Anavatanı Hakkari olarak bilinen Ters Lale çiçeğinin doğal ortamdan uzaklaştırılmasına büyük tepki
Abone olAtlılar Caddesi üzerinde bulunan Doğu İş Merkezi'nde çiçekçilik yapan Veysi Duman, yüksek rakımlı dağlarda doğal olarak yetişen, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan endemik bitki soğanının çıkartılmasıyla birlikte türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirtti.
Duman, Hakkari doğasının ve yaylalarının simgesi olan ters laleyi başka ellerde görmenin üzüntüsü içersinde olduklarını söyleyerek, "Araştırma yapan bir bilim yuvası olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, gerçekleri çarpıtarak ters lalemizi sahip çıkıyor. Hiç kimseden izin almadan çiçeğimizle para kazanmaya çalışıyorlar. Endemik bir bitki olan çiçeğimiz, belirli bölge ve rakımlarında yetişir. Sivas ilimizin Kangal köpeğini izinsiz olarak başka illere mal edebilir misiniz? Şemdinli balını İran balı olarak takdim edebilir misiniz? Hakkari Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, İl çevre ve Orman Müdürlüğü ile Cilo-Doğa Derneği'nin görevlerini yerine getirmesini istiyoruz. Ters lalemize sahip çıkalım. Koruma altına alınıp sökülmesine ve kaçak yollarla il dışına çıkartılmasına için vermeyelim" diye konuştu.
Hakkari Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay ise, ters lale çiçeğinin dışarıya çıkartılmaması için il ve ilçelerdeki güvenlik güçleri kontrol noktalarına 70 yakına yakın afiş astıklarını belirtti.
Cilo-Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan ise, ters lale çiçeğini yetiştiren bir üniversitenin büyük meblağlarda rant elde ettiğini belirterek, izin alınmadan kaçak yollarla soğanın götürülmesini tepki ile karşıladıklarını söyledi.