BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

TESEV eleştirileri saygıyla karşıladı

Hazırladığı Almanak ile Genelkurmay'ın tepkisini çeken TESEV'den açıklama var.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Harp Akademileri Komutanlığının 2006-2007 Eğitim ve Öğretim yılının açılışında söz ettiği ''Almanak Türkiye: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim''i hazırlayanlardan Volkan Aytar, ''Orgeneral Büyükanıt'ın açıklamalarını saygıyla karşılıyoruz'' dedi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) yayını olan ''Almanak Türkiye'yi'' hazırlayanlardan TESEV program yöneticisi Aytar, yaptığı açıklamada, kitabın sadece eleştiri üzerine kurulu bulunmadığını, Türkiye'nin olumlu adımlarını, demokratikleşme yolundaki çok önemli aşamalarını da belgeleyen bir çalışma olduğunu kaydetti.

''Orgeneral Büyükanıt'ın açıklamalarını saygıyla karşılıyoruz'' diyen Aytar, ''Kitabı hazırlarken en temel çıkış noktalarının, güvenliği bir insan hakkı ve kamu hizmeti olarak tanımlayarak, polis ve asker gibi bunu sağlayan kurum ve kuruluşların, saydam, hesap verebilir, kamu kaynaklarını kullandıkları için hesapları denetlenebilir, tercihleri sorgulanabilir kamu kuruluşları olduğunu düşünmek olduğunu'' anlattı.

Kitabın aldığı olumlu eleştiriler de dikkati çeken Aytar, Avrupa'dan çok önemli övgü aldıklarını, bunun da olumsuz bir değerlendirme olduğunu kaydetti. Kitabın tamamen Türk uzmanlar tarafından hazırlandığını dile getiren Aytar, ''Bu dış destekle ve karanlık güçlerce hazırlanmış bir çalışma değil. Bizim buradaki partnerimiz Cenevre'deki silahlı kuvvetlerin demokratik denetim merkezi ve bu merkez Türkiye'nin 2003 yılından beri kurucu üyesi olduğu, büyükelçi düzeyinde temsil edildiği bir kuruluş'' diye konuştu.

Volkan Aytar, almanakın bilimsel verilere göre hazırlandığını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eleştirilerine de yer verildiğini ifade etti. ''Almanak Türkiye''ye polis akademileri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi bir katkısı bulunmadığını ifade eden Aytar, almanak için 5 ayrı polis akademisinin hocasının 9 ayrı makale yazdığını, bu yazılar için ilgili birimlerden izin aldıklarını bildirdi.