BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Teröristin adı gerilla oldu

Gazeteci Taha Akyol, yazar Yaşar Kemal'in bazı sözlerininin altını sarı, bazılarını da kırmızı keçe ile çizdi.

Abone ol

Yazar Yaşar Kemal "Türkiye Barışını Arıyor" toplantısındaki sözleri tartışma konusu oldu. Milliyet yazarı Taha Akyol, konuşmanın tam metninin okudu. Yazar, doğru bulduğu sözleri sarı yanlış bulduğu yerleri kırmızı keçe ile çizdi.

Kemal'in Malazgirt'ten beri Türklerle Kürtlerin birlikte olduğunu söylemesini doğru bulan yazar, "Gerillanın adını terörist koyduk!" diye başlayan paragrafı mutlak yanlış olarak gördü.

Akyol, yazara şu kritik soruları yöneltti:

"PKK'nın bombaları, Kalaşnikofları ne için var?! Şiirleri yazmak için mi, adam öldürmek için mi?!"

Taha Akyol, Yaşar Kemal'e yakışması gereken tavrı da şu sözlerle açıkladı:

"Yaşar Kemal gibi bir şahsiyete yakışan, her şeyden önce, terör örgütünü "gerilla" diye 'ibra' etmek değil, aksine, silah bırakmaya çağırmak olmalıydı!
Siyaseten tartışılabilecek konular ne olursa olsun, insani bakımdan öncelikli olan, ölümlerin durması olmalıdır! Bütün demokrasilerde de böyledir bu.
Öyle bir çağrıyı DTP lideri Ahmet Türk bile yaptı. Diyarbakır'daki tahribat olayları sırasında bölgeden 13 işadamı ve esnaf kuruluşu da "hak arama yolu"nun şiddet değil, meşru yollar olduğunu vurgulayan bir bildiri yayımladı.

Yaşar Kemal de böyle sağduyulu davranıp PKK'yı silahları bırakmaya, demokratik yolları benimsemeye çağırsaydı, daha insaflı, dolayısıyla daha etkili olabilecek bir konuşma yapmış olurdu. Aksini yaptı maalesef! Türkiye kamuoyunda 'vicdani hakem' gibi görülme şansını kaybetti, herkese kaybettirdi."