BIST 9.737
DOLAR 35,19
EURO 36,59
ALTIN 2.948,59
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Teste dayalı öğrenmede büyük tehlike

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı, Firdevs Güneş'ten test tipi öğrenme şekline ağır eleştiriler geldi.

Abone ol

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş "Amerika'da 10 yıl boyunca yapılan araştırmalar, çoktan seçmeli testlerin öğrencileri robotlaştırdığı, onlarda öğrenme isteği bırakmadığı ve yalnızlığa sürüklediğini ortaya çıkardı' dedi.

Güneş, son yıllarda çoğu gelişmiş ülkede olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığının da çoktan seçmeli sınav yerine yeni bir sistem üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.

Kolay uygulandığı gerekçesiyle testlerden bir türlü vazgeçilemediğini belirten Güneş, "Oysa yeni öğretim programlarında çoktan seçmeli testler yerine etkinliklere ağırlık verilmektedir. Bu testlerin bilimsel yönden zayıf olduğu, öğrencilerin dil ve zihinsel becerilerini geliştirmede yetersiz kaldığı, konuşma ve yazma becerilerini değerlendiremediği gibi hususlar sık sık vurgulanmaktadır" diye konuştu.

Güneş, çoktan seçmeli testlerde kalıp soruların ve cevapların dışına çıkılamamasının öğrencinin beynini etkili ve verimli kullanmasını, mantıklı çözümler üretmesini ve düşünmesini engellediğini belirterek, bu durumun ulusların bilimsel yaratıcılığını da tehdit ettiğini ifade etti.

TEK DOĞRUYA ODAKLANMA

Sürekli test çözen öğrencinin kendisini doğru cevabı bulmaya şartlandırdığını ve tek doğru cevaba odaklanmasının zamanla alışkanlık oluşturduğuna işaret eden Prof. Dr. Güneş, şunları kaydetti:

"Amerika'da 10 yıl boyunca yapılan araştırmalar, çoktan seçmeli testlerin öğrencileri robotlaştırdığı, onlarda öğrenme isteği bırakmadığı ve yalnızlığa sürüklediğini ortaya çıkarmıştır. Çoktan seçmeli testlerin konuşma ve iletişim becerilerini olumsuz etkilediği, öğrencilerin aile, arkadaş ve öğretmenleriyle rahat iletişim kuramadıkları, kendilerini iyi ifade edemedikleri saptanmıştır. Bu testler, öğrencinin günlük hayatındaki olaylarda da sürekli tek doğru cevap aramasına, her şeyin tek doğru cevabının olduğunu düşünmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda zengin ve esnek düşünmesini, günlük yaşamını ve sorun çözme becerilerini etkilemektedir."

Güneş, okul ve dershanelerde çoktan seçmeli testlerden vazgeçilmeli gerektiğini ifade ederek, "Sınavlarda açık uçlu, kısa cevaplı, tahmin ve çıkarım ağırlıklı, dil ve zihin becerileri geliştirici sorulara yer verilmelidir. Böylece düşünme, anlama, sorgulama, araştırma ve sorun çözme becerilerini geliştiren, geleceğine yön veren bireyler yetiştirilmelidir" diye konuştu.