Meclis'in tezkereyi onaylaması tüm dünyada manşette. İşte başlıklar;
Abone olTBMM'nin büyük çoğunlukla tezkereyi onaylaması tüm dünyada büyük yankı buldu. İşte dünya basınından başlıklar;
FT: "OPERASYON ABD İÇİN KABUS"
Financial Times, "Geçmişte Türklerin Kürtlere yönelik saldırısı ABD tarafından tercih edilebiliyordu. Ancak Irak'taki savaşın ve istikrarsızlığın hala sürdüğü şu günlerde Türkiye'nin Kürtlere yönelebilecek bir saldırısı ABD için bir kabus" diye yazdı.
NYT: "OYLAMA ABD'DEN DUYULAN HAYALKIRIKLIĞININ SONUCU"
NYT, TBMM'deki oylamanın ABD'nin tavrından duyulan hayal kırıklığının sonucu olduğunu öne sürdü. Oylamanın Türkiye-ABD ilişkilerinin Ermeni tasarısı nedeniyle gerginleştiği bir döneme denk düştüğüne işaret eden gazete, Türk yetkililerinin PKK konusunda son günlerde yapılan diplomatik girişimlerin sonuçsuz kaldığını söylediğini yazdı.
EL PAİS: "ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"
İspanyol El Pais de başyazısında sınır dışı operasyonun uluslararası hukuka aykırı olacağını öne sürdü. TBMM'nin kararının ABD ve AB'nin çaresizliğini kanıtladığını savunan gazete, Türkiye'nin de "milliyetçiliğin saldırısına yenik düştüğü" görüşünü dile getirdi.
FİGARO: "TÜRK HÜKÜMETİ DUYGUSAL ŞANTAJA BOYUN EĞDİ"
Fransız Le Figaro da, "Türkiye kendisine Irak'a girme hakkını verdi" başlıklı haberinde Türk hükümetinin "sertlik taraftarlarına katıldığını ve duygusal şantaja boyun eğdiği" yorumunu yaptı. Buna karşın gazete, Erdoğan'ın zaman kazanmak istediğini ve operasyonun Washington ziyareti öncesi yapılmasının beklenmediğini de yazdı.
WP: TÜM DÜNYANIN İTİDAL ÇAĞRILARINA KARŞIN TBMM ONAYLADI
Washington Post da, dünya liderleri Ankara'ya itidal çağrısını yaparken TBMM'nin büyük bir çoğunlukla tezkereyi onayladığına dikkat çekti. Gazete "Oylamaya saatler kala Türk liderleri tüm dünyadan gelen telefonlar ile kuşatıldı" yorumunu yaptı.
TELEGRAPH: "ERDOĞAN GÜVENLİK BÖLGESİ BASKISINA DİRENMELİ"
İngiliz Telegraph de, Başbakan Erdoğan'ın Irak'ın PKK ile mücadele sözünü tutabileceğine ilişkin haklı kuşkularının olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta "kalıcı bir güvenlik bölgesi"ni oluşturmak istediğini öne süren gazete, Erdoğan'ın bu yöndeki baskılara direnmesi gereğinin altını çizdi.
LİBERATİON: "TÜRK-AMERİKAN KRİZİ KÖRÜKLENECEK"
Fransız Liberation ise, 60 binden fazla Türk askerinin sınıra yığıldığını belirtirken bir operasyonun Türkiye-ABD ilişkilerindeki krizi körükleyeceğini savundu. Ermeni tasarısı nedeniyle Ankara'nın Washington'u tehdit ettiğini öne süren gazete, Türkiye'nin İncirlik üssü ile "şantaj" yaptığı iddiasında da bulundu.
TIMES: "WASHINGTON'A RAĞMEN TEZKERE ONAYLANDI"
İngiltere'de yayınlanan The Times de, Türkiye'nin Washington'un güçlü muhalefetine karşın tezkereyi onayladığını belirtti. Türkiye'nin giderek artan bir biçimde Washington'un Kuzey Irak'a ilişkin kaygılarını görmezlikten geldiğini savunan gazete, Erdoğan'ın baskı altında olduğu yorumunu da yaptı.
LE MONDE: "ABD BASKILARINI SÜRDÜRÜYOR"
Başbakan Erdoğan'ın operasyonun gerçekleşmesinin kesin olmadığı sözlerine dikkat çeken Fransız Le Monde da, Türkiye'nin verdiği mesajının Bağdat'a iletildiğini kaydetti. Gazete, ABD'nin ise, Ankara'nın Irak'a müdahale etmemesi için baskılarını sürdürdüğünü de yazdı.
GUARDIAN: "ABD'NİN TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZALDI"
Irak savaşı, ABD'nin PKK ile mücadelesine destek vermediği algılanması ve "Sözde Ermeni Soykırımı" yasa tasarısının komiteden geçmesi gibi faktörlerin ABD'nin Türkiye'deki etkisini azalttığını yazdı.
BBC: "OYLAMA ABD VE IRAK'A MEYDAN OKUMA"
İngiliz yayın kurumu BBC de, "Tezkere oylamasının sonucu Türkiye'ye itidal çağrısı yapan ABD ve Irak'tan gelen baskılara bir meydan okuma" yorumunu yaptı.
EL CEZİRE: "TEZKERE BUSH'UN UYARILARINA KARŞIN GEÇTİ"
El Cezire televizyonu da, tezkere ile ilgili haberinde ABD Başkanı George W. Bush'un uyarılarına rağmen Irak'a sınır ötesi operasyon tezkeresinin Türkiye Parlamentosundan büyük oy çoğunluğuyla geçtiğine dikkat çekti.
CNN: "ABD'NİN DESTEK VERMEMESİ ETKİLİ OLDU"
CNN International da "Türkiye'de milliyetçi duyguların yükselmesinde ABD'nin PKK ile mücadelede ihtiyaç olan desteği vermemesi ve Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimini desteklemesi etkili oldu" değerlendirmesinde bulundu.