Fatsa'da, 1980 öncesinde belediye başkanlığına seçilen ve ilçenin "kurtarılmış bölge" olarak anılmasına neden olan Terzi Fikri'nin itibarı iade ediliyor. 'Kenan Evren Caddesi'nin adı yeniden 'Terzi' Fikri olacak.
Abone olOrdu'nun Fatsa ilçesini 1979'da halk meclisiyle yöneten 'Terzi' Fikri'nin adının, sonradan 'Kenan Evren' olarak değiştirilen caddeye tekrar konulması isteniyor.
Ordu'nun Fatsa ilçesi, 1980 öncesinde Dev-Yol'un desteğiyle belediye başkanlığına seçilen ve ilçenin "Kurtarılmış bölge" olarak anılmasına neden olan Terzi Fikri'nin itibarını iade ediyor... CHP'li meclis üyeleri, Terzi Fikri'nin halkla birlikte yaptığı, ancak daha sonra Kenan Evren'in adı verilen caddeye, yeniden kendi adının verilmesi için harekete geçti. AK Partili belediye başkanı da öneriye sıcak bakıyor.
'BU BÜYÜK BİR AYIPTIR'
Mesleği terzilik olduğu için "Terzi Fikri" olarak Fikri Sönmez, 1979'da bağımsız belediye başkanı seçildi. Belediyeyi, kurduğu halk meclisiyle birlikte yöneten Sönmez'in, "çamura son" ismiyle başlattığı ve halkla birlikte yaptığı caddelerden birine de kendi adı verildi.
Ancak caddenin adı 12 Eylül'den sonra Kenan Evren Caddesi olarak değiştirdi.
Şimdi Fatsalılar, o dönemde modern bir şehir haline getirdiği ilçedeki CHP'lileri hatta AP ve MSP'lileri bile yanına çekmeyi başaran, ancak tutuklanan ve idamla yargılanırken cezaevinde ölen Terzi Fikri'ye itibarını iade etme hazırlığında.
FATSA'DA SOLUN TEK ADAYI DA...
Fatsa'da son seçimlerde solun tek adayı olan CHP ilçe yöneticisi Sinan Tuncay ile CHP'li Belediye Meclis üyeleri, Kenan Evren Caddesi'nin adının, Fikri Sönmez Caddesi olarak değiştirilmesini istedi.
CHP ilçe yöneticisi Sinan Tuncay ile CHP'li Belediye Meclis üyeleri, Fikri Sönmez döneminde halkın 3 ay süren çabasıyla yapılan en büyük caddenin isminin Kenan Evren olmasının büyük ayıp olduğunu söyleyerek şunları anlattı: "Bu cadde, Fikri Sönmez Caddesi'dir. Ancak darbenin ardından adı Kenan Evren Caddesi olarak değiştirilmiştir. Suç işlemiş ya da işlememiş olsunlar, bu insanlar o günlerin bedelini en ağır şekilde ödemişlerdir. Şimdi bize yakışan, halkın oyu ile seçilmiş insanlara ve onların emeğine saygı göstermektir. Zaten birçok şehirde darbecilerin isimleri cadde ve sokaklardan çıkarıldı."
AK Parti'li Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan ise Evren Caddesi'nin adının değiştirilmesi konusunda tek başına karar veremeyeceğini, arkadaşları da desteklerse konuyu gündeme getireceklerini söyledi.
Fotoğraf: Saim Tokaçoğlu
TERZİ FİKRİ KİMDİR?
Fatsa'da 14 Ekim 1979'da yapılan seçimlere, solun ortak adayı olarak katılan Terzi Fikri, oyların yüzde 60'ını alarak başkan seçildi. İlkokul mezunuydu ve bölgede etkili olan Dev-Yol geleneğinden geliyordu.
Yarım kalan kanalizasyon çalışmaları nedeniyle ilçeyi çamur ve sivrisinek sarmış, koleradan 50 kişi ölmüştü. Hatta bir milletvekili sivrisinek seslerini teybe alıp Meclis'te dinletmişti. İlçedeki 11 mahallede halk meclisleri ve komiteler oluşturan Terzi Fikri'nin önderliğinde Fatsalılar, el arabası, traktör gibi araçlarla kenti kısa sürede temizledi.
Ardından halkla birlikte karaborsayı, kaçakçılığı ve tefeciliği bitirdi. Arsa sahiplerini ikna ederek, ilçeye 5 giriş yolu açtı. 8 Temmuz 1980'de önce askerler, ertesi gün de dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları ilçeye geldi. Bir gün sonra CHP, AP ve MSP ilçe başkanları "Her yerde kan var, biz burada huzur içindeyiz" diye ortak basın açıklaması yaptı. Ama 11 Temmuz'da halk meclisi gibi uygulamalar gerekçe gösterilerek Terzi Fikri ve 900 kişiden oluşan halk meclisi gözaltına alındı.
Terzi Fikri 4 Mayıs 1985'te Erzincan Cezaevi'nde kalp krizinden öldü.