım ve MSGSÜ işbirliğiyle, Vestel ana sponsorluğunda MSGSÜ Tophane‐i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde açılan The Great Masters Sergisi 27 Ağustos tarihine kadar her gün 10:00 – 19:00 arasında, Perşembe günleri ise 21:00'a kadar ziyaret edilebilir.

Sergi kapsamında yapılan anket çalışmaları, ziyaretçilerin olumlu geri bildirimlerde bulunduğunu ve interaktif serginin izleyiciler tarafından büyük bir beğeniyle karşılandığını gösteriyor. Anket sonuçları, sergide Vestel'in sadece ana sponsor olarak kalmayıp, vermiş olduğu teknolojik destekle de serginin içine dahil olmasının izleyicilerin dikkatinden kaçmadığını gösteriyor.

Arter Tasarım’ın kurucu ortakları Tuğçe Gündüz ve Hakan Elbir, serginin yoğuscreen-shot-2012-07-31-at-10.32.10-am.pngn ilgi üzerine yaklaşık bir ay daha uzamasını açıklarken, sergicilik anlayışlarına da değindiler:

“Sergi tasarımında ziyaretçinin yabancılaştırılmadığı, aksine kendisini konuya ait hissettiği bir yaklaşım metodunu esas alarak söz konusu sergileri interaktif bir şekle büründürmenin doğru bir yol olduğunu savunan bir sergi tasarım firmasıyız. Dolayısıyla bu sergide, ziyaretçilere, dokunarak, ölçümleyerek, dinleyerek sergiyi deneyimleme imkanının sunulmasının, ziyaretçilerde sergiyi tekrar tekrar ziyaret etme isteğine yol açtığını anket sonuçlarında da görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

Özellikle müzelerin koruma ve teşhir görevlerinin yanı sıra eğitsel, eğlendirici ve izleyicileri müzeye çekecek nitelikli etkinlikler düzenleyen cazibe merkezleri olarak konumlandırılmaları gerektiği anlayışını benimsemiş olan Arter Tasarım, bu sergideki başarının ve uzatılması yönündeki yoğun talebin altında yatan nedeni de serginin çift yönlü iletişime olanak sağlayan sergicilik anlayışına sahip olmasıyla ilişkilendirdi. Teknolojinin bu denli

ilerlediği bir çağda, sergilerin teknolojiden uzak olmaması gerektiğini belirten Arter Tasarım yetkilileri, sergide yer alan Vestel’in ‘dokunmatik ekranlar’ının, dünyada sayılı müzede bulunan ve eserlerin farklı boya katmanlarını incelemek için kullanılan ‘Multispektral Kamera’nın ve web tasarımında kullanılan ‘Göz Tarama Cihazı’ gibi teknolojik unsurların ziyaretçilerin oldukça ilgisini çektiğini belirtti.

Anket sonuçlarına göre, en çok beğenilen bölümlerden bir tanesi de ‘Davud Heykeli’ ve heykelin hikayesi. Tarihi Tophane‐i Amire binasının yüksek kubbeleri, 7 metrelik dev Davud heykelini taçlandırıyor. Davud’un yapıldığı Carrara’dan çıkartılmış bir mermere dokunma fırsatı da bulan ziyaretçiler Michelangelo’nun ustalığını deneyimleme imkanına sahip oluyorlar. En çok beğenilen bir diğer bölüm ise ‘Vitruvius İnsanı’ bölümü. Bu bölümde ziyaretçiler Leonardo’nun doğa ile insan arasındaki yakın ilişkiyi incelerken yaptığı çalışmaların bir sonucu olan Vitruvius İnsanı çizimi karşısında, kendi oranlarını ölçebiliyorlar ve kendi ölçülerini Vitruvius ile karşılaştırma fırsatı yakalıyorlar. Ziyaretçiler aynı zamanda, insan vücudundaki bu birbiriyle ilişkili oranları ilk düşünenin Leonardo değil, çizimin adını aldığı M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan Marcus Vitruvius olduğunu öğreniyorlar.

Teknolojik birçok unsuru bünyesinde barındıran The Great Masters Sergisi sosyal medya iletişimi anlamında da bir ilke imza atmıştır. Türkiye'de ilk kez bir sergide ‘‘Sosyal Medya Duvarı’’ uygulaması yapılmıştır. Bu duvarda yer alan segiye ait Facebook, Twitter, Foursquare gibi birçok sosyal medya mecrasına ziyaretçiler duvardaki QR kodları okutarak da ulaşabilmekteler.

Ustalarla ilgili sergide bahsedilmeyen bazı bilgilere de bu duvarda yer verilmiştir. Michelangelo’nun alışveriş listesinin üç dildeki (İtalyanca, Türkçe ve İngilizce) versiyonuna ve Leonardo da Vinci’nin iki bestesine duvardaki QR kod aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Bunlara ek olarak, serginin Pinterest’te de bir hesabı bulunuyor; burada mimari, tasarım, teknoloji ve insanlar katagorilerinde her gün yenileri eklenen sergiye ait detay fotoğraflar yer almaktadır.